TOP 1000+ DBMS Quiz Questions and Answers

DBMS Quiz Questions and Answers are given here. Based on the questions asked in previous year’s different government and private exams such as CAT, MAT, XAT, NMAT, IIFT, and SNAP. Following MCQs on the database management system for bank exam preparation along with detailed answers will help you to crack most of the questions asked in major exams.

DBMS Quiz Questions and Answers

1. In SQL the cross-tabs are created using

a) Slice

b) Dice

c) Pivot

d) All of the mentioned

Answer: a


2. What do data warehouses support?

a) OLAP

b) OLTP

c) OLAP and OLTP

d) Operational databases

Answer: a


3. Which one of the following is the right syntax for DECODE?

a) DECODE (search, expression, result [, search, result]… [, default])

b) DECODE (expression, result [, search, result]… [, default], search)

c) DECODE (search, result [, search, result]… [, default], expression)

d) DECODE (expression, search, result [, search, result]… [, default])

Answer: d


4. Relational Algebra is a __________ query language that takes two relations as input and produces another relation as an output of the query.

a) Relational

b) Structural

c) Procedural

d) Fundamental

Answer: c


5. Which of the following is a fundamental operation in relational algebra?

a) Set intersection

b) Natural join

c) Assignment

d) None of the mentioned

Answer: d


6. Which of the following is used to denote the selection operation in relational algebra?

a) Pi (Greek)

b) Sigma (Greek)

c) Lambda (Greek)

d) Omega (Greek)

Answer: b


7. For select operation the ________ appear in the subscript and the ___________ argument appears in the paranthesis after the sigma.

a) Predicates, relation

b) Relation, Predicates

c) Operation, Predicates

d) Relation, Operation

Answer: a


8. The ___________ operation, denoted by −, allows us to find tuples that are in one relation but are not in another.

a) Union

b) Set-difference

c) Difference

d) Intersection

Answer: b


9. Which is a unary operation:

a) Selection operation

b) Primitive operation

c) Projection operation

d) Generalized selection

Answer: d


10. Which is a join condition contains an equality operator:

a) Equijoins

b) Cartesian

c) Natural

d) Left

Answer: a


11. In precedence of set operators, the expression is evaluated from

a) Left to left

b) Left to right

c) Right to left

d) From user specification

Answer: b


12. Which of the following is not outer join?

a) Left outer join

b) Right outer join

c) Full outer join

d) All of the mentioned

Answer: d


13. The assignment operator is denoted by

a) ->

b) <-

c) =

d) ==

Answer: b


14. Find the ID, name, dept name, salary for instructors whose salary is greater than $80,000.

a) {t | t ε instructor ∧ t[salary] > 80000}

b) Э t ∈ r (Q(t))

c) {t | Э s ε instructor (t[ID] = s[ID]∧ s[salary] > 80000)}

d) None of the mentioned

Answer: a


15. A query in the tuple relational calculus is expressed as:

a) {t | P() | t}

b) {P(t) | t }

c) {t | P(t)}

d) All of the mentioned

Answer: c


16. Which of the following symbol is used in the place of except?

a) ^

b) V

c) ¬

d) ~

Answer: c


17. “Find all students who have taken all courses offered in the Biology department.” The expressions that matches this sentence is

a) Э t ε r (Q(t))

b) ∀ t ε r (Q(t))

c) ¬ t ε r (Q(t))

d) ~ t ε r (Q(t))

Answer: b


18. Which of the following is the comparison operator in tuple relational calculus

a) ⇒

b) =

c) ε

d) All of the mentioned

Answer: b


19. An expression in the domain relational calculus is of the form

a) {P(x1, x2, . . . , xn) | < x1, x2, . . . , xn > }

b) {x1, x2, . . . , xn | < x1, x2, . . . , xn > }

c) { x1, x2, . . . , xn | x1, x2, . . . , xn}

d) {< x1, x2, . . . , xn > | P(x1, x2, . . . , xn)}

Answer: d


20. In domain relaional calculus “there exist” can be expressed as

a) (P1(x))

b) (P1(x)) Э x

c) V x (P1(x))

d) Э x (P1(x))

Answer: d


More Questions

Comments