Operating System MCQ and Answers – Basics Processes

Operating Systems play a central role in the way computers operate. These Operating Systems MCQ – Basics Processes are a good starting point to build knowledge on Operating System. These Operating System basics are asked in various examinations including exams like BCA, MCA, and GATE.

Operating System MCQ – Basics Processes

1. Which one of the following error will be handle by the operating system?

a) power failure

b) lack of paper in printer

c) connection failure in the network

d) all of the mentioned

Answer: d

2. What is the main function of the command interpreter?

a) to get and execute the next user-specified command

b) to provide the interface between the API and application program

c) to handle the files in operating system

d) none of the mentioned

Answer: a

3. In Operating Systems, which of the following is/are CPU scheduling algorithms?

a) Round Robin

b) Shortest Job First

c) Priority

d) All of the mentioned

Answer: d

4. If a process fails, most operating system write the error information to a ______

a) log file

b) another running process

c) new file

d) none of the mentioned

Answer: a

5. Which facility dynamically adds probes to a running system, both in user processes and in the kernel?

a) DTrace

b) DLocate

c) DMap

d) DAdd

Answer: a

6. Which one of the following is not a real time operating system?

a) VxWorks

b) QNX

c) RTLinux

d) Palm OS

Answer: d

7. The OS X has ____________

a) monolithic kernel

b) hybrid kernel

c) microkernel

d) monolithic kernel with modules

Answer: b

8. What is an operating system?

a) collection of programs that manages hardware resources

b) system service provider to the application programs

c) interface between the hardware and application programs

d) all of the mentioned

Answer: d

9. To access the services of operating system, the interface is provided by the ___________

a) System calls

b) API

c) Library

d) Assembly instructions

Answer: a

10. Which one of the following is not true?

a) kernel is the program that constitutes the central core of the operating system

b) kernel is the first part of operating system to load into memory during booting

c) kernel is made of various modules which can not be loaded in running operating system

d) kernel remains in the memory during the entire computer session

Answer: c

Comments