TOP 1000+ DBMS MCQ With Answers (Database Management System)

DBMS MCQ With Answers are given here. Based on the questions asked in previous year’s different government and private exams such as CAT, MAT, XAT, NMAT, IIFT, and SNAP. Following MCQs on the database management system for bank exam preparation along with detailed answers will help you to crack most of the questions asked in major exams.

DBMS MCQ With Answers

1. Which of the following command is correct to delete the values in the relation teaches?

a) Delete from teaches;

b) Delete from teaches where Id =’Null’;

c) Remove table teaches;

d) Drop table teaches;

Answer: a


2. Procedural language among the following is __________

a) Domain relational calculus

b) Tuple relational calculus

c) Relational algebra

d) Query language

Answer: c


3. _________________ operations do not preserve non-matched tuples.

a) Left outer join

b) Inner join

c) Natural join

d) Right outer join

Answer: b


4. Which forms have a relation that contains information about a single entity?

a) 4NF

b) 2NF

c) 5NF

d) 3NF

Answer: a


5. The top level of the hierarchy consists of ______ each of which can contain _____.

a) Schemas, Catalogs

b) Schemas, Environment

c) Environment, Schemas

d) Catalogs, Schemas

Answer: d


6. _______ indicates the maximum number of entities that can be involved in a relationship.

a) Greater Entity Count

b) Minimum cardinality

c) Maximum cardinality

d) ERD

Answer: c


7. The user IDs can be added or removed using which of the following fixed roles?

a) db_sysadmin

b) db_accessadmin

c) db_securityadmin

d) db_setupadmin

Answer: b


8. The traditional storage of data organized by the customer, stored in separate folders in filing cabinets is an example of ______________ type of ‘database’ management system.

a) Object-oriented database management system

b) Relational database management system

c) Network database management system

d) Hierarchical database management system

Answer: d


9. After groups have been established, SQL applies predicates in the ___________ clause, allowing aggregate functions to be used.

a) Where

b) Having

c) Group by

d) With

Answer: d


10. Which of the following is not the utility of DBMS?

i) Backup ii) Loading iii) Process Organization iv) File organization

a) i, ii, and iv only

b) i, ii and iii only

c) i, iii and iv only

d) All i, ii, iii, and iv

Answer: a


11. What does a foreign key combined with a primary key create?

a) Network model between the tables that connect them

b) Parent-Child relationship between the tables that connects them

c) One to many relationship between the tables that connects them

d) All of the mentioned

Answer: a


12. Which of the following is correct according to the technology deployed by DBMS?

a) Pointers are used to maintain transactional integrity and consistency

b) Cursors are used to maintain transactional integrity and consistency

c) Locks are used to maintain transactional integrity and consistency

d) Triggers are used to maintain transactional integrity and consistency

Answer: c


13. Which of the following is correct regarding the file produced by a spreadsheet?

a) can be used as it is by the DBMS

b) stored on disk in an ASCII text format

c) all of the mentioned

d) none of the mentioned

Answer: a


14. ______ resembles Create view.

a) Create table . . . as

b) Create view as

c) Create table . . .like

d) With data

Answer: a


15. The query specifying the SQL view is said to be updatable if it meets which of the following conditions?

a) select clause contains relation attribute names but not have expressions, aggregates, or distinct specification

b) from clause has 1 relation

c) query does not have group by or having clause

d) All of the mentioned

Answer: d


16. When the “ROLLUP” operator for expression or columns within a “GROUP BY” clause is used?

a) Find the groups that make up the subtotal in a row

b) Create group-wise grand totals for the groups indicated in a GROUP BY clause

c) Group expressions or columns specified in a GROUP BY clause in one direction, from right to left, for computing the subtotals

d) To produce a cross-tabular report for computing subtotals by grouping phrases or columns given within a GROUP BY clause in all available directions

Answer: c


17. Which of the following is the best way to represent the attributes in a large db?

a) Dot representation

b) Concatenation

c) Relational-and

d) All of the mentioned

Answer: b


18. Which of the following is the subset of SQL commands used to manipulate Oracle Structures, including tables?

a) Data Described Language

b) Data Retrieval Language

c) Data Manipulation Language

d) Data Definition Language

Answer: d


19. Which of the following functions construct histograms and use buckets for ranking?

a) Ntil()

b) Newtil()

c) Rank()

d) All of the mentioned

Answer: a


20. __________ command is used in SQL to issue multiple CREATE TABLE, CREATE VIEW and GRANT statements in a single transaction.

a) CREATE CLUSTER

b) CREATE PACKAGE

c) CREATE SCHEMA

d) All of the mentioned

Answer: c


More Questions

Comments