TOP 200+ Chemical Reaction And Equation Class 10 MCQ with Answers

Chemical Reaction And Equation Class 10 MCQ with Answers are the most important for the upcoming class 10 board and high school exams. If you are preparing for the class 10 board exam then you should prepare these mcm several times. But if you’ll be preparing from the beginning then you can’t waste your time searching the internet for MCQ’s So I’ll make it easy for you. Here is the complete list of Chemical Reaction And Equation Class 10 MCQ with Answers and that too of top quality.

Chemical Reaction And Equation Class 10 MCQ with Answers

1. When a magnesium ribbon is burnt in the air, the ash formed is

a) Black

b) White

c) Yellow

d) Pink

Answer: b


2. Colour of magnesium oxide is

a) White

b) Blue

c) Grey

d) Pink

Answer: a


3. Reaction of ‘magnesium’ with air is

a) Exothermic reaction

b) Endothermic reaction

c) Reversible reaction

d) Substitution reaction

Answer: a


4. What chemicals are used in fireworks?

a) Copper chloride

b) Calcium chloride

c) Barium chloride

d) All of above

Answer: d


5. What is the chemical reaction rate?

a) Chemical reaction rate is a chemical property

b) Chemical reaction rate is a physical property

c) Chemical reaction rate is an intensive property

d) Chemical reaction rate is an extensive property

Answer: c


6. The unit for rate of reaction for a fluid-solid catalytic reaction is _______

a) mol/m3.s

b) mol/s. g catalyst

c) mol/s. mmHg

d) mol/dm3.s

Answer: b


7. Chemical reaction rate is ___________

a) an extensive property

b) an intensive property

c) a chemical property

d) a physical property

Answer: b


8. –rA is a universal notation for reaction rate. What does the negative sign indicate?

a) Rate of formation of A

b) Rate of disappearance of A

c) Rate of dissociation of A

d) Rate of association of A

Answer: b


9. General mole balance equation of species ‘i’ at any instant is as follows: ________

a) Rate of moles of ‘i’ in = Rate of moles of ‘i’ out

b) Rate of moles of ‘i’ in + Rate of moles of ‘i’ out = Rate of moles of ‘i’ accumulated

c) Rate of moles of ‘i’ in + Rate of moles of ‘i’ accumulated = Rate of moles ‘i’ out

d) Rate of moles of ‘i’ in – Rate of moles of ‘i’ consumed by reaction – Rate of moles of ‘i’ out = Rate of moles of ‘i’ accumulated

Answer: d


10. In ________ there are no spatial variations in concentration and temperature.

a) PFR

b) Tubular reactor

c) CSTR

d) Packed bed reactor

Answer: c


11. The kinetic rate law is ______

a) a differential eqn

b) a linear eqn

c) an algebraic eqn

d) a quadratic eqn

Answer: c


12. Rate of gaseous phase reaction depends on __________

a) Temperature of reactants only

b) Pressure of reactants only

c) Concentration of reactants only

d) Temperature, Pressure and Concentration of reactants

Answer: d


13. The factors affecting the rate of homogeneous reaction are ____

a) Temperature only

b) Pressure only

c) Reactant Concentration only

d) Temperature, pressure and reactant concentration

Answer: d


14. The rate of a reaction cannot be expressed in terms of ____

a) Volume of reacting fluid

b) Volume of solid

c) Amount of product

d) Interfacial surface

Answer: c


15. Order of a reaction is ____

a) Number of molecules of reactants taking part in the reaction

b) Power of any one of the reactant concentrations

c) Concentration of intermediate species formed

d) Sum of the powers of the concentrations of all the reactants

Answer: d


16. The rate expression for a homogeneous reaction comprises ____

a) A concentration-dependent term only

b) A temperature-dependent term only

c) A concentration-dependent term and a temperature-dependent term

d) A catalyst weight dependent term

Answer: c


17. The number of molecules involved in an elementary reaction is termed as ____

a) Molecularity

b) Order of reaction

c) Unimolecular reaction

d) Rate of reaction

Answer: a


18. Which of the following is true about elementary reactions?

a) They occur in multiple steps

b) They are complex in nature

c) Order of elementary reaction is an integer

d) All first-order reactions are elementary

Answer: c


19. The study of rates at which chemical reactions occur and the effect of various parameters on the rate are termed as ____

a) Chemical Technology

b) Chemical Sciences

c) Chemical Kinetics

d) Fluid Mechanics

Answer: c


20. The rate of reaction is rapid for which of the following reactions?

a) Cellular reactions

b) Reactions in coal furnaces

c) Reactions in rocket engines

d) Gas reactions in porous catalysts

Answer: c


More Questions

Comments