TOP 100+ Sets Class 11 MCQ with Answers (Mathematics)

These Sets Class 11 MCQ with Answers of mathematics are essential for the preparation for your impending examinations. These Sets Class 11 MCQ with Answers are frequently asked in class 11 board examinations as well as IIT-JEE examinations.

Sets Class 11 MCQ with Answers

1. IF A = [5, 6, 7] and B = [7, 8, 9] then A ∪ B is equal to

(A) [5, 6, 7, 8, 9]

(B) [5, 6, 7]

(C) [7, 8, 9]

(D) None of these

Answer: [5, 6, 7, 8, 9]


2. In a class of 120 students numbered 1 to 120, all even-numbered students opt for Physics, whose numbers are divisible by 5 opt for Chemistry, and those whose numbers are divisible by 7 opt for Math. How many opt for none of the three subjects?

(A) 19

(B) 41

(C) 21

(D) 57

Answer: 41


3. If A, B, C be three sets such that A ∪ B = A ∪ C and A ∩ B = A ∩ C, then,

(A) B = C

(B) A = C

(C) A = B = C

(D) A = B

Answer: B = C


4. Which of the following two sets are equal?

(A) A = {1, 2} and B = {1}

(B) A = {1, 2} and B = {1, 2, 3}

(C) A = {1, 2, 3} and B = {2, 1, 3}

(D) A = {1, 2, 4} and B = {1, 2, 3}

Answer: A = {1, 2, 3} and B = {2, 1, 3}


5. In 2nd quadrant?

(A) X < 0, Y < 0

(B) X < 0, Y > 0

(C) X > 0, Y > 0

(D) X > 0, Y < 0

Answer: X < 0, Y > 0


6. {(A, B) : A² +B² = 1} on the sets has the following relation

(A) reflexive

(B) symmetric

(C) none

(D) reflexive and transitive

Answer: symmetric


7. Which of the following sets are null sets

(A) {x: |x |< -4, x ? N}

(B) 2 and 3

(C) Set of all prime numbers between 15 and 19

(D) {x: x < 5, x > 6}

Answer: 2 and 3


8. The members of the set S = {x | x is the square of an integer and x < 100} is

(A) {0, 2, 4, 5, 9, 58, 49, 56, 99, 12}

(B) {0, 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81}

(C) {1, 4, 9, 16, 25, 36, 64, 81, 85, 99}

(D) {0, 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 121}

Answer: {0, 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81}


9. Two finite sets have N and M elements. The number of elements in the power set of the first set is 48 more than the total number of elements in the power set of the second test. Then the value of M and N are

(A) 7, 6

(B) 6, 4

(C) 7, 4

(D) 6, 3

Answer: 6, 4


10. How many rational and irrational numbers are possible between 0 and 1?

(A) 0

(B) Finite

(C) Infinite

(D) 1

Answer: Infinite


11. If A = [5, 6, 7] and B = [7, 8, 9] then A U B is equal to

(A) [5, 6, 7, 8, 9]

(B) [5, 6, 7]

(C) [7, 8, 9]

(D) None of these

Answer: [5, 6, 7, 8, 9]


12. In last quadrant?

(A) X < 0, Y > 0

(B) X < 0, Y < 0

(C) X > 0, Y < 0

(D) X > 0, Y > 0

Answer: X > 0, Y > 0


13. If A, B and C are any three sets, then A – (B ∪ C) is equal to

(A) (A – B) ∪ (A – C)

(B) (A – B) ∪ C

(C) (A – B) ∩ C

(D) (A – B) ∩ (A – C)

Answer: (A – B) ∩ (A – C)


14. IF R = {(2, 1),(4, 3),(4, 5)}, then range of the function is?

(A) Range R = {2, 4}

(B) Range R = {1, 3, 5}

(C) Range R = {2, 3, 4, 5}

(D) Range R {1, 1, 4, 5}

Answer: Range R = {1, 3, 5}


15. The range of the function f(x) = 3x – 2‚ is

(A) (- ∞, ∞)

(B) R – {3}

(C) (- ∞, 0)

(D) (0, – ∞)

Answer: (- ∞, ∞)


16. (A’)’ = ?

(A) ∪ – A

(B) A’

(C) ∪

(D) A

Answer: A


17. A – B is read as?

(A) Difference of A and B of B and A

(B) None of the above

(C) Difference of B and A

(D) Both a and b

Answer: Difference of A and B of B and A


18. If A, B and C are any three sets, then A × (B ∪ C) is equal to

(A) (A × B) ∪ (A × C)

(B) (A ∪ B) × (A ∪ C)

(C) None of these

(D) (A × B) ∩ (A × C)

Answer: (A × B) ∪ (A × C)


19. Empty set is a?

(A) Finite Set

(B) Invalid Set

(C) None of the above

(D) Infinite Set

Answer: Finite Set


20. In a class of 50 students, 10 did not opt for math, 15 did not opt for science and 2 did not opt for either. How many students of the class opted for both math and science.

(A) 24

(B) 25

(C) 26

(D) 27

Answer: 27


More Questions on Sets Class 11 Mathematics

Comments