TOP 100+ Mathematical Reasoning MCQ Questions And Answers

These Mathematical Reasoning MCQ Questions And Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Mathematical Reasoning MCQ Questions And Answers will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly.

Mathematical Reasoning MCQ Questions And Answers

1. Which of the following is not a statement

(A) 8 is less than 6.

(B) Every set is finite set.

(C) The sun is a star.

(D) Mathematics is fun.

Answer: Mathematics is fun.


2. The negation of the statement The product of 3 and 4 is 9 is

(A) It is false that the product of 3 and 4 is 9

(B) The product of 3 and 4 is 12

(C) The product of 3 and 4 is not 12

(D) It is false that the product of 3 and 4 is not 9

Answer: It is false that the product of 3 and 4 is 9


3. Sentence involving variable time such as today, tomorrow, or yesterday are

(A) Statements

(B) Not statements

(C) may or may not be statements

(D) None of these

Answer: Not statements


4. Which of the following is a compund statement

(A) Sun is a star

(B) I am a very strong boy

(C) There is something wrong in the room

(D) 7 is both odd and prime number.

Answer: 7 is both odd and prime number.


5. If a recipe calls for 2/3 cups of sugar but I only want to make 1/4 of the recipe, how much sugar do I need?

(A) 2/3

(B) 1/4

(C) 1/6

(D) 1/3

Answer: 1/6


6. Which of the following is not a statement

(A) The product of (-1) and 8 is 8

(B) All complex number are real number

(C) Today is windy day

(D) All of the above

Answer: All of the above


7. If (p or q) is true, then

(A) p is true and q is false

(B) p is true and q is true

(C) p is false and q is true

(D) All of the above

Answer: All of the above


8. The contrpositive of the statement If you are a citizen of India, then you were born in India is

(A) If you are not a citizen of India, then you were not born in India

(B) If you are not a citizen of India, then you were born in India

(C) If you are a citizen of India, then you were not born in India

(D) None of these

Answer: If you are not a citizen of India, then you were not born in India


9. Which of the following is a statement

(A) I will go tomorrow

(B) She will come today

(C) 3 is a prime number

(D) Tomorrow is Friday

Answer: 3 is a prime number


10. Which of the following is not a statement

(A) 8 is less than 6.

(B) Every set is finite set.

(C) The sun is a star.

(D) Mathematics is fun.

Answer: Mathematics is fun.


11. The contrapositive of the statements If you are not a citizen of India, then you were not born in India is

(A) If you are not a citizen of India, then you were not born in India

(B) If you are not a citizen of India, then you were born in India

(C) If you are a citizen of India, then you were not born in India

(D) If you are a citizen of India, then you were born in India

Answer: If you are a citizen of India, then you were born in India


12. The converse of the statement if a number is divisible by 10, then it is divisible by 5 is

(A) if a number is not divisible by 5, then it is not divisible by 10

(B) if a number is divisible by 5, then it is not divisible by 10

(C) if a number is not divisible by 5, then it is divisible by 10

(D) if a number is divisible by 5, then it is divisible by 10

Answer: if a number is divisible by 5, then it is divisible by 10


13. The contrapositive of statement p => q is

(A) q => p

(B) q => ~p

(C) ~q => p

(D) ~q => ~p

Answer: ~q => ~p


14. Which of the follwing is not a statement

(A) Go there

(B) 2 + 2 = 4

(C) 2 is the only even prime number.

(D) Come here

Answer: Come here


15. The contrpositive of the statement If you are a citizen of India, then you were born in India is

(A) If you are not a citizen of India, then you were not born in India

(B) If you are not a citizen of India, then you were born in India

(C) If you are a citizen of India, then you were not born in India

(D) None of these

Answer: If you are not a citizen of India, then you were not born in India


16. The negation of the statement

“It is raining and weather is cold.” is

(A) It is not raining and weather is cold.

(B) It is raining or weather is not cold.

(C) It is not raining or weather is not cold.

(D) It is not raining and weather is not cold.

Answer: It is not raining or weather is not cold.


17. Which of the following is a statement?

(A) Roses are black.

(B) Mind your own business.

(C) Be punctual.

(D) Do not tell lies

Answer: (A) is the correct answer as the sentences in (B), (C) and (D) are neither true nor false. Infect all these sentences are advices.


18. A sentence is called a mathematically acceptable if it is

(A) True

(B) False

(C) Either true or false

(D) Neither true nor false

Answer: Either true or false


19. Which of the following is a statement

(A) x is a real number

(B) Switch off the fan

(C) 2 + 2 = 4

(D) Let me go

Answer: 2 + 2 = 4


20. The converse of the statement If a number n is even, then n2 is even is

(A) If a number n is even, then n2 is even

(B) If a number n is even, then n2 is not even

(C) If a number n2 is even, then n is even

(D) If a number n2 is not even, then n is even

Answer: If a number n2 is even, then n is even


More Questions

Comments