TOP 1000+ Cell Biology MCQ And Answers

These Cell Biology MCQ And Answers are most important for your upcoming competitive examinations including NEET, AIIMS are other board exams of Class-8, Class-9, Class-10, Class-11, and Class-12.

Cell Biology MCQ And Answers

1. What is epithelial-mesenchymal transition?

a) Loss of migration and gain of adhesion

b) Formation of mesenchymal cells

c) Loss of adhesion and gain of migration

d) Lysis of cell

Answer: c


2. In which of the following type of cells the Gap junctions are absent?

a) Sperm cells

b) Brain cells

c) Reproductive cells

d) Cardiac cells

Answer: a


3. In which of the following type of cells Sarcoplasmic reticulum is found?

a) muscle cells

b) liver cells

c) kidney cells

d) neurons

Answer: a


4. Which of the following are phagocytic cells?

a) neutrophils, mast cells

b) mast cells, macrophages

c) mast cells, antibodies

d) neutrophils, macrophages

Answer: d


5. Which of the following is known as the powerhouse of a cell?

a) Mitochondria

b) Cytoplasm

c) Lysosome

d) Nuclei

Answer: a


6. Which of the following is known as the suicide bag of a cell?

a) Mitochondria

b) Golgi Complex

c) Lysosome

d) Nuclei

Answer: c


7. Lysosomes are produced by which of the following cell organelles?

a) Mitochondria

b) Endoplasmic Reticulum

c) Golgi Complex

d) DNA

Answer: c


8. Which of the following cell organelle is responsible for transporting, modifying, and packaging proteins and lipids?

a) Mitochondria

b) Endoplasmic Reticulum

c) Golgi Complex

d) DNA

Answer: c


9. Which of the following cell doesn’t contain a cell wall?

a) Plant cell

b) Bacteria

c) Fungi

d) Animal cell

Answer: d


10. What is a cell?

a) smallest and advanced unit of life

b) smallest and basic unit of life

c) largest and basic unit of life

d) largest and advanced unit of life

Answer: b


11. Which of the following is a functional unit of a body?

a) Mitochondria

b) Cytoplasm

c) Spleen

d) Cell

Answer: d


12. What is cell biology?

a) Study of cell division only

b) Study of cancerous cell

c) Study of cell structure and function

d) Study of metaphase of a cell

Answer: c


13. Which of the following is used by cells to interact with other cells?

a) Cell tubules

b) Cell junctions

c) Cell adhesions

d) Cell detectors

Answer: b


14. In which of the following type of cells the cell junction is abundant?

a) Cardiac cells

b) Prokaryotic cells

c) Hepatic cells

d) Epithelial cells

Answer: d


15. Which of the following cell doesn’t contain a cell wall?

a) George N. Papanicolaou

b) George Emil Palade

c) Robert Hooke

d) None of the above

Answer: b


16. DNA is stored in which of the following cell organelle?

a) Cell wall

b) Cell Membrane

c) Nucleus

d) Cytoplasm

Answer: c


17. In which of the following cell nucleus is not present?

a) Eukaryotic cell

b) Prokaryotic cell

c) Both of the above

d) None of the above

Answer: b


18. Which of the following organisms doesn’t have a cell?

a) Virus

b) Bacteria

c) Fungi

d) Algae

Answer: a


19. Which of the following cell doesn’t contain a cell wall?

a) Theodor Schwann, Watson and Robert Hooke

b) Theodor Schwann, Matthias Schleiden and Robert Hooke

c) Theodor Schwann, Matthias Schleiden and Rudolf Virchow

d) NTheodor Schwann, Rudolf Virchow and Robert Hooke

Answer: c


20. RNA is present in which of the following cell organelles?

a) Cell wall

b) Ribosome

c) Nucleus

d) Cytoplasm

d) Golgi complex

Answer: b

More Questions

Comments