TOP 100+ Mathematical Reasoning Class 11 Questions And Answers

These Mathematical Reasoning Class 11 Questions And Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Mathematical Reasoning Class 11 Questions And Answers will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly.

Mathematical Reasoning Class 11 Questions And Answers

1. The negation of the statement “72 is divisible by 2 and 3” is

(A) 72 is not divisible by 2 or 72 is not divisible by 3.

(B) 72 is not divisible by 2 and 72 is not divisible by 3.

(C) 72 is divisible by 2 and 72 is not divisible by 3.

(D) 72 is not divisible by 2 and 72 is divisible by 3.

Answer: 72 is not divisible by 2 and 72 is not divisible by 3.


2. The negation of the statement “7 is greater than 8” is

(A) 7 is equal to 8.

(B) 7 is not greater than 8.

(C) 8 is less than 7.

(D) None of these.

Answer: 7 is not greater than 8.


3. The negation of the statement “A circle is an ellipse” is

(A) An ellipse is a circle.

(B) An ellipse is not a circle.

(C) A circle is not an ellipse.

(D) A circle is an ellipse.

Answer: A circle is not an ellipse.


4. The connective in the statement “Earth revolves round the Sun and Moon is a satellite of Earth” is

(A) or

(B) Earth

(C) Sun

(D) and

Answer: and


5. The connective in the statement ‘2 + 7 > 9 or 2 + 7 < 9’ is

(A) and

(B) or

(C) >

(D) <

Answer: or


6. Which of the following is not statement?

(A) Smoking is injurious to health.

(B) 2 + 2 = 4.

(C) 2 is only the even prime number.

(D) Come here.

Answer: Come here.


7. Which of the following is statement?

(A) x is a real number.

(B) Switch of the fan.

(C) 6 is a natural number.

(D) Let me go.

Answer: 6 is a natural number.


8. Which of the following is the converse of the statement? “If Billu secure good marks, then he will get a bicycle.”

(A) If Billu will not get bicycle, then he will not secure good marks.

(B) If Billu will get a bicycle, then he will secure good marks.

(C) If Billu will get a bicycle, then he will not secure good marks.

(D) If Billu will not get a bicycle, then he will secure good marks.

Answer: If Billu will get a bicycle, then he will secure good marks.


9. Which of the following statement is a conjunction

(A) Ram and Shyam are friends

(B) Both Ram and Shyam are friends

(C) Both Ram and Shyam are enemies

(D) None of these

Answer: None of these


10. Which of the following is a statement

(A) x is a real number

(B) Switch of the fan

(C) 6 is a natural number

(D) Let me go

Answer: 6 is a natural number


11. If (p or q) is true, then

(A) p is true and q is false

(B) p is true and q is true

(C) p is false and q is true

(D) All of the above

Answer: All of the above


12. Which of the following is a compound statement

(A) Sun is a star

(B) I am a very strong boy

(C) There is something wrong in the room

(D) 7 is both odd and prime number.

Answer: 7 is both odd and prime number.


13. Which of the following is a statement

(A) I will go tomorrow

(B) She will come today

(C) 3 is a prime number

(D) Tomorrow is Friday

Answer: 3 is a prime number


14. Which of the following is true

(A) A prime number is either even or odd

(B) √3 is irrational number.

(C) 24 is a multiple of 2, 4 and 8

(D) Everyone in India speaks Hindi.

Answer: Everyone in India speaks Hindi.


15. Which of the following is not a negation of the statement A natural number is greater than zero

(A) A natural number is not greater than zero

(B) It is false that a natural number is greater than zero

(C) It is false that a natural number is not greater than zero

(D) None of these

Answer: It is false that a natural number is not greater than zero


16. The contra-positive of the statement if p then q is

(A) if ~p then q

(B) if p then ~q

(C) if q then p

(D) if ~q then ~p

Answer: if ~q then ~p


17. Which of the following is not a negation of the statement A natural number is greater than zero

(A) A natural number is not greater than zero

(B) It is false that a natural number is greater than zero

(C) It is false that a natural number is not greater than zero

(D) None of these

Answer: It is false that a natural number is not greater than zero


18. The converse of the statement if a number is divisible by 10, then it is divisible by 5 is

(A) if a number is not divisible by 5, then it is not divisible by 10

(B) if a number is divisible by 5, then it is not divisible by 10

(C) if a number is not divisible by 5, then it is divisible by 10

(D) if a number is divisible by 5, then it is divisible by 10

Answer: if a number is divisible by 5, then it is divisible by 10


19. The connective in the statement 2 + 7 > 9 or 2 + 7 < 9 is

(A) and

(B) or

(C) >

(D) <

Answer: or


20. The contra-positive of the statement If a triangle is not equilateral, it is not isosceles is

(A) If a triangle is not equilateral, it is not isosceles

(B) If a triangle is equilateral, it is not isosceles

(C) If a triangle is not equilateral, it is isosceles

(D) If a triangle is equilateral, it is isosceles

Answer: If a triangle is equilateral, it is isosceles


More Questions

Comments