TOP 100+ Sets MCQ Questions Class 11 with Answers

These Sets MCQ Questions Class 11 with Answers of mathematics are essential for the preparation for your impending examinations. These Sets MCQ Questions Class 11 with Answers are frequently asked in class 11 board examinations as well as IIT-JEE examinations.

Sets MCQ Questions Class 11 with Answers

1. If N (A) = 115, N (B) = 326, N (A∩B) = 47, Then N (A U B) Is Equal To

(A) 370

(B) 394

(C) 165

(D) none of these

Answer: 394


2. In a class of 50 students, 20 play Hockey, 15 play Cricket, and 11 play Football. 7 play both Hockey and Cricket, 4 play Cricket and Football, and 5 play Hockey and football. If 18 students do not play any of these given sports, how many students play exactly two of these sports?

(A) 10

(B) 11

(C) 12

(D) 9

Answer: 10


3. IF A = [5,6,7] AND B= [7,8,9] THEN A U B IS EQUAL TO:

(A) [5,6,7,8,9]

(B) [5,6,7]

(C) [7,8,9]

(D) None of these

Answer: [5,6,7,8,9]


4. The Range of the Function F(X) = X/ 1 – X ‚ Is

(A) R – {0}

(B) R – {-1, 1}

(C) R – {-1}

(D) None of these

Answer: R – {-1}


5. If r = {(2,1), (4,3),(4,5)}, then range of the function is ?

(A) Range R = {2,4}

(B) Range R = {I,3,5}

(C) Range R = {2,3,4,5}

(D) Range R {1,1,4,5}

Answer: Range R = {I,3,5}


6. THE SMALLEST SET A SUCH THAT A ∪ {1, 2} = {1, 2, 3, 5, 9} IS

(A) {3, 5, 9}

(B) {2, 3, 5}

(C) {1,2, 5, 9}

(D) None of these

Answer: {3, 5, 9}


7. WHICH OF THE FOLLOWING SETS ARE NULL SETS:

(A) {x: |x |< -4, x ?N}

(B) 2 and 3

(C) Set of all prime numbers between 15 and 19

(D) {x: x < 5, x > 6}

Answer: 2 and 3


8. Which of the following are true:

(A) {x: x2 – 1= 0, x ?N} ? {-1, 1}

(B) {x: x2 – 4x + 3 = 0} = {1, 3}

(C) 1 and 2

(D) {x: x >3, x ?0} ? ?

Answer: {x: x2 – 4x + 3 = 0} = {1, 3}


9. IF A U B = A U C AND A ∩ B = A ∩ C, THEN

(A) B = C only when A Í C

(B) B = C only when A ? B

(C) B = C

(D) none of these

Answer: B = C


10. In 3rd Quadrant ?

(A) X < 0, Y < 0

(B) X > 0, Y < 0

(C) X < 0, Y > 0

(D) X < 0, Y > 0

Answer: X < 0, Y < 0


11. If A = {1, 2, 3, 4, 5}, Then the Number of Proper Subsets Of A Is

(A) 31

(B) 32

(C) 30

(D) 120

Answer: 31


12. Two finite sets have m and n elements respectively. The total number of subsets of the first set is 56 more than the total number of subsets of the second set. The values of m and n respectively are.

(A) 6,7

(B) 6,3

(C) 3,6

(D) 7,6

Answer: 6,3


13. For all sets A and B, A – (A ∪ B) is equals to?

(A) A ∩ B

(B) A ∪ Β′

(C) A – B

(D) None of the above

Answer: A ∪ Β′


14. If X and Y are two sets and X′ denotes the complement of X, then X ∩ (X ∪ Y)′ is equal to

(A) X

(B) Y

(C) φ

(D) X ∩ Y

Answer: φ


15. State which of the following statements are true and which are false. Justify your answer.

(A) 35 ∈ {x | x has exactly four positive factors}.

(B) 128 e {y | the sum of all the positive factors of is 2y}

(C) 3∉{x|x4-5×3 + 2jc2-112x + 6 = 0}

(D) 496 ∉{y | the sum of all the positive factors of y is 2y}.

Answer: 35 ∈ {x | x has exactly four positive factors}.


16. A’ will contain how many elements from the original set A

(A) All elements in A

(B) 1

(C) 0

(D) Infinite

Answer: 0


17. In 1st quadrant?

(A) X > 0, Y < 0

(B) X < 0, Y > 0

(C) X > 0, Y > 0

(D) X < 0, Y < 0

Answer: X > 0, Y > 0


18. If A is not equal to B, then the Cartesian product?

(A) A x B not equal B x A

(B) is not possible

(C) A x B = B >< A

(D) None of the above

Answer: A x B not equal B x A


19. A set has n elements, then the number of elements in its power set is?

(A) None of the above

(B) 2°

(C) 2n

(D) 2n-1

Answer:


20. If R = {(1,1),(2,3),(4,5)}, then domain of the function is ?

(A) Dom R = {2,3,4,5}

(B) Dom R {1,1,4,5}

(C) Dom R = {I,2,4}

(D) Dom R {1,3,5}

Answer: Dom R = {I,2,4}


More Questions on Sets Class 11 Mathematics

Comments