TOP 100+ Class 11 Sets MCQ Questions Pdf Download

These Class 11 Sets MCQ Questions Pdf of mathematics are essential for the preparation for your impending examinations. These Class 11 Sets MCQ Questions Pdf are frequently asked in class 11 board examinations as well as IIT-JEE examinations.

Class 11 Sets MCQ Questions Pdf Download

1. If A = {0,2) and B = {1,3), then Cartesian product?

(A) AxB = BxA

(B) AxB not equal BxA

(C) is not possible

(D) None of the above

Answer: AxB not equal BxA


2. In 2nd quadrant ?

(A) X < 0,Y < 0

(B) X > 0, Y > 0

(C) X < 0, Y > 0

(D) X > 0, Y < 0

Answer: X < 0, Y > 0


3. A—B is read as?

(A) Difference between A and B of B and A

(B) Both a and b

(C) None of the above

(D) Difference between B and A

Answer: Difference A and B of B and A


4. If A has m elements and B has n elements, then A x B has elements?

(A) m – n

(B) m + n

(C) 2n

(D) m x n

Answer: m x n


5. The intersection of sets A and B is expressed as?

(A) AxB

(B) A/B

(C) A-B

(D) AnB

Answer: AnB


6. A C B is read as?

(A) A is less than B

(B) A is a subset of B

(C) A is a proper subset of B

(D) B is a subset of A

Answer: A is a proper subset of B


7. If A = [5,6,7] and B= [7,8,9] then A U B is equal to:

(A) [5,6,7,8,9]

(B) [5,6,7]

(C) None of these

(D) [7,8,9]

Answer: [5,6,7,8,9]


8. The union of sets A and B is expressed as?

(A) A/B

(B) A-B

(C) AUB

(D) AxB

Answer: AUB


9. How many rational and irrational numbers are possible between 0 and 1?

(A) 1

(B) 0

(C) Finite

(D) Infinite

Answer: Infinite


10. Every set is a ___________ of itself

(A) Proper subset

(B) Improper subset

(C) Compliment

(D) None of the above

Answer: Improper subset


11. A — B will contain elements in?

(A) A not in B

(B) B not in A

(C) Neither A nor B

(D) Both A and B

Answer: A not in B


12. In a class of 120 students numbered 1 to 120, all even-numbered students opt for Physics, whose numbers are divisible by 5 opt for Chemistry, and those whose numbers are divisible by 7 opt for Math. How many opt for none of the three subjects?

(A) 19

(B) 41

(C) 21

(D) 57

Answer: 41


13. Let f = {(x² /1+x² ): x € r } be a function from r into r . Range of x is

(A) negative real numbers

(B) non negative real numbers.

(C) positive real numbers.

(D) any positive real number x such that 0 ≤ x < 1

Answer: any positive real number x such that 0 ≤ x < 1


14. The set of intelligent students in a class is

(A) A finite set

(B) A singleton set

(C) A null set

(D) Not a well-defined collection

Answer: Not a well-defined collection


15. If a has m elements and b has n elements, then A x B has elements?

(A) m x n

(B) m + n

(C) m – n

(D) 2n

Answer: m x n


16. If R Is a Relation on A Finite Set Having N Elements, Then The Number Of Relations On A Is

(A) nn

(B) 2n

(C) 2n

(D) n2

Answer: 2n


17. Two finite sets have n and m elements. The number of elements in the power set of the first set is 48 more than the total number of elements in the power set of the second set. Then the values of m and n are

(A) 7, 6

(B) 6, 4

(C) 7, 4

(D) 6, 3

Answer: 6, 4


18. IF A, B, C BE THREE SETS SUCH THAT A ∪ B = A ∪ C AND A ∩ B = A ∩ C, THEN.

(A) B = C

(B) A = C

(C) A = B = C

(D) A = B

Answer: B = C


19. A’ Will Contain How Many Elements from The Original Set A

(A) 0

(B) All elements in A

(C) 1

(D) Infinite

Answer: 0


20. A set contains k elements. The power set of this set contains

(A) k elements

(B) 2k / 2 elements

(C) 2k elements

(D) k2 elements

Answer: 2k elements


More Questions on Sets Class 11 Mathematics

Comments