TOP 200+ Chemical Reactions And Equations Class 10 MCQ With Answers

Chemical Reactions And Equations Class 10 MCQ With Answers are the most important for the upcoming class 10 board and high school exams. If you are preparing for the class 10 board exam then you should prepare these mcm several times. But if you’ll be preparing from the beginning then you can’t waste your time searching the internet for MCQ’s So I’ll make it easy for you. Here is the complete list of Chemical Reactions And Equations Class 10 MCQ With Answers and that too of top quality.

Chemical Reactions And Equations Class 10 MCQ With Answers

1. Which of the following are exothermic processes?

(i) Reaction of water with quick lime

(ii) Dilution of an acid

(ii) Evaporation of water

(iv) Sublimation of camphor (crystals)

a) (i) & (ii)

b) (ii) & (iii)

c) (i) & (iv)

d) (iii) & (iv)

Answer: a


2. A dilute ferrous sulphate solution was gradually added to the beaker containing acidified permanganate solution. The light purple color of the solution fades and finally disappears. Which of the given equation is the correct explanation for the observation?

a) KMnO? is an oxidizing agent, it oxidizes FeSO?

b) FeSO? acts as an oxidizing agent and oxidizes KMnO?

c) The color disappears due to dilution, no reaction is involved

d) KMnO? is an unstable compound and decomposes in the presence of FeSO? to a colourless compound

Answer: a


3. Which among the following statement(s) is /are true? Exposure of silver chloride to sunlight for a long duration turns grey due to-

(i) The formation of silver by decomposition of silver chloride.

(ii) Sublimation of silver chloride.

(iii) Decomposition of chlorine gas from silver chloride.

(iv) Oxidation of silver chloride.

a) Only (i)

b) (i) & (iii)

c) (ii) & (iii)

d) Only (iv)

Answer: a


4. Solid calcium Oxide reacts vigorously with water to form calcium hydroxide accompanied by liberation of heat. This process is called slaking of lime. Calcium hydroxide dissolves in water to form its solution called lime water. Which among the following is are true about slaking of lime and the solution formed?

(i) It is an endothermic reaction.

(ii) It is exothermic reaction.

(iii) The pH of the resulting solution will be more than seven.

(iv) The pH of the resulting solution will be less than seven.

a) (i) & (ii)

b) (ii) & (iii)

c) (i) & (iv)

d) (iii) & (iv)

Answer: b


5. Barium chloride on reacting with ammonium sulphate forms barium sulphate and ammonium chloride. Which of the following correctly represents the type of the reaction involved?

(i) Displacement reaction

(ii) Precipitation reaction

(iii) Combination reaction

(iv) Double displacement reaction

a) Only (i)

b) Only (ii)

c) Only (iv)

d) (ii) & (iv)

Answer: d


6. The sequence of steps in a heterogeneous catalytic reaction is ____

a) Diffusion ? Adsorption ? Reaction ? Desorption ? Diffusion ? Mass transfer ? Mass transfer

b) Mass transfer ? Diffusion ? Adsorption ? Reaction ? Desorption ? Diffusion ? Mass transfer

c) Mass transfer ? Diffusion ? Adsorption ? Desorption ? Diffusion ? Mass transfer ? Reaction

d) Mass transfer ? Adsorption ? Diffusion Reaction ? Desorption ? Diffusion ? Mass transfer

Answer: b


7. For the reaction step to be the controlling mechanism in a catalytic reversible reaction, which of the following is valid?

a) Rate of adsorption > Rate of desorption

b) Rate of adsorption < Rate of desorption

c) Rate of adsorption = Rate of desorption

d) Rate of adsorption ? Rate of desorption

Answer: c


8. The catalyst deactivation caused by deposition on surface and pores of catalyst is called ____

a) Adsorption

b) Regeneration

c) Fouling

d) Desorption

Answer: c


9. Which of the following represents series type deactivation model? (Where R is the product and P is the poison)

a) A ? R ? P?

b) A ? P?

c) A ? R + P?

d) A ? R, A ? P

Answer: a


10. The activity of a catalyst pellet is defined as the ratio of ___

a) Rate of adsorption of reactants to the catalyst surface to the rate at which the catalytic pellet converts the reactant

b) Rate at which the catalytic pellet converts the reactant to the rate of adsorption of reactants to the catalyst surface

c) Rate at which the catalytic pellet converts the reactant to the rate of reaction with a fresh pellet

d) The rate of reaction with a fresh pellet to the rate at which the catalytic pellet converts the reactant

Answer: c


11. The activity of a catalyst at a time t = 0 is ____

a) Negative

b) Zero

c) Unity

d) ?

Answer: c


12. Increase in temperature for an endothermic reaction ____

a) Decreases equilibrium conversion

b) Increases equilibrium conversion

c) Does not affect equilibrium conversion

d) Initially decreases and then increases equilibrium conversion

Answer: b


13. The optimum temperature progression for exothermic reversible reaction is ____

a) The locus of maximum rates

b) Highest allowable temperature

c) The isothermal path

d) Lowest allowable temperature

Answer: a


14. A liquid phase reaction occurring in adiabatic PFR has a heat of reaction -120000 J/molK. Specific heat of the stream is 10000 J / molK. The temperature difference for complete conversion to be achieved is ___

a) 560 K

b) 8.33 K

c) 12 K

d) 83.33K

Answer: c


15. The conversion achieved for the liquid phase reaction occurring in an adiabatic PFR with a heat of reaction -100 kJ/molK, specific heat of the stream being 100 J / molK and the temperature difference being 800K is ___

a) 0.65

b) 0.75

c) 0.90

d) 0.80

Answer: d


16. The point of intersection of energy balance and material balance curves for exothermic irreversible reactions, wherein instability is witnessed is stated as ____

a) Pour point

b) Boiling point

c) Flash point

d) Ignition point

Answer: d


17. Decrease in inerts for an endothermic reaction ____

a) Increases conversion

b) Decreases conversion

c) Has no effect on conversion

d) Initially increases and then decreases conversion

Answer: b


18. Equilibrium is a state in which ___

a) Rate of forward reaction > Rate of backward reaction

b) Rate of forward reaction = Rate of backward reaction

c) Rate of forward reaction < Rate of backward reaction

d) Rate of forward reaction is independent of the rate of backward reaction

Answer: b


19. The plot of the function of equilibrium conversion to time for a bimolecular type reversible reaction is ____

a) Exponential

b) Linear

c) Logarithmic

d) Quadratic

Answer: b


20. Which of the following is not a reversible reaction?

a) Ammonia formation from its elements

b) Formation of hydrogen bromide from its elements

c) Decomposition reaction of nitrogen pentoxide

d) Oxidation of sulphur dioxide to sulphur trioxide

Answer: b


More Questions