TOP 1000+ Database MCQ and Answers (Database Management System)

Database MCQ and Answers are given here. Based on the questions asked in previous year’s different government and private exams such as CAT, MAT, XAT, NMAT, IIFT, and SNAP. Following MCQs on the database management system for bank exam preparation along with detailed answers will help you to crack most of the questions asked in major exams.

Database MCQ and Answers

1. Which of the join operations do not preserve non-matched tuples?

a) Left outer join

b) Right outer join

c) Inner join

d) Natural join

Answer: c


2. What type of join is needed when you wish to include rows that do not have matching values?

a) Equi-join

b) Natural join

c) Outer join

d) All of the mentioned

Answer: c


3. How many tables may be included with a join?

a) One

b) Two

c) Three

d) All of the mentioned

Answer: d


4. Which are the join types in join condition:

a) Cross join

b) Natural join

c) Join with USING clause

d) All of the mentioned

Answer: d


5. How many join types in join condition:

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

Answer: d


6. Which join refers to join records from the right table that have no matching key in the left table are include in the result set:

a) Left outer join

b) Right outer join

c) Full outer join

d) Half outer join

Answer: b


7. The operation which is not considered a basic operation of relational algebra is

a) Join

b) Selection

c) Union

d) Cross product

Answer: a


8. In SQL the statement select * from R, S is equivalent to

a) Select * from R natural join S

b) Select * from R cross join S

c) Select * from R union join S

d) Select * from R inner join S

Answer: b


9. Which of the following creates a virtual relation for storing the query?

a) Function

b) View

c) Procedure

d) None of the mentioned

Answer: b


10. Which of the following is the syntax for views where v is view name?

a) Create view v as “query name”;

b) Create “query expression” as view;

c) Create view v as “query expression”;

d) Create view “query expression”;

Answer: c


11. Materialised views make sure that

a) View definition is kept stable

b) View definition is kept up-to-date

c) View definition is verified for error

d) View is deleted after specified time

Answer: b


12. Updating the value of the view

a) Will affect the relation from which it is defined

b) Will not change the view definition

c) Will not affect the relation from which it is defined

d) Cannot determine

Answer: a


13. SQL view is said to be updatable (that is, inserts, updates or deletes can be applied on the view) if which of the following conditions are satisfied by the query defining the view?

a) The from clause has only one database relation

b) The query does not have a group by or having clause

c) The select clause contains only attribute names of the relation and does not have any expressions, aggregates, or distinct specification

d) All of the mentioned

Answer: d


14. Which of the following is used at the end of the view to reject the tuples which do not satisfy the condition in where clause?

a) With

b) Check

c) With check

d) All of the mentioned

Answer: c


15. A _________ consists of a sequence of query and/or update statements.

a) Transaction

b) Commit

c) Rollback

d) Flashback

Answer: a


16. Which of the following makes the transaction permanent in the database?

a) View

b) Commit

c) Rollback

d) Flashback

Answer: b


17. In order to undo the work of transaction after last commit which one should be used?

a) View

b) Commit

c) Rollback

d) Flashback

Answer: c


18. In case of any shut down during transaction before commit which of the following statement is done automatically?

a) View

b) Commit

c) Rollback

d) Flashback

Answer: c


19. In order to maintain the consistency during transactions, database provides

a) Commit

b) Atomic

c) Flashback

d) Retain

Answer: b


20. Transaction processing is associated with everything below except

a) Conforming an action or triggering a response

b) Producing detail summary or exception report

c) Recording a business activity

d) Maintaining a data

Answer: a


More Questions

Comments