TOP 100+ Probability Class 11 MCQ And Answers

These Probability Class 11 MCQ And Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Probability Class 11 MCQ And Answers will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly.

Probability Class 11 MCQ And Answers

1. One of the two mutually exclusive events must occur. If the chance of one is 2/3 of the other, then odds in favour of the other are

(A) 2:3

(B) 1:3

(C) 3:1

(D) 3:2

Answer: 3:2


2. The probability of getting 53 Sundays in a leap year is

(A) 1/7

(B) 2/7

(C) 3/7

(D) None of these

Answer: 2/7


3. Events A and B are independent if

(A) P (A ∩ B) = P (A/B) P (B)

(B) P (A ∩ B) = P (B/A) P (A)

(C) P (A ∩ B) = P (A) + P (B)

(D) P (A ∩ B) = P (A) * P (B)

Answer: P (A ∩ B) = P (A) * P (B)


4. A dice is tossed for 4 times. The probability for getting 1 for minimum 1 time is

(A) 617/1269

(B) 617/1296

(C) 671/1269

(D) 671/1296

Answer: 671/1296


5. A box contains 6 nails and 10 nuts. Half of the nails and half of the nuts are rusted. If one item is chosen at random, then the probability that it is rusted or a nail is

(A) 3/16

(B) 5/16

(C) 11/16

(D) 14/16

Answer: 11/16


6. Seven white balls and three black balls are randomly placed in a row . The probability that no two black balls are placed adjacently equals

(A) 1/2

(B) 7/15

(C) 2/15

(D) 1/3

Answer: 7/15


7. The probability that when a hand of 7 cards is drawn from a well-shuffled deck of 52 cards, it contains at least 3 Kings is

(A) 46/7735

(B) 46/7753

(C) 1/221

(D) None of these

Answer: 46/7735


8. Two dice are thrown the events A, B, C are as follows A: Getting an odd number on the first die. B: Getting a total of 7 on the two dice. C: Getting a total of greater than or equal to 8 on the two dice. Then B C is equals to

(A) 15

(B) 19

(C) 21

(D) 23

Answer: 21


9. Two unbiased dice are thrown. The probability that neither a doublet nor a total of 10 will appear is

(A) 3/5

(B) 2/7

(C) 5/7

(D) 7/9

Answer: 7/9


10. Three distinguishable balls are distributed in three cells. The probability that all three occupy the same cell, given that at least two of them are in the same cell, is

(A) 1/3

(B) 1/5

(C) 1/7

(D) 1/9

Answer: 1/7


11. A couple has two children. The probability that both children are males, if it is known that at least one of the children is male is

(A) 1/2

(B) 1/3

(C) 1/4

(D) 1/5

Answer: 1/3


12. The probability that when a hand of 7 cards is drawn from a well-shuffled deck of 52 cards, it contains 3 Kings is

(A) 1/221

(B) 5/716

(C) 9/1547

(D) None of these

Answer: 9/1547


13. A couple has two children. The probability that both children are females if it is known that the elder child is a female is

(A) 0

(B) 1

(C) 1/2

(D) 1/3

Answer: 1/2


14. Two cards from a pack of 52 cards are lost. One card is drawn from the remaining cards. If drawn card is diamond then the probability that the lost cards were both hearts is

(A) 143/1176

(B) 143/11760

(C) 143/11706

(D) 134/11760

Answer: 143/11760


15. There are four machines and it is known that exactly two of them are faulty. They are tested, one by one, in a random order till both the faulty machines are identified. Then the probability that only two tests are needed is

(A) 1/3

(B) 1/6

(C) 1/2

(D) 1/4

Answer: 1/6


16. Let A and B are two mutually exclusive events and if P(A) = 0.5 and P(B ̅) = 0.6 then P(A∪B) is

(A) 0

(B) 1

(C) 0.6

(D) 0.9

Answer: 0.9


17. Three identical dice are rolled. The probability that the same number will appear on each of them is

(A) 1/6

(B) 1/36

(C) 1/18

(D) 3/28

Answer: 1/36


18. If four whole numbers taken at random are multiplied together, then the chance that the last digit in the product is 1, 3, 5, 7 is

(A) 16/25

(B) 16/125

(C) 16/625

(D) none of these

Answer: 16/625


19. Two numbers are chosen from {1, 2, 3, 4, 5, 6} one after another without replacement. Find the probability that the smaller of the two is less than 4.

(A) 4/5

(B) 1/15

(C) 1/5

(D) 14/15

Answer: 4/5


20. A certain company sells tractors which fail at a rate of 1 out of 1000. If 500 tractors are purchased from this company, what is the probability of 2 of them failing within first year

(A) e-1/2/2

(B) e-1/2/4

(C) e-1/2/8

(D) none of these

Answer: e-1/2/8


More Questions

Comments