TOP 100+ Trigonometric Functions Class 11 MCQ Questions and Answers

Trigonometric Functions Class 11 MCQ Questions and Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Trigonometric Functions Class 11 MCQ Questions and Answers will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly. These Trigonometric Functions Class 11 MCQ Questions and Answers will also give you an idea about how to write answers in a professional manner.

Trigonometric Functions Class 11 MCQ Questions and Answers

1. The value of cos² x + cos² y – 2cos x × cos y × cos (x + y) is

(A) sin (x + y)

(B) sin² (x + y)

(C) sin³ (x + y)

(D) sin4 (x + y)

Answer: sin² (x + y)


2. The value of (sin 7x + sin 5x) /(cos 7x + cos 5x) + (sin 9x + sin 3x) / (cos 9x + cos 3x) is

(A) tan 6x

(B) 2 tan 6x

(C) 3 tan 6x

(D) 4 tan 6x

Answer: 2 tan 6x


3. The value of tan 20 × tan 40 × tan 80 is

(A) tan 30

(B) tan 60

(C) 2 tan 30

(D) 2 tan 60

Answer: tan 60


4. If the angles of a triangle are in the ratio 1 : 4 : 5, then the ratio of the greatest side to the smallest side is

(A) 4 : (√5 – 1)

(B) 5 : 4

(C) (√5 – 1) : 4

(D) none of these

Answer: 4 : (√5 – 1)


5. If a×cos x + b × cos x = c, then the value of (a × sin x – b²cos x)² is

(A) a² + b² + c²

(B) a² – b² – c²

(C) a² – b² + c²

(D) a² + b² – c²

Answer: a² + b² – c²


6. The value of cos 180° is

(A) 0

(B) 1

(C) -1

(D) infinite

Answer: -1


7. If the sides of a triangle are 13, 7, 8 the greatest angle of the triangle is

(A) π/3

(B) π/2

(C) 2π/3

(D) 3π/2

Answer: 2π/3


8. The general solution of √3 cos x – sin x = 1 is

(A) x = n × π + (-1)n × (π/6)

(B) x = π/3 – n × π + (-1)n × (π/6)

(C) x = π/3 + n × π + (-1)n × (π/6)

(D) x = π/3 – n × π + (π/6)

Answer: x = π/3 + n × π + (-1)n × (π/6)


9. If tan² θ = 1 – e², then the value of sec θ + tan³ θ × cosec θ is

(A) 2 – e²

(B) (2 – e²)1/2

(C) (2 – e²)²

(D) (2 – e²)3/2

Answer: (2 – e²)3/2


10. If the radius of the circumcircle of an isosceles triangle PQR is equal to PQ ( = PR), then the angle P is

(A) 2π/3

(B) π/3

(C) π/2

(D) π/6

Answer: 2π/3


11. If cos(-t) = 0.34, what is cos(t) ?

(A) -0.34

(B) 0.66

(C) 0.34

(D) – 0.66

Answer: 0.34


12. If 0 < t < π/2 and sin t = 0.65, what is sin(t + π) ?

(A) -0.65

(B) 0.65

(C) 0.35

(D) 0.76

Answer: -0.65


13. cos(x) + cos(π – x) =?

(A) 2 cos(x)

(B) cos(x) – sin(x)

(C) cos(x) + sin(x)

(D) 0

Answer: 0


14. If tan(t) = 13, then cot(-t) =?

(A) 13

(B) 1 / 13

(C) – 1 / 13

(D) – 13

Answer: – 1 / 13


15. If 0 < t < π / 2 and sin t = 0.35, then cos(t + π) =?

(A) 0.94

(B) -0.94

(C) 0.81

(D) -0.81

Answer: -0.94


16. If the point (a, b) is on the Unit Circle associated with the rotation t, then the point on the Unit circle associated with rotation t + π / 2, has the following coordinates

(A) (b, a)

(B) (-b, a)

(C) (-b, -a)

(D) (-a, b)

Answer: (-b , a)


17. If the point (a, b) is on the Unit Circle associated with the rotation t and point (c, d) is also on the Unit circle associated with rotation t + π, then which of the following is correct?

(A) c = – a and d = – b

(B) c = – a and d = b

(C) c = a and d = b

(D) c = a and d = – b

Answer: c = – a and d = – b


18. If point (a , b) is on the Unit Circle associated with the rotation t, which of the following is not correct?

(A) sin(t) = b

(B) cos(t) = a

(C) sin(-t) = – a

(D) cos(-t) = – a

Answer: cos(-t) = – a


19. Find the point on the Unit Circle associated with the angle 5π/3

(A) (1 / 2 , 1 / 2)

(B) (-√3 / 2 , 1/2)

(C) (1 / 2 , -√3 / 2)

(D) (-√3 / 2 , -1/2)

Answer: (1 / 2 , -√3 / 2)


20. Find the point on the Unit Circle associated with the rotation -9π/2

(A) (0 , -1)

(B) (0 , 1)

(C) (1 , 0)

(D) (-1 , 0)

Answer: (-1 , 0)


More Questions

Comments