TOP 200+ Chemical Equation And Reaction Class 10 MCQ and Answers

Chemical Equation And Reaction Class 10 MCQ and Answers are the most important for the upcoming class 10 board and high school exams. If you are preparing for the class 10 board exam then you should prepare these mcm several times. But if you’ll be preparing from the beginning then you can’t waste your time searching the internet for MCQ’s So I’ll make it easy for you. Here is the complete list of Chemical Equation And Reaction Class 10 MCQ and Answers and that too of top quality.

Chemical Equation And Reaction Class 10 MCQ and Answers

1. Which of the following is (are) an endothermic process(es)?

(i) Dilution of sulphuric acid

(ii) Sublimation of dry ice

(iii) Condensation of water vapours

(iv) Evaporation of water

a) Both (i) & (iii)

b) Only (ii)

c) Only (iii)

d) Both (ii) & (iv)

Answer: d


2. In the double displacement reaction between aqueous potassium iodide and aqueous lead nitrate, a yellow precipitate of lead iodide is formed. While performing the activity if lead nitrate is not available, which of the given can be used in place of lead nitrate?

a) Lead sulphate (insoluble)

b) Lead acetate

c) Ammonium nitrate

d) Potassium sulphate

Answer: b


3.  Which of the given gases can be used for storage of fresh sample of an oil for a long time?

a) Carbon dioxide or oxygen

b) Nitrogen or oxygen

c) Carbon dioxide or helium

d) Helium or nitrogen

Answer: b


4. Fatty foods become rancid due to the process of ________

a) Oxidation

b) Corrosion

c) Reduction

d) Hydrogenation

Answer: a


5. Which information is not conveyed by a balanced chemical equation?

a) Physical states of reactants and products

b) Symbols and formulae of all the substances involved in a particular reaction

c) Number of atoms/molecules of the reactants and products formed

d) Whether a particular reaction is actually feasible or not

Answer: d


6. The Le- Chatlier principle states that ____

a) No reaction is reversible

b) All reactions are reversible at high temperatures

c) A system experiencing disturbance shifts direction of equilibrium to nullify the change

d) A system experiencing disturbance does not shift direction of equilibrium to nullify the change

Answer: c


7. A microfluid is the one in which ____

a) Fluid motion is restricted

b) Fluid molecules are free to move

c) Molecules do not take part in reaction

d) Fluid is compressed in due course of reaction

Answer: b


8. For early mixing, which of the following reactors/ combination of reactors is used?

a) CSTR followed by PFR

b) PFR

c) Two CSTRs in series

d) Two CSTRs in parallel

Answer: a


9. Which of the following is not a fluid – fluid reaction?

a) Reaction of chlorine with benzene to produce chlorobenzene

b) Soap formation by action of aqueous alkali on fatty acids

c) Action of ammonia on aqueous nitric acid

d) Combustion of coal

Answer: d


10. The Enhancement factor in liquid film is the ratio of ____

a) Rate of take up of gas by straight mass transfer to the ate of take up of gas by reaction

b) Rate of take up of gas by reaction to the rate of take up of gas by straight mass transfer

c) Rate of reaction at the interface to the rate of take up of gas by straight mass transfer

d) Rate of take up of gas by straight mass transfer to rate of reaction at the interface

Answer: b


11. The relationship between enhancement factor and Hatta modulus for pseudo first order reaction is ____

a) E = MH

b) E < 5MH

c) 5E > MH

d) E > 5MH

Answer: d


12. The gas film resistance obtained in percentage if the gas film resistance is 10 hr.m3.Pa/ mol and the total resistance is 20.01 hr.m3.Pa/ mol is ____

a) 49.9%

b) 39.9%

c) 29.9%

d) 19.9%

Answer: a


13. If E = 104 and MH = 10, the nature of reaction is ____

a) First order

b) Second order

c) Pseudo first order

d) Negative order

Answer: c


14. The area under the curve of exit age distribution integrated between time, t = 0 and t = ∞ is ____

a) 0

b) 2

c) Unity

d) Infinite

Answer: c


15. Which of the following is not a characteristic of tracer?

a) Inertness

b) Non – reactive

c) Easily detectable

d) Adsorbance onto the reactor surface

Answer: d


16. If the residence time obtained for a reactor by the RTD experiments is less than that expected, it indicates the presence of ____

a) CSTR

b) PFR

c) Bubbling bed reactor

d) Dead volume

Answer: d


17. If the entire volume of a PFR is 10 m3 and dead volume is 2 m3, then the active volume of the reactor is ____

a) 20

b) 5

c) 8

d) 12

Answer: c


18. The variance of a PFR is ____

a) 1

b) 0

c) ∞

d) -1

Answer: b


19. The variance of a CSTR is ____

a) 1

b) 0

c) ∞

d) -1

Answer: c


20. According to tanks in series model, the spread of the tracer curve is proportional to ____

a) Square of distance from the tracer origin

b) Square root of distance from the tracer origin

c) Cube of distance from the tracer origin

d) Inverse square of distance from the tracer origin

Answer: b


More Questions

Comments