Operating System MCQ and Answers – Threads

These Operating System MCQ and Answers – Threads are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Threads test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Threads

1. The time required to create a new thread in an existing process is ___________

a) greater than the time required to create a new process

b) less than the time required to create a new process

c) equal to the time required to create a new process

d) none of the mentioned

Answer: b

2. When the event for which a thread is blocked occurs?

a) thread moves to the ready queue

b) thread remains blocked

c) thread completes

d) a new thread is provided

Answer: a

3. The jacketing technique is used to ___________

a) convert a blocking system call into non blocking system call

b) create a new thread

c) communicate between threads

d) terminate a thread

Answer: a

4. Termination of the process terminates ___________

a) first thread of the process

b) first two threads of the process

c) all threads within the process

d) no thread within the process

Answer: c

5. Which one of the following is not a valid state of a thread?

a) running

b) parsing

c) ready

d) blocked

Answer: b

6. The register context and stacks of a thread are deallocated when the thread?

a) terminates

b) blocks

c) unblocks

d) spawns

Answer: a

7. Thread synchronization is required because ___________

a) all threads of a process share the same address space

b) all threads of a process share the same global variables

c) all threads of a process can share the same files

d) all of the mentioned

Answer: d

8. Which one of the following is not shared by threads?

a) program counter

b) stack

c) both program counter and stack

d) none of the mentioned

Answer: c

9. A process can be ___________

a) single threaded

b) multithreaded

c) both single threaded and multithreaded

d) none of the mentioned

Answer: c

10. If one thread opens a file with read privileges then ___________

a) other threads in the another process can also read from that file

b) other threads in the same process can also read from that file

c) any other thread can not read from that file

d) all of the mentioned

Answer: b

Comments