TOP 1000+ Cell The Unit Of Life MCQ For NEET PDF Download

These Cell The Unit Of Life MCQ For NEET are most important for your upcoming competitive examinations including NEET, AIIMS are other board exams of Class-8, Class-9, Class-10, Class-11, and Class-12.

Cell The Unit Of Life MCQ For NEET

1. Fructose is a _____________

a) aldose sugar

b) ketose sugar

c) monosaccharide

d) polymer

Answer: b


2. The compounds which have same chemical reactivity but structures which are mirror images of each other are known as ____________

a) isoforms

b) allotropes

c) enantiomers

d) isomers

Answer: c


3. Which of the following conventions is used to denote the presence of carbonyl group in left/right in the chemical structure of a carbohydrate?

a) Positive/ negative

b) -1/ +1

c) L/ R

d) L/ D

Answer: d


4. Which types of bonds are found in sugars?

a) amide

b) acidic

c) glycosidic

d) non-covalent

Answer: c


5. Sucrose and lactose are _____________

a) monosaccharides

b) disaccharides

c) pentoses

d) polyssaccharides

Answer: b


6. Enzyme lactase is found in ______________

a) nucleus

b) ribosome

c) plasma membrane

d) golgi complex

Answer: c


7. Which type of carbohydrates lead to the formation of glycolipids and glycoproteins?

a) Oligosaccharides

b) Monosaccharides

c) Glycogen

d) Glucose

Answer: a


8. Which of the following polysaccharide is not entirely composed of glucose subunits?

a) Lactose

b) Starch

c) Glycogen

d) Cellulose

Answer: a


9. Lipids cannot dissolve in _____________

a) organic solvents

b) chloroform

c) benzene

d) water

Answer: d


10. Which types of bonds are found in fats?

a) amide

b) glycosidic

c) ester

d) acidic

Answer: c


11. How many carboxyl groups are present in fatty acids?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: a


12. Which type of bonds present in vegetable fats account for their liquid state?

a) Single bonds

b) Double bonds

c) Amide bonds

d) Glycosidic bonds

Answer: b


13. Margarine is formed using unsaturated vegetable fats by _________________

a) oxidation

b) catalysis

c) hydrogenation

d) leaching

Answer: c


14. In most animals, fats are stored in special cells called _____________

a) telomeres

b) granulocytes

c) lymphoid cells

d) adipocytes

Answer: d


15. Which of the following steroids is a precursor of hormones such as testosterone, progesterone and estrogen?

a) Collagen

b) Glycogen

c) Cholesterol

d) Glycerol

Answer: c


16. What is the major difference between a fat (triacylglycerol) and a phospholipid (diacylglycerol)?

a) Glycerol conformation

b) Hydrogen bonding

c) Fatty acid chain

d) Solubility

Answer: c


17. In an amino acid, the carboxyl group and amino group are separated from each other by a single ____________ atom.

a) nitrogen

b) sulphur

c) hydrogen

d) carbon

Answer: d


18. Amino acids used in the synthesis of proteins on a ribosome are ________________

a) D-amino acids

b) Mutated amino acids

c) L-amino acids

d) Fluorescing amino acids

Answer: c


19. What protein makes up spider silk?

a) Keratin

b) Fibrin

c) Collagen

d) Elastin

Answer: c


20. Which bonds are present in two neighboring amino acids?

a) Glycosidic bonds

b) Polypeptide bonds

c) Amide bonds

d) Hydrogen bonds

Answer: b


More Questions

Comments