TOP 100+ Class 11 Maths Chapter 2 MCQ With Answers

These Class 11 Maths Chapter 2 MCQ With Answers of mathematics are essential for the preparation for your impending examinations. These Class 11 Maths Chapter 2 MCQ With Answers will help you in cracking your exams like JEE Main and Advanced. The MCQs on this post will surely pave your path toward success.

Class 11 Maths Chapter 2 MCQ With Answers

1. Let A = {1, 2, 3,4, 5,6,7,8,9} and R is relation defined on Set A as R ={(1,2),(2,4),(3,6),(4,8)}. The which one is false

(A) Range of R is {2,4,6,8}

(B) Co domain of R is {1, 2, 3,4, 5,6,7,8,9}

(C) None of these

(D) Domain of R is {1,2,3,4}

Answer: None of these


2. if f is a function such that f(0) =2 ,f(1) =3 and f(x+2) = 2f(x) -f(x+1) for every real x, then f(5) is

(A) 6

(B) 5

(C) 13

(D) 1

Answer: 13


3. if ƒ(x)=x3-1/x3 then f(x) + f(1/x) is

(A) 1

(B) 1/x3

(C) x3

(D) 0

Answer: 0


4. The domain of the function F(x) =logx-4(x-11x+24)

(A) (-∞, 8)

(B) (8, ∞)

(C) (-1, ∞)

(D) [8, ∞)

Answer: (8, ∞)


5. If ƒ=[x]2+[x]+2, then which of them is incorrect then which of them is incorrect

(A) f(0) =3

(B) f(-.50)=2

(C) f(1)=4

(D) f(.75)=2

Answer: f(0) =3


6. The domain of the real valued function
ƒ(x)=x-5/x-6

(A) R – {-5}

(B) R – {5}

(C) R – {-6}

(D) R –{6}

Answer: R –{6}


7. The value {-.95} where {.} is the fractional part is

(A) .95

(B) .-05

(C) -.95

(D) .05

Answer: .05


8. Let f(x)=|x−1| +|x−3|+|x−4|, which one of the below is incorrect

(A) f(0)=7

(B) f(1) =4

(C) f(3.5)=3.5

(D) f(5)=7

Answer: f(0)=7


9. Let R be the relation on the set N of natural numbers defined by

R={(a,b): a + 3b=12 , a ∈ N ,b ∈ N}

(A) R= {(9,1},(6,2),(3,3)}

(B) Range of R = {1,2,3}

(C) Domain of R ={9,6,3}

(D) 1

Answer: None of these


10. The value of x and y if (x – y, x + y) = (8, 10)

(A) 9,1

(B) 8,2

(C) 1,9

(D) 2,8

Answer: 9,1


11. The domain of the function f given by ƒ(x)=x2+2x+1/x2+5x+6

(A) R – (3, – 2)

(B) R – {–3, 2}

(C) R – {-3, – 2}

(D) R – [3, 2]

Answer: R – {-3, – 2}


12. Let A = {1, 2, 3} and B = {5, 7}. Then possible number of relation from A to B ?

(A) 256

(B) 64

(C) 16

(D) 32

Answer: 64


13. If f (x) = ax + b, where a and b are integers, f (–1) = – 5 and f (3) = 3, then a and b are equal to

(A) a = 0, b = 2

(B) a = 2, b = 3

(C) a = 2, b = – 3

(D) a = – 3, b = –1

Answer: a = 2, b = – 3


14. The domain of the definition of the real function f(x) = √(log12 x2 ) of the real variable x is

(A) x > 0

(B) |x| ≥ 1

(C) |x| > 4

(D) x ≥ 4

Answer: |x| ≥ 1


15. The number of binary operations on the set {1, 2} are

(A) 8

(B) 10

(C) 16

(D) 20

Answer: 16


16. A function f(x) is said to be an odd function if

(A) f(-x) = f(x)

(B) f(-x) = -f(x)

(C) f(-x) = k * f(x) where k is a constant

(D) None of these

Answer: f(-x) = -f(x)


17. The domain of modulus function f(x) = |x| is

(A) R

(B) R – {0}

(C) (0, ∞)

(D) None of these

Answer: R


18. Let A = {1, 2, 3}. Then number of relations containing (1, 2) and (1, 3) which are reflexive and symmetric but not transitive is

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Answer: 1


19. The function f(x) = sin (‎πx/2) + 2cos (πx/3) – tan (πx/4) is periodic with period

(A) 4

(B) 6

(C) 8

(D) 12

Answer: 12


20. The function f(x) = |cos x| is periodic with period

(A) π

(B) π/2

(C) π/3

(D) 2π

Answer: π


More Questions on Class 11 Maths Chapter 2

Comments