TOP 1000+ Database Management System MCQ Questions With Answers

Database Management System MCQ Questions With Answers are given here. Based on the questions asked in previous year’s different government and private exams such as CAT, MAT, XAT, NMAT, IIFT, and SNAP. Following MCQs on the database management system for bank exam preparation along with detailed answers will help you to crack most of the questions asked in major exams.

Database Management System MCQ Questions With Answers

1. What are the after triggers?

a) Triggers generated after a particular operation

b) These triggers run after an insert, update or delete on a table

c) These triggers run after an insert, views, update or delete on a table

d) All of the mentioned

Answer: b


2. The variables in the triggers are declared using

a) –

b) @

c) /

d) /@

Answer: b


3. The default extension for an Oracle SQL*Plus file is:

a) .txt

b) .pls

c) .ora

d) .sql

Answer: d


4. Which of the following is NOT an Oracle-supported trigger?

a) BEFORE

b) DURING

c) AFTER

d) INSTEAD OF

Answer: b


5. What are the different in triggers?

a) Define, Create

b) Drop, Comment

c) Insert, Update, Delete

d) All of the mentioned

Answer: c


6. Triggers ________ enabled or disabled

a) Can be

b) Cannot be

c) Ought to be

d) Always

Answer: a


7. Which prefixes are available to Oracle triggers?

a) : new only

b) : old only

c) Both :new and : old

d) Neither :new nor : old

Answer: c


8. Any recursive view must be defined as the union of two subqueries: a _______ query that is nonrecursive and a __________ query.

a) Base, recursive

b) Recursive, Base

c) Base, Redundant

d) View, Base

Answer: a


9. Ranking of queries is done by which of the following?

a) Group by

b) Order by

c) Having

d) Both Group by and Order by

Answer: b


10. In rank() function if one value is shared by two tuples then

a) The rank order continues as counting numbers

b) The rank order continues by leaving one rank in the middle

c) The user specifies the order

d) The order does not change

Answer: b


11. The __________ function that does not create gaps in the ordering.

a) Intense_rank()

b) Continue_rank()

c) Default_rank()

d) Dense_rank()

Answer: d


12. If there are n tuples in the partition and the rank of the tuple is r, then its ________ is defined as (r ?1)/(n?1).

a) Ntil()

b) Cum_rank

c) Percent_rank

d) rank()

Answer: c


13. Inorder to simplify the null value confusion in the rank function we can specify

a) Not Null

b) Nulls last

c) Nulls first

d) Either Nulls last or first

Answer: d


14. The functions which construct histograms and use buckets for ranking is

a) Rank()

b) Newtil()

c) Ntil()

d) None of the mentioned

Answer: c


15. The command ________________ such tables are available only within the transaction executing the query and are dropped when the transaction finishes.

a) Create table

b) Create temporary table

c) Create view

d) Create label view

Answer: b


16. OLAP stands for

a) Online analytical processing

b) Online analysis processing

c) Online transaction processing

d) Online aggregate processing

Answer: a


17. Data that can be modeled as dimension attributes and measure attributes are called _______ data.

a) Multidimensional

b) Singledimensional

c) Measured

d) Dimensional

Answer: a


18. The generalization of cross-tab which is represented visually is ____________ which is also called as data cube.

a) Two dimensional cube

b) Multidimensional cube

c) N-dimensional cube

d) Cuboid

Answer: a


19. The process of viewing the cross-tab (Single dimensional) with a fixed value of one attribute is

a) Slicing

b) Dicing

c) Pivoting

d) Both Slicing and Dicing

Answer: a


20. The operation of moving from finer-granularity data to a coarser granularity (by means of aggregation) is called a ________

a) Rollup

b) Drill down

c) Dicing

d) Pivoting

Answer: a


More Questions