TOP 200+ Class 10 Chemistry Chapter 1 MCQ with Answers

Class 10 Chemistry Chapter 1 MCQ with Answers are the most important for the upcoming class 10 board and high school exams. If you are preparing for the class 10 board exam then you should prepare these mcm several times. But if you’ll be preparing from the beginning then you can’t waste your time searching the internet for MCQ’s So I’ll make it easy for you. Here is the complete list of Class 10 Chemistry Chapter 1 MCQ with Answers and that too of top quality.

Class 10 Chemistry Chapter 1 MCQ with Answers

1. Consider reaction: P(s) + O₂(g) → P₄O₁₀(s). Moles of O₂(g) needed to balance the equation will be

a) 1

b) 3

c) 5

d) 7

Answer: c


2. Consider reaction: Na(s) + O₂(g) → Na₂O. Moles of oxygen needed to balance the equation are

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: a


3. Consider reaction: Al(s) + O₂ (g) → Al₂O₃. Moles of Al(s) needed to balance equation are

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: d


4. Which one of the given processes involves chemical reactions?

a) Storing of oxygen gas under pressure in a gas cylinder

b) Keeping petrol in a China dish in the open

c) Liquefaction of air

d) Heating copper wire in the presence of air at a high temperature

Answer: d


5. In which of the given chemical equations, do the abbreviations represent the correct states of the reactants and products involved at reaction temperature?

a) 2H₂ (l) + O₂ (l) → 2H₂O (g)

b) 2H₂ (g) + O₂ (l) → 2H₂O (g)

c) 2H₂ (g) + O₂ (g) → 2H₂O (l)

d) 2H₂ (g) + O₂ (g) → 2H₂O (g)

Answer: c


6. A reaction of first-order takes 10 minutes to achieve 50% conversion. The conversion achieved after 20 minutes is ____

a) 0.5

b) 0.75

c) 0.87

d) 0.9

Answer: b


7. For a constant volume system, the size of batch reactor is _______________ PFR.

a) smaller than

b) larger than

c) same as

d) cannot be compared

Answer: c


8. How should the two MFRs of unequal size be connected in series to maximize production for a first-order homogenous reaction?

a) Smaller MFR followed by larger MFR

b) Larger MFR followed by smaller MFR

c) Any arrangement

d) MFRs should not be connected in series

Answer: c


9. How should a PFR and MFR be connected to maximize production from a first-order reaction?

a) MFR followed by PFR

b) PFR followed by MFR

c) Any arrangement

d) MFR and PFR should not be connected

Answer: c


10. Graphical procedure for finding conversion in MFRs of different sizes in series is called the ______ method.

a) Newton’s

b) Wheeler’s

c) Octaves

d) Jones

Answer: d


11. A best arrangement of reactors for a reaction whose rate-concentration curve rises monotonically.

a) Plug, Large MFR, Small MFR

b) Plug, Small MFR, Large MFR

c) Large MFR, Small MFR, Plug

d) Small MFR, Plug, Large MFR

Answer: b


12. Four MFRs are operated in series the total space-time is 5 minutes. If it is replaced by a single PFR, What will be the space-time? First-order reaction with rate constant 2 min-1, concentration reduces from 50 to 10 mol/m3.

a) 0.805

b) 0.123

c) 0562

d) 0.439

Answer: a


13. Effect of flow type on reactor performance when the conversion is small.

a) no effect

b) cannot be determined

c) very small

d) very large

Answer: c


14. Spacetime is defined as ____

a) Time required to process the unit volume of feed

b) Time required for the reaction to occur

c) Time required to produce a unit volume of product

d) Time to process the entire volume of feed entering

Answer: a


15. The unit of space velocity is ____

a) sec

b) sec-1

c) m3

d) m-3

Answer: b


16. Hydrogenation of oil is an example of ___________ reactor

a) Homogeneous

b) Heterogeneous

c) Autocatalytic

d) Insufficient data

Answer: b


17. The slope of the line in the graph gives the ___________

a) Activation energy

b) Rate constant

c) Frequency factor

d) Insufficient data

Answer: a


18. Value of m to obtain the collision theory relation for the temperature dependency of the rate constant is ________

a) 1

b) 0

c) -1

d) 0.5

Answer: d


19. Which theory is the basis for the Arrhenius equation?

a) Collision theory

b) Kinetic theory of gases

c) Ideal gas law

d) Charles and Boyles law

Answer: b


20. Molecularity is ___________ value and order is ___________ value.

a) an integer, a fractional

b) a fractional, an integer

c) both fractional

d) both integers

Answer: a


More Questions

Comments