TOP 1000+ Cell The Unit Of Life NEET Questions

These Cell The Unit Of Life NEET Questions are most important for your upcoming competitive examinations including NEET, AIIMS are other board exams of Class-8, Class-9, Class-10, Class-11, and Class-12.

Cell The Unit Of Life NEET Questions

1. Which of the following is incorrect about the nucleus?

a) In plant cells, the nucleus lies towards the periphery due to the large nucleus that occupies almost the entire region of the cell

b) Nucleus helps in reproduction and acts as the control centre of the cell

c) Nucleoplasm condenses and groups together to form chromosomes

d) Nucleus comprises of nuclear membrane, nuclear pores, nucleolus, nucleoplasm and chromatin

Answer: c


2. Which among the following is an incorrect statement about the structure of nucleus?

a) Nuclear membrane is a double layered covering of nucleus which is separated by a perinuclear space

b) Nuclear pores allow the transfer of materials and disrupt the continuity of nuclear membrane

c) Nucleoplasm is also termed as “Karyolymph” and act as site for synthesis of DNA and RNA

d) Nucleolus contains RNA, DNA, histone and non-histone proteins

Answer: d


3. Which among the following is incorrect about chromosomes?

a) Chromosomes are rod shaped structures that condenses together when the cell is about divide

b) Chromosomes are composed of DNA, RNA and proteins which act as repository for inheritance

c) Kinetochores are disc like structures that are present on the sides of centromeres

d) In acrocentric chromosomes, centromere is present in the end of the chromatids

Answer: d


4. Which among the following is incorrect about RBCs?

a) RBCs are anucleate because this allows them contain more oxygen and therefore carry more oxygen

b) Immature RBCs do contain nucleus which lets them to reproduce but in the later stage of their life they become devoid of nucleus

c) RBCs contain all other organelles like mitochondria, Golgi apparatus and SER etc

d) Due to lack of nucleus, they don’t get involved in the protein synthesis

Answer: c


5. What is the difference between eukaryotic and prokaryotic cell when it comes to nucleus?

a) Eukaryotic cell contains nucleus whereas prokaryotic cell don’t

b) Eukaryotic nucleus contains genetic material in them whereas prokaryotic nucleus don’t

c) Eukaryotic cell contains membrane bound nucleus whereas prokaryotic cell don’t

d) Eukaryotic cells contain both DNA and RNA whereas prokaryotic cell has only RNA

Answer: c


6. Cytoplasm without cell organelles is termed as _______

a) Cytosol

b) Cyclosis

c) Lymph

d) Blood

Answer: a


7. Which among the following statements are incorrect?

a) PH, temperature, viscosity, hormones and light are the factors effecting cyclosis

b) Higher the viscosity more is the rate of cyclosis

c) Cytoplasm plays the vital role in respiration and contains dissolved nutrients

d) Cytoplasm controls the shape of the cell and dissolves waste product

Answer: b


8. Which among the following is not a part of endomembrane system?

a) Endoplasmic reticulum

b) Mitochondria

c) Vacuoles

d) Golgi apparatus

Answer: b


9. Which among the following is incorrect about the major discoveries in the history of cell?

a) Robert brown made the most major contribution to the history of cell by discovering nucleus

b) Cell theory was developed by Schleiden and Schwann

c) Virchow introduced the concept that genetic material is present inside the nucleus

d) Robert Hooke discovered cell in 1665

Answer: c


10. Which among the following is incorrect about types of cells?

a) In a prokaryotic cell membrane-bound organelles are absent

b) Monera is an example of prokaryotic cell

c) Eukaryotic cells contain membrane-bound organelles

d) Prokaryotic cells contain either RNA or DNA

Answer: d


11. Which among the following is incorrect about different types of cells?

a) Size and shape of the cells vary with the functions they perform

b) In unicellular organism a single cell constitutes the entire organism

c) The components in all eukaryotic cells are more/less the same

d) Centrioles are present in plant cells but absent in animal cells

Answer: d


12. Energy for the transport of particles through active mode is derived from _______

a) ATP

b) ADP

c) Glucose

d) Lactic acids

Answer: a


13. Which among the following statements is incorrect about plasma membrane?

a) Plasma membrane is a selectively permeable membrane and allows only those particles that protect the cell

b) Movement of air and water takes place through diffusion and osmosis respectively

c) Osmosis and diffusion are examples of active transport

d) Active transport takes place through use of energy

Answer: c


14. Which among the following is incorrect about the structure of plasma membrane?

a) Plasma membrane is made of lipids and proteins

b) Lipids with hydrophobic and hydrophilic end are called amphipathic lipids

c) The plasma membrane is a lipid bilayer membrane

d) The proteins that are present on the surface of the plasma membrane are called integral proteins

Answer: d


15. Which among the following is incorrect about fluid mosaic model?

a) Plasma membrane was coined by Singer and Nicholson to be a fluid mosaic model

b) According to this model, the proteins are dispersed randomly on the surface and the interior of the plasma membrane

c) The word fluid in this model refers to the fluid flexible nature of the plasma membrane

d) The model fails to explain the cell growth and cell division

Answer: d


16. Which among the following is incorrect about the layers of the cell wall?

a) The cell wall is made of three main layers, namely, primary cell wall, secondary cell wall and middle lamella

b) Cell wall of a young plant is made of primary cell which composes a loose network of cellulose microfibrils

c) Secondary cell wall forms as the cell matures and composes cellulose and lignin

d) Middle lamella separates cells and is composed of sodium acetate

Answer: d


17. Which among the following is incorrect about cell wall?

a) Cell wall provides mechanical supports and avoids rupture of cell in a hypotonic solution

b) Plasmodesmata are protein granules in the cell wall that provides mechanical support

c) Cell wall prevents the cell from invasion and injury

d) Cell wall is entirely permeable and rigid

Answer: b


18. Which among the following is incorrect about endoplasmic reticulum?

a) These are complex network of membrane bounded tubules

b) They are classified as smooth and rough endoplasmic reticulum

c) Smooth endoplasmic reticulum has ribosomes attached to their surface and acts as site of protein synthesis

d) Rough endoplasmic reticulum is connected by nuclear membrane at one end and golgi apparatus on the other end

Answer: c


19. Which among the following is incorrect about prokaryotic cell?

a) In prokaryotic cell, cell compartmentalization is absent

b) Genetic material is scattered in the nucleus

c) Protista is an example of prokaryotic cell

d) Prokaryotic cell has a cell membrane

Answer: c


20. Which among the following is incorrect about lysosomes?

a) These are membrane bound vesicles that contain digestive enzymes

b) They are double membraned and are isolated from their neighboring environment

c) The digestive enzymes present include proteases, lipases, nucleases, glycosidases and phosphatases

d) The lysosomes defend against bacterial and viral infection

Answer: b


More Questions

Comments