TOP 1000+ NEET Questions From Cell The Unit Of Life

These NEET Questions From Cell The Unit Of Life are most important for your upcoming competitive examinations including NEET, AIIMS are other board exams of Class-8, Class-9, Class-10, Class-11, and Class-12.

NEET Questions From Cell The Unit Of Life

1. The integrated genetic material of a virus is called __________________

a) Viroid

b) Provirus

c) Virus-like-particle (VLP)

d) Prion

Answer: b


2. Virus like particles (VLP) are ____________

a) Immunogenic and infectious

b) Immunosuppressive and infectious

c) Infectious but not immunogenic

d) Immunogenic but not infectious

Answer: d


3. Which of the following viruses have DNA as its genetic material?

a) Tobacco Mosaic Virus

b) Potato Mosaic Virus

c) Tomato Mosaic Virus

d) Cauliflower Mosaic Virus

Answer: d


4. HIV antagonizes the ___________ cell in human body.

a) Red Blood Cell (RBC)

b) Cytotoxic T cell

c) B cell

d) Helper T cell

Answer: d


5. Which of the following has the largest DNA sequence?

a) Pithovirus sibericum

b) Megavirus chilensis

c) TMV

d) T4 bacteriophage

Answer: b


6. Which of the following enables a Dengue virus to affect human beings?

a) RNA Polymerase enzyme

b) DNA Polymerase enzyme

c) Reverse Transcriptase enzyme

d) Gyrase enzyme

Answer: c


7. Viruses can be cultivated in_________________

a) Whole plant

b) Cell lines

c) Chick Embryo

d) All of the mentioned

Answer: d


8. The capsomeres contain small protein subunits known as ___________________

a) Protomeres

b) Capsoproteins

c) Prions

d) None of the mentioned

Answer: a


9. Which of the following viruses is found in saliva?

a) HIV

b) Dengue virus

c) Hepatitis B virus

d) Epstein-Barr virus (EBV virus)

Answer: d


10. How many structural and non-structural proteins are there in the dengue virus?

a) 7 ; 2

b) 3 ; 8

c) 3 ; 7

d) 3 ; 9

Answer: c


11. Which of the following is released when a Hydrogen atom loses an electron?

a) Nucleus

b) Proton

c) Charge

d) Ion

Answer: b


12. Which of the following is an example of amphoteric molecule?

a) Acetic acid

b) Malic acid

c) Sugars

d) Water

Answer: d


13. What is the full form of pH?

a) Positive hydrogen

b) Potential Hydrogen

c) Positron

d) Proton of hydrogen

Answer: b


14. A solution having a pH of 6 has a proton concentration of _______

a) 10-6 M

b) 106 M

c) 6 M

d) 0.6 M

Answer: a


15. What is the concentration of pure water?

a) 55.51 M

b) 25.51 M

c) 55 M

d) 25 M

Answer: a


16. In presence of an acid, amino group can be ____________

a) Polarized

b) Washed away

c) Protonated

d) Replaced

Answer: c


17. Buffers react with _______________ ions.

a) hydrogen, hydroxyl

b) magnesium, calcium

c) potassium

d) sodium

Answer: a


18. Buffers usually contain ________________ with its conjugate ____________

a) weak base, base

b) strong base, acid

c) weak acid, base

d) weak acid, acid

Answer: c


19. Carbonic acid and bicarbonate ions buffer which of the following?

a) Cytosol

b) Cytoplasm

c) Blood

d) Lymph

Answer: c


20. Heptoses are __________

a) sugars

b) proteins

c) amino acids

d) monomers

Answer: a


More Questions