TOP 200+ Class 10 Chemical Reactions And Equations MCQ with Answers

Class 10 Chemical Reactions And Equations MCQ with Answers are the most important for the upcoming class 10 board and high school exams. If you are preparing for the class 10 board exam then you should prepare these mcm several times. But if you’ll be preparing from the beginning then you can’t waste your time searching the internet for MCQ’s So I’ll make it easy for you. Here is the complete list of Class 10 Chemical Reactions And Equations MCQ with Answers and that too of top quality.

Class 10 Chemical Reactions And Equations MCQ with Answers

1. The reaction in which two compounds exchange their ions to form two new compounds is called

a) Displacement reaction

b) Combination reaction

c) Double displacement reaction

d) Redox reaction

Answer: c


2. On immersing an iron nail in CuSO₄ solution for a few minutes, you will observe

a) No reaction takes place

b) The color of solution fades away

c) The surface of iron nails acquire a black coating

d) The color of solution changes to green

Answer: d


3. Which of the given statements is not a physical change?

a) Boiling of water to give water vapour

b) Melting of ice to give water

c) Dissolution of salt in water

d) Combustion of Liquefied Petroleum Gas (LPG)

Answer: d


4. An element X on exposure to moist air turns reddish-brown and a new compound Y is formed. The substances X and Y are

a) X = Fe, Y = Fe₂O₃

b) X = Ag, Y = Ag₂S

c) X = Cu, Y = CuO

d) X = Al, Y = Al₂O₃

Answer: a


5. The reaction of H₂ gas with oxygen gas to form water is an example of

a) Combination reaction

b) Redox reaction

c) Exothermic reaction

d) All of these reactions.

Answer: a


6. The overall reaction order for A + B → C + D is two. It implies that ______

a) reaction may be non-elementary and molecularity is two

b) reaction may be elementary and molecularity is two

c) reaction is non-elementary and molecularity is two

d) reaction is elementary and molecularity is two

Answer: d


7. Reaction corresponding to stoichiometric equation is called __________

a) Non-elementary

b) Elementary

c) Heterogeneous

d) Homogeneous

Answer: b


8. The rate constant for a first order reaction depends on _____________

a) Pressure

b) Temperature

c) Concentration

d) Time

Answer: b


9. The mlecularity of the following single step reaction is ___________

aA + bB → pP

a) a+b-p

b) a+b+p

c) a+b

d) a-p

Answer: c


10. Which of the following reactions follows elementary rate law?

a) Formation of hydrogen bromide

b) Vapor phase decomposition of ethanal

c) Cis-trans isomerization

d) Reversible catalytic decomposition of isopropylbenzene

Answer: c


11. Langmuir Hinshelwood kinetics is followed by the reaction:

a) Formation of hydrogen bromide

b) Vapor phase decomposition of ethanal

c) Cis-trans isomerization

d) Reversible catalytic decomposition of isopropylbenzene

Answer: d


12. Which of the following is true for fluidized catalytic beds?

a) They cannot be used for multi-phase chemical reactions

b) The bulk density is a function of the flow rate through the bed

c) They come under the category of batch reactors

d) There is no pressure drop

Answer: b


13. The reaction H2 + Br2 → 2HBr proceeds via which mechanism?

a) Free-radical

b) Ionic substitution

c) Elimination

d) Pericyclic

Answer: a


14. Which of the following does not hold true for gas-solid catalyzed reactions?

a) Rate law is preferably written in terms of partial pressures

b) Rate law is preferably written in terms of concentrations

c) Rate law can be written only in terms of partial pressures

d) Rate law can be written only in terms of concentrations

Answer: a


15. Which of the following is true for the rate law of a reversible reaction?

a) It reduces to irreversible form when product concentration is zero

b) It satisfies thermodynamic relationships at all times

c) Rate law can be written only in terms of partial pressures

d) Rate law can be written only in terms of concentrations

Answer: a


16. Which of the following constants is a type of equilibrium constant?

a) Dissociation constant

b) Association constant

c) Solubility

d) Decay constant

Answer: d


17. In terms of conversion, half life is the time taken for ____

a) 50% conversion

b) 75% conversion

c) 20% conversion

d) 30% conversion

Answer: a


18. For a zero order reaction, the slope of t0.5 and CAo is ____

a) 2

b) 3

c) 1

d) 0

Answer: c


19. Autocatalytic reactions are the ones in which ____

a) One of the products poisons the catalyst

b) There is no catalyst employed

c) Only one reactant is involved

d) One of the products catalyses the reaction

Answer: d


20. An example of autocatalytic reaction is ____

a) Ammonia formation reaction

b) Hydrogen peroxide decomposition reaction

c) Reaction of permanganate with oxalic acid

d) Oxidation of copper

Answer: c


More Questions

Comments