TOP 100+ Binomial Theorem MCQ and Answers

These Binomial Theorem MCQ and Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Binomial Theorem MCQ and Answers will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly.

Binomial Theorem MCQ and Answers

1. If the coefficients of the 6th and 9th terms in the expansion of (x + y)are equal, then n is ____.

(A) 15

(B) 13

(C) 6

(D) 9

Answer: 13


2. The ratio of the coefficient of xn in the expansion of (1 + x)3n to the coefficient of xn in the expansion of (1 + x)3n-1is ____

(A) 2

(B) 3/2

(C) 2/3

(D) 1/2

Answer: 3/2


3. The coefficient of xn in the expansion (1 + x + x² + …..)-n is

(A) 1

(B) (-1)n

(C) n

(D) n+1

Answer: (-1)n


4. In the expansion of (a + b)n, if n is even then the middle term is

(A) (n/2 + 1)th term

(B) (n/2)th term

(C) nth term

(D) (n/2 – 1)th term

Answer: (n/2 + 1)th term


5. If the third term in the binomial expansion of (1 + x)m is (-1/8)x² then the rational value of m is

(A) 2

(B) 1/2

(C) 3

(D) 4

Answer: 1/2


6. In the expansion of (a + b)n, if n is odd then the number of middle term is/are

(A) 0

(B) 1

(C) 2

(D) More than 2

Answer: 2


7. The general term of the expansion (a + b)n is

(A) Tr+1 = nCr × ar × br

(B) Tr+1 = nCr × ar × bn-r

(C) Tr+1 = nCr × an-r × bn-r

(D) Tr+1 = nCr × an-r × br

Answer: Tr+1 = nCr × an-r × br


8. The greatest coefficient in the expansion of (1 + x)10 is

(A) 10!/(5!)

(B) 10!/(5!)²

(C) 10!/(5! × 4!)²

(D) 10!/(5! × 4!)

Answer: 10!/(5!)²


9. The value of n in the expansion of (a + b)n if the first three terms of the expansion are 729, 7290 and 30375, respectively is

(A) 2

(B) 4

(C) 6

(D) 8

Answer: 6


10. If n is a positive integer, then (√3+1)2n+1 + (√3−1)2n+1 is

(A) an even positive integer

(B) a rational number

(C) an odd positive integer

(D) an irrational number

Answer: an irrational number


11. The coefficient of xn in the expansion of (1 – 2x + 3x² – 4x³ + ……..)-n is

(A) (2n)!/n!

(B) (2n)!/(n!)²

(C) (2n)!/{2×(n!)²}

(D) None of these

Answer: (2n)!/(n!)²


12. The fourth term in the expansion (x – 2y)12 is

(A) -1670 x9 * y3

(B) -7160 x9 * y3

(C) -1760 x9 * y3

(D) -1607 x9 * y3

Answer: -1760 x9 * y3


13. The smallest positive integer for which the statement 3n+1 < 4n is true for all

(A) 4

(B) 3

(C) 1

(D) 2

Answer: 4


14. If the sum of the coefficients in the expansion of (a + b)n is 4096, then the greatest coefficient in the expansion is

(A) 924

(B) 792

(C) 1594

(D) None of these

Answer: 924


15. The greatest coefficient in the expansion of (1 + x)10 is

(A) 10!/(5!)

(B) 10!/(5!)2

(C) 10!/(5! * 4!)2

(D) 10!/(5! * 4!)

Answer: 10!/(5!)2


16. The value of ∑(3r * nCr ) where 0 ≤ r ≤ 4

(A) 2n

(B) 3n

(C) 4n

(D) 5n

Answer: 4n


17. The general term of the expansion (a + b)n is

(A) Tr+1 = nCr * ar * br

(B) Tr+1 = nCr * ar * bn-r

(C) Tr+1 = nCr * an-r * bn-r

(D) Tr+1 = nCr * an-r * br

Answer: Tr+1 = nCr * an-r * br


18. The value of 1/81n – (10/81n ) * 2nC1 + (102 /81n ) * 2nC2 – (103 /81n ) * 2nC3 + ……. +  102n /81n is 

(A) 2

(B) 0

(C) 1/2

(D) 1

Answer: 1


19. If n is positive integer, then (√3+1)2n−(√3−1)2n is

(A) an irrational number

(B) an odd positive integer

(C) none of these

(D) a rational number

Answer: an irrational number


20. If the fourth term in the expansion (ax + 1/x)n is 5/2, then the value of x is

(A) 4

(B) 6

(C) 8

(D) 5

Answer: 6


More Questions

Comments