TOP 200+ MCQ Questions For Class 10 Science Chemistry Chapter 1

MCQ Questions For Class 10 Science Chemistry Chapter 1 are the most important for the upcoming class 10 board and high school exams. If you are preparing for the class 10 board exam then you should prepare these mcm several times. But if you’ll be preparing from the beginning then you can’t waste your time searching the internet for MCQ’s So I’ll make it easy for you. Here is the complete list of MCQ Questions For Class 10 Science Chemistry Chapter 1 and that too of top quality.

MCQ Questions For Class 10 Science Chemistry Chapter 1

1. In writing chemical equations, the inclusion of state symbols shall be done while

a) Correct chemical formulae of reactants and products are written

b) The equation is being balanced to fulfill the law of conservation of mass

c) The equation has been balanced

d) The chemical formulae of products and reactants have been changed to bring about quick balancing

Answer: c


2. Consider equation: Pb?² (aq) + 2OH? (aq) ? Pb(OH)? (s). precipitate of lead (II) hydroxide will be of

a) Green color

b) Blue color

c) Brown color

d) White color

Answer: d


3. Consider equation: Cu?² (aq) + 2OH?(aq) ? Cu(OH)? (s). precipitate of Copper Hydroxide (Cu(OH)?) will be of

a) Green color

b) Blue color

c) Brown color

d) White color

Answer: b


4. Consider reaction: Na(s) + O?(g) ? Na?O(s). Moles of sodium needed to balance equation would be

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: d


5. Consider reaction: S(s) + O?(g) ? SO?. state of SO? in this reaction is

a) Liquid

b) Solid

c) Gaseous

d) All Three

Answer: c


6. An assumption of Steady State Approximation is ____

a) Reaction occurs without the formation of intermediates

b) Catalyst does not accelerate reaction rate

c) One of the intermediates in the reaction is consumed as quickly as it is generated

d) Equilibrium state is attained at the end of a reaction

Answer: c


7. The order of the reaction involving the conversion of ozone to oxygen is ____

a) Zero order

b) First order

c) Second order

d) Third order

Answer: b


8. At very low concentrations of azomethane, its decomposition follows which order?

a) First order

b) Zero order

c) Third order

d) Second order

Answer: d


9. Formation of hydrogen iodide from the corresponding elements is a ____

a) Single step mechanism

b) Two step mechanism

c) Three step mechanism

d) Four step mechanism

Answer: b


10. In the formation of phosgene from carbon monoxide and chlorine, which of the following is rate determining?

a) Decomposition of chlorine

b) Formation of COCl.

c) Reaction of COCl with Cl2

d) Decomposition of CO2

Answer: c


11. Which of the following is true for gas phase reactions?

a) Increase in moles of product increases the volume of the reaction mixture

b) Increase in moles of product decreases the volume of the reaction mixture

c) Decrease in moles of product increases the volume of the reaction mixture

d) Increase in moles of product does not affect the volume of the reaction mixture

Answer: a


12. For an ideal gas at any given temperature and pressure, the ideal gas law is used to express ____

a) Concentration of gas molecules

b) Mobility of gas molecules

c) Kinetic energy of gas molecules

d) Potential energy of gas molecules

Answer: a


13. The progress of which among the following reactions results in an increase in volume?

a) A ? B

b) 3A ? B

c) A ? 4B

d) 2A ? B

Answer: c


14. For an endothermic reaction, the average energy of products is ____

a) Equal to the average energy of reactants

b) Lower than or equal to the average energy of reactants

c) Lower than the average energy of reactants

d) Greater than the average energy of reactants

Answer: d


15. Collision theory states that ____

a) Molecules do not collide during the reaction

b) Reactant molecules collide to effect product formation

c) Reactants form complexes

d) Products formed are unstable

Answer: b


16. A space velocity of 7 hr-1 means ___________

a) 7 reactor volumes of feed is fed into the reactor per hour

b) Feed is fed at 7 hrs interval

c) Takes 7 hours to treat one reactor volume of feed

d) Reaction time is 7 hours

Answer: a


17. A space time of 10 minutes means __________

a) 10 reactor volumes of feed is fed into the reactor per minute

b) Feed is fed at 10 mins interval

c) Takes 10 mins to treat one reactor volume of feed

d) Reaction time is 10 hrs

Answer: c


18. For a first order reaction, if the rate constant is 1 min-1 and the reaction time is 2 min, then the ratio of final to initial concentration is ____

a) 0.167

b) 0.135

c) 0.198

d) 0.764

Answer: b


19. A second order reaction occurs in a CSTR. Determine the ratio of volumes required for 45% conversion to 90% conversion, provided initial concentration, flow rate and other parameters are constant.

a) 1.64

b) 60.5

c) 0.35

d) 0.0165

Answer: b


20. A liquid phase reaction occurring in a CSTR follows first order dynamics. The feed rate is 500m3/min. Initial concentration of the feed is 50mol/m3. If the reaction conversion is 50% and the reaction is carried out in a 0.5 m3 CSTR, what is the value of rate constant?

a) 40

b) 20

c) 10

d) 5

Answer: b


More Questions