Operating System MCQ and Answers – Thrashing

These Operating System MCQ and Answers – Thrashing are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Thrashing test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Thrashing

1. When a subroutine is called ____________

a) it defines a new locality

b) it is in the same locality from where it was called

c) it does not define a new locality

d) none of the mentioned

Answer: a

2. A program is generally composed of several different localities, which _____ overlap.

a) may

b) must

c) do not

d) must not

Answer: a

3. The accuracy of the working set depends on the selection of ____________

a) working set model

b) working set size

c) memory size

d) number of pages in memory

Answer: b

4. If working set window is too small ____________

a) it will not encompass entire locality

b) it may overlap several localities

c) it will cause memory problems

d) none of the mentioned

Answer: a

5. If working set window is too large ____________

a) it will not encompass entire locality

b) it may overlap several localities

c) it will cause memory problems

d) none of the mentioned

Answer: b

6. If the sum of the working – set sizes increases, exceeding the total number of available frames ____________

a) then the process crashes

b) the memory overflows

c) the system crashes

d) the operating system selects a process to suspend

Answer: d

7. A process is thrashing if ____________

a) it spends a lot of time executing, rather than paging

b) it spends a lot of time paging than executing

c) it has no memory allocated to it

d) none of the mentioned

Answer: b

8. Thrashing _______ the CPU utilization.

a) increases

b) keeps constant

c) decreases

d) none of the mentioned

Answer: c

9. What is a locality?

a) a set of pages that are actively used together

b) a space in memory

c) an area near a set of processes

d) none of the mentioned

Answer: a

Comments