TOP 100+ Conic Sections Class 11 Questions and Answers

These Conic Sections Class 11 Questions and Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Conic Sections Class 11 Questions and Answers will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly.

Conic Sections Class 11 Questions and Answers

1. The length of the transverse axis is the distance between the ____.

(A) two foci

(B) focus and the vertex

(C) two vertices

(D) vertex and the origin

Answer: two vertices


2. The set of all points in a plane whose difference of distances from two fixed points is constant is

(A) Parabola

(B) Hyperbola

(C) Ellipse

(D) Circle

Answer: Hyperbola


3. The equation of the parabola with focus F (4, 0) and directrix x = -4 is given by ______.

(A) y2 = 4x

(B) y2 = -16x

(C) y2 = 16x

(D) y2 = -4x

Answer: y2 = 16x


4. The equation of the parabola with vertex at the origin, passing through the point (2, 3) and symmetric with respect to Y-axis is ______.

(A) 3 y2 = 4x

(B) 3 x2 = 4y

(C) y2 = 4x

(D) x2 = 3y

Answer: 3 x2 = 4y


5. The points on the parabola y2 = 18x, where the ordinate is equal to three times the abscissa are _________________.

(A) (0, 0) and (6, 18)

(B) (0, 0) and (3, 9)

(C) (0, 0) and (1, 3)

(D) (0, 0) and (2, 6)

Answer: (0, 0) and (2, 6)


6. The centre of the circle drawn on the intercepts between the axes made by the line 3x + y = 12 as diameter is ____.

(A) (4, 12)

(B) (2, 6)

(C) (-4, 12)

(D) (4, -12)

Answer: (2, 6)


7. If y = 2x is a chord of the circle x2 + y2 – 10x = 0, then the equation of the circle with the chord as diameter is ____.

(A) x2 + y2 – 2x – 4y = 0

(B) x2 + y2 – 10x – 4y = 0

(C) x2 + y2 – 2x – 10y = 0

(D) x2 + y2 – x – y = 0

Answer: x2 + y2 – 2x – 4y = 0


8. The equation of the circle having radius 3 units and which touches the y-axis at the origin and lies in the 1st and 4thquadrant is ____.

(A) x2 + y2 = 9

(B) x2 -6x + 6y + y2 = 0

(C) x2 – 6y + y2 = 0

(D) x2 – 6x + y2 = 0

Answer: x2 – 6x + y2 = 0


9. If (a, b) is the mid point of a chord passing through the vertex of the parabola y² = 4x, then

(A) a = 2b

(B) 2a = b

(C) a² = 2b

(D) 2a = b²

Answer: 2a = b²


10. A man running a race course notes that the sum of the distances from the two flag posts from him is always 10 meter and the distance between the flag posts is 8 meter. The equation of posts traced by the man is

(A) x²/9 + y²/5 = 1

(B) x²/9 + y2 /25 = 1

(C) x²/5 + y²/9 = 1

(D) x²/25 + y²/9 = 1

Answer: x²/25 + y²/9 = 1


11. The radius of the circle 4x² + 4y² – 8x + 12y – 25 = 0 is?

(A) √57/4

(B) √77/4

(C) √77/2

(D) √87/4

Answer: √77/2


12. The locus of the point from which the tangent to the circles x² + y² – 4 = 0 and x² + y² – 8x + 15 = 0 are equal is given by the equation

(A) 8x + 19 = 0

(B) 8x – 19 = 0

(C) 4x – 19 = 0

(D) 4x + 19 = 0

Answer: 8x – 19 = 0


13. The equation of a hyperbola with foci on the x-axis is

(A) x²/a² + y²/b² = 1

(B) x²/a² – y²/b² = 1

(C) x² + y² = (a² + b²)

(D) x² – y² = (a² + b²)

Answer: x²/a² – y²/b² = 1


14. At what point of the parabola x² = 9y is the abscissa three times that of ordinate

(A) (1, 1)

(B) (3, 1)

(C) (-3, 1)

(D) (-3, -3)

Answer: (3, 1)


15. The center of the circle 4x² + 4y² – 8x + 12y – 25 = 0 is?

(A) (2,-3)

(B) (-2,3)

(C) (-4,6)

(D) (4,-6)

Answer: (2,-3)


16. The equation of parabola with vertex at origin the axis is along x-axis and passing through the point (2, 3) is

(A) y² = 9x

(B) y² = 9x/2

(C) y² = 2x

(D) y² = 2x/9

Answer: y² = 9x/2


17. In an ellipse, the distance between its foci is 6 and its minor axis is 8 then its eccentricity is

(A) 4/5

(B) 1/√52

(C) 3/5

(D) 1/2

Answer: 3/5


18. The perpendicular distance from the point (3, -4) to the line 3x – 4y + 10 = 0

(A) 7

(B) 8

(C) 9

(D) 10

Answer: 7


19. The equation of parabola whose focus is (3, 0) and directrix is 3x + 4y = 1 is

(A) 16x² – 9y² – 24xy – 144x + 8y + 224 = 0

(B) 16x² + 9y² – 24xy – 144x + 8y – 224 = 0

(C) 16x² + 9y² – 24xy – 144x – 8y + 224 = 0

(D) 16x² + 9y² – 24xy – 144x + 8y + 224 = 0

Answer: 16x² + 9y² – 24xy – 144x + 8y + 224 = 0


20. The parametric representation (2 + t², 2t + 1) represents

(A) a parabola

(B) a hyperbola

(C) an ellipse

(D) a circle

Answer: a parabola


More Questions

Comments