TOP 1000+ DBMS MCQ Questions and Answers (Database Management System)

DBMS MCQ Questions and Answers are given here. Based on the questions asked in previous year’s different government and private exams such as CAT, MAT, XAT, NMAT, IIFT, and SNAP. Following MCQs on the database management system for bank exam preparation along with detailed answers will help you to crack most of the questions asked in major exams.

DBMS MCQ Questions and Answers

1. Which of the following key is required to handle the data when the encryption is applied to the data so that the unauthorized user cannot access the data?

a) Primary key

b) Authorised key

c) Encryption key

d) Decryption key

Answer: d


2. Which of the following is known as the process of viewing cross-tab with a fixed value of one attribute?

a) Dicing

b) Pivoting

c) Slicing

d) Both Pivoting and Dicing

Answer: c


3. For designing a normal RDBMS which of the following normal form is considered adequate?

a) 4NF

b) 3NF

c) 2NF

d) 5NF

Answer: b


4. Which of the following is popular for applications such as storage of log files in a database management system since it offers the best write performance?

a) RAID level 0

b) RAID level 1

c) RAID level 2

d) RAID level 3

Answer: b


5. Which of the following represents a query in the tuple relational calculus?

a) { }{P(t) | t }

b) {t | P(t)}

c) t | P() | t

d) All of the mentioned

Answer: b


6. The oldest DB model is _______________

a) Network

b) Physical

c) Hierarchical

d) Relational

Answer: a


7. Which of the following establishes a top-to-bottom relationship among the items?

a) Relational schema

b) Network schema

c) Hierarchical schema

d) All of the mentioned

Answer: c


8. A major goal of the db system is to minimize the number of block transfers between the disk and memory. Which of the following helps in achieving this goal?

a) Secondary storage

b) Storage

c) Catalog

d) Buffer

Answer: d


9. What happens if a piece of data is stored in two places in the db?

a) Storage space is wasted & Changing the data in one spot will cause data inconsistency

b) In can be more easily accessed

c) Changing the data in one spot will cause data inconsistency

d) Storage space is wasted

Answer: a


10. The logical design, and the snapshot of the data at a given instant in time is known as?

a) Instance & Relation

b) Relation & Schema

c) Domain & Schema

d) Schema & Instance

Answer: d


11. A relational database consists of a collection of

a) Tables

b) Fields

c) Records

d) Keys

Answer: a


12. A ________ in a table represents a relationship among a set of values.

a) Column

b) Key

c) Row

d) Entry

Answer: c


13. The term _______ is used to refer to a row.

a) Attribute

b) Tuple

c) Field

d) Instance

Answer: b


14. The term attribute refers to a ___________ of a table.

a) Record

b) Column

c) Tuple

d) Key

Answer: b


15. For each attribute of a relation, there is a set of permitted values, called the ________ of that attribute.

a) Domain

b) Relation

c) Set

d) Schema

Answer: a


16. Database __________ which is the logical design of the database, and the database _______ which is a snapshot of the data in the database at a given instant in time.

a) Instance, Schema

b) Relation, Schema

c) Relation, Domain

d) Schema, Instance

Answer: d


17. A domain is atomic if elements of the domain are considered to be ____________ units.

a) Different

b) Indivisbile

c) Constant

d) Divisible

Answer: b


18. The tuples of the relations can be of ________ order.

a) Any

b) Same

c) Sorted

d) Constant

Answer: a


19. Which one of the following is a set of one or more attributes taken collectively to uniquely identify a record?

a) Candidate key

b) Sub key

c) Super key

d) Foreign key

Answer: c


20. Consider attributes ID, CITY and NAME. Which one of this can be considered as a super key?

a) NAME

b) ID

c) CITY

d) CITY, ID

Answer: b


More Questions

Comments