TOP 1000+ Cell Biology MCQ With Answers PDF

These Cell Biology MCQ With Answers PDF are most important for your upcoming competitive examinations including NEET, AIIMS are other board exams of Class-8, Class-9, Class-10, Class-11, and Class-12.

Cell Biology MCQ With Answers PDF

1. The longest known polypeptide is the muscle protein called __________

a) chitin

b) myoglobin

c) titin

d) papain

Answer: c


2. Which of the following amino acids does not belong to polar charged group?

a) Serine

b) Aspartic acid

c) Lysine

d) Arginine

Answer: a


3. Which residues are present in histone proteins?

a) Lysine & proline

b) Glutamic acid & aspartic acid

c) Arginine & Histidine

d) Serine & Cysteine

Answer: c


4. Which of the following groups of amino acids are least soluble in water?

a) Polar

b) Non-polar

c) Polar charged

d) Polar uncharged

Answer: b


5. Which monomers compose the strands of nucleic acids?

a) Amino acids

b) Ribose

c) Functional groups

d) Nucleotides

Answer: d


6. What are the types of nucleic acids are found in living organisms?

a) deoxyribonucleic acid & nucleotide acid

b) deoxyribonucleic acid & ribonucleic acid

c) ribonucleic acid & nucleotide acid

d) ribonucleic acid & nucleoside acid

Answer: b


7. How many types of nucleotides are present in DNA?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: d


8. Ribozymes are _____________

a) cell organelle

b) enzymes

c) nucleotide

d) nucleoside

Answer: b


9. ATP and GTP are __________

a) cells

b) receptors

c) nucleotides

d) nucleic acids

Answer: c


10. Mercaptoethanol breaks which bonds present in the protein?

a) Hydrogen

b) Disulphide

c) Covalent

d) Non-covalent

Answer: b


11. The tertiary structure of a protein corresponds to which energy state?

a) Lowest

b) Highest

c) Intermediate

d) Ever-changing

Answer: a


12. The Creutzfeld-Jacob disease attacks the ______________

a) heart

b) lungs

c) kidney

d) brain

Answer: d


13. Which protein is involved in Creutzfeld-Jacob disease (CJD)?

a) Myoglobin

b) Myosin

c) Keratin

d) Prion

Answer: d


14. Amyloid is a ____________

a) disease

b) tumor

c) fibrillar deposits

d) cell mass

Answer: c


15. Which peptide for the treatment of Alzheimer’s disease was approved by the government for phase I clinical trial?

a) Ab

b) Ab43

c) Aβ42

d) Aβ43

Answer: c


16. Which of the following is an antibody against Aβ42 peptide?

a) Bapineuzumab

b) Cytoxan

c) Doxil

d) Adriamycin

Answer: a


17. Which of the following is an NSAID for Alzheimer’s disease, that lead to Phase III clinical trials?

a) Bapineuzumab

b) Alzhemed

c) Flurizan

d) Doxil

Answer: c


18. In addition to amyloid-β peptide, which other protein is misfolded in the brains of Alzheimer’s disease patients?

a) Alpha

b) Zau

c) Theta

d) Tau

Answer: d


19. Methylthionium chloride is a __________________

a) drug

b) neuronal cell

c) cell marker

d) placebo

Answer: a


20. What are molecular chaperones?

a) Enzymes

b) Cell mass

c) Tumor

d) Helper proteins

Answer: d


More Questions

Comments