TOP 100+ Complex Numbers And Quadratic Equations Class 11 MCQ and Answers

These Complex Numbers And Quadratic Equations Class 11 MCQ and Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Complex Numbers And Quadratic Equations Class 11 MCQ and Answers will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly.

Complex Numbers And Quadratic Equations Class 11 MCQ

1. Complex number restricted by the below equation will lie on |z-1| = |z+1|

(A) Parabola

(B) Circle

(C) Ellipse

(D) Straight line

Answer: Straight line


2. Number of solutions of the equation z2+|z|2=0 is

(A) 0

(B) 1

(C) 2

(D) infinitely many

Answer: infinitely many


3. The roots of quadratic equation 3x2+7ix+6=0 is

(A) 3i, 2i/3

(B) 3i, -2i/3

(C) -3i, -2i/3

(D) -3i, 2i/3

Answer: -3i, 2i/3


4. If z is a complex number, then

(A) |z2|>|z|2

(B) |z2|=|z|2

(C) |z2|<|z|2

(D) |z2|≥|z|2

Answer: |z2|=|z|2


5. The modulus of -4 is

(A) 2

(B) -2

(C) 4

(D) -4

Answer: 4


6. For all complex numbers z1 , z2 satisfying | z1 | = 12 and | z2 – 3 – 4i | = 5, the minimum value of | z1 – z2 | is

(A) 0

(B) 2

(C) 7

(D) 17

Answer: 2


7. Which one is correct

(A) 1 + i < 2 + i

(B) 1 + i > 2 + i

(C) 1 + i = 2 + i

(D) one of these

Answer: one of these


8. If |z| < √2 – 1 then |z2 + 2x * cos a| is

(A) less than 1

(B) √2 – 1

(C) √2 + 1

(D) √2

Answer: less than 1


9. If a = 3 + 2i and b = 2 – 3i, then the value of a * b is

(A) 12 – 5i

(B) 12 + 5i

(C) 5i + 12

(D) 5i – 12

Answer: 12 – 5i


10. If i = √(-1) then 4 + 5(-1/2 + i√3/2)334 + 3(-1/2 + i√3/2)365 is equals to

(A) 1 – i√3

(B) -1 + i√3

(C) i√3

(D) -i√3

Answer: i√3


11. If arg (z) < 0, then arg (-z) – arg (z) =

(A) π

(B) -π

(C) -π/2

(D) π/2

Answer: π


12. The curve represented by Im(z²) = k, where k is a non-zero real number, is

(A) a pair of striaght line

(B) an ellipse

(C) a parabola

(D) a hyperbola

Answer: a hyperbola


13. The value of i-999 is

(A) 1

(B) -1

(C) i

(D) -i

Answer: i


14. The least value of n for which {(1 + i)/(1 – i)}n is real, is

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Answer: 2


15. The value of √(-16) is

(A) -4i

(B) 4i

(C) -2i

(D) 2i

Answer: 4i


16. If ω is an imaginary cube root of unity, then (1 + ω – ω²)7 equals

(A) 128 ω

(B) -128 ω

(C) 128 ω²

(D) -128 ω²

Answer: -128 ω²


17. Let z be a complex number such that |z| = 4 and arg(z) = 5π/6, then z =

(A) -2√3 + 2i

(B) 2√3 + 2i

(C) 2√3 – 2i

(D) -√3 + i

Answer: -2√3 + 2i


18. The value of √(-25) + 3√(-4) + 2√(-9) is

(A) 13i

(B) -13i

(C) 17i

(D) -17i

Answer: 17i


19. if z lies on |z| = 1, then 2/z lies on

(A) a circle

(B) an ellipse

(C) a straight line

(D) a parabola

Answer: a circle


20. The value of √(-144) is

(A) 12i

(B) -12i

(C) ±12i

(D) None of these

Answer: 12i


More Questions

Comments