Operating System MCQ and Answers – Tertiary Storage

These Operating System MCQ and Answers – Tertiary Storage are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Tertiary Storage test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Tertiary Storage

1. The magneto-optic head flies ___________ the disk surface than a magnetic disk head does.

a) much farther from

b) much closer to

c) at the same distance as

d) none of the mentioned

Answer: a

2. Optical disks ______ magnetism.

a) use

b) do not use

c) may use

d) none of the mentioned

Answer: b

3. The phase change disk is coated with a material that can freeze into either _______ or ________ state.

a) crystalline, solid

b) ice, amorphous

c) crystalline, liquid

d) crystalline, amorphous

Answer: d

4. WORM stands for ____________

a) write only, read mandatory

b) write once, read many times

c) write only once, read multiple

d) none of the mentioned

Answer: b

5. A tape holds _______ data than optical or magnetic disk cartridge.

a) lesser

b) more

c) much lesser

d) none of the mentioned

Answer: b

6. Random access to tape is _______ a disk seek.

a) much slower than

b) much faster than

c) comparable to

d) none of the mentioned

Answer: a

7. A typical tape drive is ________ a typical disk drive.

a) more expensive than

b) cheaper than

c) of the same cost as

d) none of the mentioned

Answer: a

8. The surface area of tape is ________ the surface area of a disk.

a) much lesser than

b) much larger than

c) equal to

d) none of the mentioned

Answer: b

9. Tertiary storage is built with ____________

a) a lot of money

b) unremovable media

c) removable media

d) secondary storage

Answer: c

10. Floppy disks are examples of ____________

a) primary storage

b) secondary storage

c) tertiary storage

d) none of the mentioned

Answer: c

Comments