TOP 1000+ MCQs On Cell with Answers

These MCQs On Cell with Answers are most important for your upcoming competitive examinations including NEET, AIIMS are other board exams of Class-8, Class-9, Class-10, Class-11, and Class-12.

MCQs On Cell with Answers

1. Which of the following is not true for both prokaryotic and eukaryotic cells?

a) Same composition of plasma membrane

b) Both contain shared metabolic pathways

c) Genetic information encoded in DNA with a similar genetic code

d) Both contain Golgi apparatus for protein trafficking

Answer: d


2. Which of the following is present in both prokaryotic and eukaryotic cells?

a) Proteasomes

b) Plasmids

c) Lysosomes

d) Peroxisomes

Answer: a


3. Which of the following polysaccharide is not present in the eukaryotic plant cell wall?

a) Cellulose

b) Chitin

c) Hemicellulose

d) Pectin

Answer: b


4. Pseudopeptidoglycan is a found in the cell wall of _______________

a) Fungi

b) Archaea

c) Bacteria

d) Protozoa

Answer: b


5. Biofilms are ________________

a) Thin polymeric films made of biopolymer

b) Strings of protein filaments

c) Complex, multispecies communities

d) A metabolic product for prokaryotic organisms

Answer: c


6. Escherichia coli commonly inhabit the _______________ place.

a) Human endodermal layer

b) Human digestive tract

c) Human bronchioles

d) Human skin surface

Answer: b


7. How many basal body rings do Gram positive bacteria have in the flagella?

a) 2

b) 3

c) 4

d) 1

Answer: a


8. The rotary engine made of protein at the base of the flagella is driven by ______________

a) Vanderwaal’s foce

b) Proton- motive force

c) Electron passage

d) Exchange of sodium and potassium ions

Answer: b


9. Escherichia coli and Vibrio cholerae are ________________

a) lophotrichous; monotrichous

b) amphitrichous; lophotrichous

c) peritrichous; monotrichous

d) peritrichous; amphitrichous

Answer: c


10. Nitrogen fixation can be done by ______________

a) All prokaryotes

b) Certain cyanobacteria

c) Certain archaebacteria

d) None of the mentioned

Answer: b


11. F-plasmid contains ______________

a) Only OriV

b) Only OriT

c) Both OriV and OriT

d) None of the mentioned

Answer: c


12. Which is the main building block of cilia?

a) Tubulin

b) Nexin

c) Dyenin

d) Actin

Answer: a


13. Which of the following is not a difference between cilia and flagella?

a) Cilia is short hairlike; flagella is long thread-like

b) Nexin present in cilia; Nexin absent in flagella

c) Axoneme present in cilia; Axoneme absent in flagella

d) Rapid rotational motion of Flagella; Sweeping slow movement of cilia

Answer: c


14. Which of the following is absent in Gram- negative bacteria and present in Gram- positive bacteria?

a) Teichoic acids

b) Periplasmic space

c) Outer membrane

d) Lipopolysaccharide

Answer: a


15. Exotoxins are produced by _______________

a) All prokaryotes

b) Gram positive bacteria

c) Gram negative bacteria

d) Archaea

Answer: b


16. Which of the following statements is false?

a) Gram negative bacteria is less resistant to physical disruption than Gram positive.

b) Gram positive bacteria is inhibited by basic dyes

c) Gram negative bacteria cell wall is thin and single layered.

d) Gram negative bacteria is more resistant to antibiotics than Gram positive.

Answer: c


17. Which of the following are a Gram negative bacteria?

a) Neisseria gonorrheae

b) Mycoplasma pneumonia

c) Cornybacterium diptheriae

d) Streptococcus pyogenes

Answer: a


18. The following diseases is caused by viruses ____________

a) Influenza

b) Measles

c) Typhoid

d) Both Influenza and Measles

Answer: d


19. Which of the following is not true for TMV Virus?

a) It does not contain spikes

b) TMV Virus affects tobacco plants

c) It contains viral coat containing copies of multiple proteins

d) It is a retrovirus

Answer: c


20. Which of the following is the largest bacteriophage?

a) T4 bacteriophage

b) T6 bacteriophage

c) Lambda phage

d) T2 bacteriophage

Answer: a


More Questions

Comments