TOP 1000+ Cell Biology Multiple Choice Questions With Answers PDF

These Cell Biology Multiple Choice Questions With Answers PDF is most important for your upcoming competitive examinations including NEET, AIIMS are other board exams of Class-8, Class-9, Class-10, Class-11, and Class-12.

Cell Biology Multiple Choice Questions With Answers PDF

1. Which of the following cells do not usually divide but can be induced to divide?

a) liver cells

b) red blood cells

c) hair cells

d) hair follicles

Answer: a


2. Which of the following was first examined under a microscope that later led to the discovery of cells?

a) Honeycomb

b) Cork

c) Drosophila

d) Dead leaves

Answer: b


3. Who was the first person to describe various forms of bacteria?

a) Robert Hooke

b) Schwann and Schleiden

c) Antonie van Leeuwenhoek

d) Peter

Answer: c


4. Who proposed that plant embryo arose from a single cell?

a) Matthias Schleiden

b) Theodor Schwann

c) Robert Hooke

d) Pasteur

Answer: a


5. Which of the following is a tenet of cell theory, as proposed by Theodor Schwann?

a) Cell can be seen with naked eyes

b) Only animals are composed of cells

c) Cell is the structural unit of life

d) Not all organisms have cells

Answer: c


6. Rudolf Virchow, a German pathologist proposed the ___________________

a) cell theory

b) first tenet of cell theory

c) second tenet of cell theory

d) third tenet of cell theory

Answer: d


7. The cell theory consists of how many tenets?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: c


8. Which microscope was used by Anton van Leeuwenhoek?

a) single-lens

b) confocal microscope

c) double-lens

d) compound microscope

Answer: a


9. The first culture of human cells began in ________

a) 1851

b) 1951

c) 2000

d) 1780

Answer: b


10. Which cells are found in the intestinal lining?

a) Neurons

b) Epithelial cells

c) Hepatocytes

d) RBCs

Answer: b


11. Microvilli are composed of ____________

a) red blood cells

b) myosin

c) white blood cells

d) actin

Answer: d


12. Which organelle is located at the basal end of epithelial cells lining the intestine?

a) Mitochondria

b) Nucleus

c) Golgi complex

d) Cilia

Answer: a


13. In cellular division, one cell gives rise to two daughter cells containing equal volume. However such a case of regular division is not observed in ________________

a) White blood cells

b) Liver cells

c) Oocytes

d) Red blood cells

Answer: c


14. Light energy is converted to chemical energy by photosynthesis and is stored in________________

a) Glial cells

b) Mitochondria

c) Proteins

d) Carbohydrates

Answer: d


15. In humans, glucose in the body is released by _____________

a) Intestine

b) Kidney

c) Liver

d) Lungs

Answer: c


16. The sum total of all the chemical reactions taking place inside the cell, represent the cell’s _______________

a) Metabolism

b) Catabolism

c) Anabolism

d) Regulation

Answer: a


17. Motor proteins help in regulation which activities in a cell?

a) Mechanical

b) Chemical

c) Uptake

d) Regulation

Answer: a


18. German embryologist, Hans Driesch used which organism’s embryo in his studies?

a) Star-fish

b) Sea-urchin

c) Whale

d) Monkey

Answer: b


19. Which are the two most important macromolecules of a cell?

a) Proteins, Carbohydrates

b) Nucleic Acids, Lipids

c) Nucleic Acids, Proteins

d) Lipids, Carbohydrates

Answer: c


20. The genetic material of a prokaryote is present in the ______________

a) Nucleus

b) Cytoplasm

c) Nucleoid

d) Plasmid

Answer: c


More Questions

Comments