TOP 1000+ MCQ On Cell Biology PDF

These MCQ On Cell Biology PDF is most important for your upcoming competitive examinations including NEET, AIIMS are other board exams of Class-8, Class-9, Class-10, Class-11, and Class-12.

MCQ On Cell Biology PDF

1. Chaperones bind to which type of amino acid residues in the protein?

a) Charged

b) Uncharged

c) Hydrophobic

d) Hydrophilic

Answer: c


2. Which of the following molecules bind to nascent polypeptides synthesized on the ribosomes?

a) Chaperonins

b) Hsp70

c) Hsp72

d) Hsp

Answer: c


3. TriC is a _____________

a) hsp70

b) chaperonin

c) organelle

d) enzyme

Answer: b


4. Heat-shock response was first observed in which organism?

a) C. elegans

b) Drosophila

c) Arabidopsis

d) Bacteria

Answer: b


5. Rubisco is a ________________

a) nucleic acid

b) protein

c) carbohydrate

d) fiber

Answer: b


6. Tobacco Mosaic Virus consists of one long molecule of ______________

a) DNA

b) Carbohydrates

c) Glycerol

d) RNA

Answer: d


Ribosomes consist of RNA and _____________

a) carbohydrates

b) nucleic acids

c) proteins

d) nucleotides

Answer: c


8. The large (50S) ribosomal subunit of bacteria contains _______ molecules of RNA.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: b


9. Which protein of the smaller subunit of bacterial ribosome was found to have a function in ribososme assembly?

a) S12

b) S14

c) S16

d) S18

Answer: c


10. The electron clouds around the nucleus are of ___________

a) Spherical shape

b) Spherical and Dumbbell shape

c) Spherical and Hexagonal shape

d) Cannot be determined

Answer: b


11. Atoms or molecules having orbitals containing a single unpaired electron is known as ___________

a) Captions

b) Anions

c) Free radicals

d) Carbocation

Answer: c


12. Which of the following is true based on the strength of the bond?

a) Ionic > Covalent > Vanderwaal > Hydrogen

b) Covalent > Ionic > Vanderwaal > Hydrogen

c) Covalent > Ionic > Hydrogen > Vanderwaal

d) Covalent > Ionic > Hydrogen = Vanderwaal

Answer: b


13. Which of the following is a non-polar molecule?

a) Water

b) Ammonia

c) Ethylene

d) Ethanol

Answer: c


14. The detailed tertiary structure of a protein is determined by the ___________ technique.

a) HPLC

b) Spectrometry

c) X-ray

d) X-ray crystallography

Answer: d


15. Which of the following is not true?

a) Steroids are built around a four-ringed hydrocarbon skeleton

b) Cholesterol, testosterone, progesterone are examples of steroids

c) Steroids are found in the cell membranes of both plant and animal

d) Cannot be determined

Answer: c


16. Which of the following bond is not present in DNA?

a) Phosphate bond

b) Hydrogen bond

c) VanderWaal’s force

d) Disulphide bond

Answer: d


17. Which of the following amino acids may or may not be protonated at neutral pH?

a) Glutamate

b) Lysine

c) Histidine

d) Arginine

Answer: c


18. Heparin is an example of ___________

a) Tertiary protein

b) Oligosaccharides

c) Glycoproteins

d) Glycosaminoglycan

Answer: d


19. Proteome is a ____________

a) A precursor of protein

b) Storehouse of proteins

c) An inventory of the total amount of proteins

d) None of the mentioned

Answer: c


20. Which of the following is not a protein denaturant?

a) SDS

b) Phenol

c) DTT

d) Acetic acid

Answer: d


More Questions

Comments