TOP 1000+ Database Management System MCQ (Database Management System)

Database Management System MCQ with answers are given here. Based on the questions asked in previous year’s different government and private exams such as CAT, MAT, XAT, NMAT, IIFT, and SNAP. Following MCQs on the database management system for bank exam preparation along with detailed answers will help you to crack most of the questions asked in major exams.

Database Management System MCQ

1. The subset of a super key is a candidate key under what condition?

a) No proper subset is a super key

b) All subsets are super keys

c) Subset is a super key

d) Each subset is a super key

Answer: a


2. A _____ is a property of the entire relation, rather than of the individual tuples in which each tuple is unique.

a) Rows

b) Key

c) Attribute

d) Fields

Answer: b


3. Which one of the following attribute can be taken as a primary key?

a) Name

b) Street

c) Id

d) Department

Answer: c


4. Which one of the following cannot be taken as a primary key?

a) Id

b) Register number

c) Dept_id

d) Street

Answer: d


5. An attribute in a relation is a foreign key if the _______ key from one relation is used as an attribute in that relation.

a) Candidate

b) Primary

c) Super

d) Sub

Answer: b


6. The relation with the attribute which is the primary key is referenced in another relation. The relation which has the attribute as a primary key is called ______________

a) Referential relation

b) Referencing relation

c) Referenced relation

d) Referred relation

Answer: c


7. The ______ is the one in which the primary key of one relation is used as a normal attribute in another relation.

a) Referential relation

b) Referencing relation

c) Referenced relation

d) Referred relation

Answer: c


8. A _________ integrity constraint requires that the values appearing in specified attributes of any tuple in the referencing relation also appear in specified attributes of at least one tuple in the referenced relation.

a) Referential

b) Referencing

c) Specific

d) Primary

Answer: a


9. Using which language can a user request information from a database?

a) Query

b) Relational

c) Structural

d) Compiler

Answer: a


10. Which one of the following is a procedural language?

a) Domain relational calculus

b) Tuple relational calculus

c) Relational algebra

d) Query language

Answer: c


11. The_____ operation allows the combining of two relations by merging pairs of tuples, one from each relation, into a single tuple.

a) Select

b) Join

c) Union

d) Intersection

Answer: b


12. The result which operation contains all pairs of tuples from the two relations, regardless of whether their attribute values match.

a) Join

b) Cartesian product

c) Intersection

d) Set difference

Answer: b


13. The _______operation performs a set union of two “similarly structured” tables

a) Union

b) Join

c) Product

d) Intersect

Answer: a


14. The most commonly used operation in relational algebra for projecting a set of tuple from a relation is

a) Join

b) Projection

c) Select

d) Union

Answer: c


15. The _______ operator takes the results of two queries and returns only rows that appear in both result sets.

a) Union

b) Intersect

c) Difference

d) Projection

Answer: b


16. A ________ is a pictorial depiction of the schema of a database that shows the relations in the database, their attributes, and primary keys and foreign keys.

a) Schema diagram

b) Relational algebra

c) Database diagram

d) Schema flow

Answer: a


17. The _________ provides a set of operations that take one or more relations as input and return a relation as an output.

a) Schematic representation

b) Relational algebra

c) Scheme diagram

d) Relation flow

Answer: b


18. Which one of the following is used to define the structure of the relation, deleting relations and relating schemas?

a) DML(Data Manipulation Langauge)

b) DDL(Data Definition Langauge)

c) Query

d) Relational Schema

Answer: b


19. Which one of the following provides the ability to query information from the database and to insert tuples into, delete tuples from, and modify tuples in the database?

a) DML(Data Manipulation Langauge)

b) DDL(Data Definition Langauge)

c) Query

d) Relational Schema

Answer: a


20. The basic data type char(n) is a _____ length character string and varchar(n) is _____ length character.

a) Fixed, equal

b) Equal, variable

c) Fixed, variable

d) Variable, equal

Answer: c


More Questions

Comments