TOP 100+ MCQ On Trigonometry For Class 11 with Answers

MCQ On Trigonometry For Class 11 with Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. All the topics in this article are from the NCERT Textbook of Class 11 Maths.

The questions of this chapter are related to Trigonometric Function, Inverse Trigonometric Functions, Properties of Triangles, Heights and Distances, etc. On this page, we have provided Multiple Choice Questions (MCQ) on Trigonometry with 4 options. The student has to select one of the options as the correct answer.

MCQ On Trigonometry For Class 11 with Answers

1. A point is in Quadrant-III and on the Unit Circle. If its x-coordinate is -4 / 5, what is the y-coordinate of the point?

(A) 3 / 5

(B) -3 / 5

(C) -2 / 5

(D) 5 / 3

Answer: -3 / 5


2. Which of the following points is in the unit circle?

(A) (-√2 / 2 , -√2 / 2)

(B) (√2 / 3 , -√2 / 3)

(C) (1 / 2 , 1 / 2)

(D) (3 / 2 , 2 / 3)

Answer: (-√2 / 2 , -√2 / 2)


3. What is the amplitude of f(x) = sin(x) + cos(x)?

(A) √2

(B) √2 / 2

(C) 2 √2

(D) 2

Answer: √2


4. What is the period of f(x) = 0.5 sin(x) cos(x)?

(A) 0.5

(B) 2 π

(C) π / 2

(D) π

Answer: π / 2


5. What is the amplitude of f(x) = 4 sin(x) cos(x)?

(A) 4

(B) 3

(C) 2

(D) 1

Answer: 2


6. What is the range of the function f(x) = – 6 cos(π x – π/2) + 2?

(A) [-6 , 6]

(B) [-4 , 8]

(C) [0 , 8]

(D) [-6 , 0]

Answer: [-4 , 8]


7. What is the phase shift of the function f(x) = 7sin(2x – π / 3)?

(A) π / 3

(B) π / 6

(C) – π / 6

(D) – π / 3

Answer: π / 6


8. What is the range of the function f(x) = – 4 cos(2x – 3)?

(A) (0 , 4)

(B) [0 , 4]

(C) (-4 , 4)

(D) [-4 , 4]

Answer: [-4 , 4]


9. Which of the following functions has the greatest period?

(A) f(x) = 20 sin(2x-π/2)

(B) f(x) = – sin(πx)

(C) f(x) = 2 sin(0.1 x)

(D) f(x) = – sin(0.1 π x)

Answer: f(x) = 2 sin(0.1 x)


10. What is the period of the trigonometric function given by f(x) = 2 sin(5 x)?

(A) π / 5

(B) 2 π / 5

(C) 5 π

(D) π

Answer: 2 π / 5


11. If y = cos x, then what is the maximum value of y?

(A) 1

(B) -1

(C) π

(D) 2π

Answer: 1


12. The value of (sin7x + sin5x) /(cos7x + cos5x) + (sin9x + sin3x) / (cos9x + cos3x) is

(A) tan6x

(B) tan6x

(C) tan6x

(D) tan6x

Answer: tan6x


13. If a*cos x + b*cos x = c, then the value of (a*sin x – b*cos x)2 is

(A) a2 + b2 + c2

(B) a2 – b2 – c2

(C) a2 – b2 + c2

(D) a2 + b2 – c2

Answer: a2 + b2 – c2


14. The value of cos 4A – cos 4B is

(A) (cos A – cos B)*(cos A + cos B)*(cos A – sin B)*(cos A + sin B)

(B) (cos A – cos B)*(cos A + cos B)*(cos A – sin B)*(cos A + sin B)

(C) (cos A – cos B)*(cos A + cos B)*(cos A – sin B)*(cos A + sin B)

(D) (cos A – cos B)*(cos A + cos B)*(cos A – sin B)*(cos A + sin B)

Answer: (cos A – cos B)*(cos A + cos B)*(cos A – sin B)*(cos A + sin B)


15. The value of cos(π/7) * cos(2π/7) * cos(4π/7) is

(A) -1/2

(B) -1/4

(C) -1/6

(D) -1/8

Answer: -1/8


16. tan2 θ = 1 – a2 then the value of sec θ + tan3 θ * cosec θ is

(A) (2 – a2 )

(B) (2 – a2 )1/2

(C) (2 – a2 )3/2

(D) None of these

Answer: (2 – a2 )3/2


17. If tan2 θ = 1 – e2 , then the value of sec θ + tan3 θ * cosec θ is

(A) 2 – e2

(B) (2 – e2 )1/2

(C) (2 – e2 )2

(D) (2 – e2 )3/2

Answer: (2 – e2 )3/2


18. If tan(A + B) = x and tan(A – B) = y then the value of tan 2A is

(A) (x + y)/(1 – xy)

(B) (x – y)/(1 + xy)

(C) (x + y)/2xy

(D) None of these

Answer: (x + y)/(1 – xy)


19. If tan(A + B) = x and tan(A – B) = y then the value of tan 2B is

(A) (x + y)/(1 – xy)

(B) (x – y)/(1 + xy)

(C) (x + y)/2xy

(D) (x – y)/2xy

Answer: (x – y)/(1 + xy)


20. If the sides of a triangle are 13, 7, 8 the greatest angle of the triangle is

(A) π/3

(B) π/2

(C) 2π/3

(D) 3π/2

Answer: 2π/3


More Questions

Comments