TOP 100+ MCQ On Relation And Function Class 11 Mathematics

These MCQ On Relation And Function Class 11 mathematics are essential for the preparation for your impending examinations. These MCQ On Relation And Function Class 11 will help you in cracking your exams like JEE Main and Advanced. The MCQs on this post will surely pave your path toward success.

MCQ On Relation And Function Class 11

1. The function sin[log{x + √(x2 + 1)}] is a/an

(A) Even function

(B) Odd function

(C) Either even or odd function

(D) Neither even nor odd function

Answer: Odd function


2. The values of b and c for which the identity f(x + 1) – f(x) = 8x + 3 is satisfied where f(x) = bx2 + cx + d, are

(A) 4, 1

(B) 4, -1

(C) 2, 4

(D) -2, 4

Answer: 4, -1


3. The function f(x) = sin (‎πx/2) + cos (πx/2) is periodic with period

(A) 4

(B) 6

(C) 12

(D) 24

Answer: 4


4. The domain for which the functions defined by f (x) =3x2-1 and g(x)=3+x are equal is

(A) {-1, 4/3}

(B) (-1, 4/3)

(C) [-1, 4/3]

(D) (-1, 4/3]

Answer: {-1, 4/3}


5. Let f and g be two functions given by
f = {(2, 4), (5, 6), (8, – 1), (10, – 3)}
g = {(2, 5), (7, 1), (8, 4), (10, 13), (11, – 5)}
then. Domain of f + g is

(A) {2,8,10}

(B) {2,10,11}

(C) {2, 5,10}

(D) {2,7,8}

Answer: {2,8,10}


6. Let P ={1,2,3,4} and Q={11,12,13,14}. Relation are defined from P to Q as R:P-> Q
Which of the following relations is functions?

(A) R ={(1,11),(2,12),(3,13),(4,14)}

(B) R ={(1,11),(1,11),(3,11), (4,11),(4,14)}

(C) R ={(1,11),(2,12),(3,13)}

(D) R ={(1,11),(2,11),(3,11), (3,12)}

Answer: R ={(1,11),(2,12),(3,13),(4,14)}


7. If f(x) is an odd differentiable function on R, then df(x)/dx is a/an

(A) Even function

(B) Odd function

(C) Either even or odd function

(D) Neither even nor odd function

Answer: Even function


8. If f(x) = log3 x and A = (3, 27) then f(A) =

(A) (1, 1)

(B) (3, 3)

(C) (1, 3)

(D) (2, 3)

Answer: (1, 3)


9. If f(x) = (a – x)1/n, a > 0 and n ∈ N, then the value of f(f(x)) is

(A) 1/x

(B) x

(C) x²

(D) x1/2

Answer: x


10. A function f(x) is said to be an odd function if

(A) f(-x) = f(x)

(B) f(-x) = -f(x)

(C) f(-x) = k * f(x) where k is a constant

(D) None of these

Answer: f(-x) = -f(x)


11. If f(x) = ex and g(x) = loge x then the value of fog(1) is

(A) 0

(B) 1

(C) -1

(D) None of these

Answer: 0


12. The function f(x) = sin (‎πx/2) + cos (πx/2) is periodic with period

(A) 4

(B) 6

(C) 12

(D) 24

Answer: 4


13. Let R be the set of real numbers. If f(x) = x² and g(x) = 2x + 1, then fog(x) is equal to

(A) 2x + 1

(B) 2x² + 1

(C) (2x + 1)²

(D) None of these

Answer: 2x² + 1


14. Let A = {-2, -1, 0} and f(x) = 2x – 3 then the range of f is

(A) {7, -5, -3}

(B) {-7, 5, -3}

(C) {-7, -5, 3}

(D) {-7, -5, -3}

Answer: {-7, -5, -3}


15. The period of the function f(x) = sin4 3x + cos4 3x is

(A) π/2

(B) π/3

(C) π/4

(D) π/6

Answer: π/6


16. If f is an even function and g is an odd function the fog is a/an

(A) Even function

(B) Odd function

(C) Either even or odd function

(D) Neither even nor odd function

Answer: Even function


17. Let f(x)=|x−1| +|x−3|+|x−4|, which one of the below is incorrect

(A) f(1) =4

(B) f(3.5)=3.5

(C) f(5)=7

(D) f(0)=7

Answer: f(0)=7


18. Range of the function defined as F(x)=x-2/3-x

(A) R –{2}

(B) R –{3}

(C) R –{1}

(D) R – {-1}

Answer: R – {-1}


19. if Set A = {1,2,3,4,5} and Set B is {1,4,5} and Relation R is defined as less than, the R can be written in ordered pair as

(A) {(1,4),(1,5), (2,4), (2,5),(3,4),(3,5) ,(4,5)}

(B) {(1,4), (2,4), (2,5),(3,4),(3,5) ,(4,5)}

(C) {(1,4),(5,1), (2,4), (2,5),(3,4),(3,5) ,(4,5)}

(D) {(1,4),(1,5), (2,4), (2,5),(3,4),(3,5) ,(4,5),(5,5)}

Answer: {(1,4),(1,5), (2,4), (2,5),(3,4),(3,5) ,(4,5)}


20. The range of the function defined as f(x)=|x-5|/x-5

(A) (-1, 1)

(B) [-1,1]

(C) {-1,1}

(D) {5, -5}

Answer: {-1,1}


More Questions on Relation And Function Class 11

Comments