TOP 100+ Probability Class 11 Questions With Solutions

These Probability Class 11 Questions With Solutions are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Probability Class 11 Questions With Solutions will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly.

Probability Class 11 Questions With Solutions

1. A random variable X has poison distribution with mean 2. Then, P (X > 1.5) equals

(A) 1 – 3/e²

(B) 2/e²

(C) 3/e²

(D) 0

Answer: 1 – 3/e²


2. On his vacation, Rahul visits four cities (A, B, C, and D) in a random order. The probability that he visits A first and B last is

(A) 1/2

(B) 1/6

(C) 1/10

(D) 1/12

Answer: 1/12


3. The probability that when a hand of 7 cards is drawn from a well-shuffled deck of 52 cards, it contains at least 3 Kings is

(A) 46/7735

(B) 46/7753

(C) 1/221

(D) None of these

Answer: 46/7735


4. Two dice are thrown the events A, B, C are as follows A: Getting an odd number on the first die. B: Getting a total of 7 on the two dice. C: Getting a total of greater than or equal to 8 on the two dice. Then B C is equals to

(A) 15

(B) 19

(C) 21

(D) 23

Answer: 21


5. Two unbiased dice are thrown. The probability that neither a doublet nor a total of 10 will appear is

(A) 3/5

(B) 2/7

(C) 5/7

(D) 7/9

Answer: 7/9


6. Three distinguishable balls are distributed in three cells. The probability that all three occupy the same cell, given that at least two of them are in the same cell, is

(A) 1/3

(B) 1/5

(C) 1/7

(D) 1/9

Answer: 1/7


7. A couple has two children. The probability that both children are males, if it is known that at least one of the children is male is

(A) 1/2

(B) 1/3

(C) 1/4

(D) 1/5

Answer: 1/3


8. On his vacation, Rahul visits four cities (A, B, C, and D) in a random order. The probability that he visits A before B and B before C is

(A) 1/2

(B) 1/3

(C) 1/4

(D) 1/6

Answer: 1/6


9. If the integers m and n are chosen at random between 1 and 100, then the probability that the number of the from 7m + 7n is divisible by 5 equals

(A) 1/4

(B) 1/7

(C) 1/8

(D) 1/49

Answer: 1/4


10. If four whole numbers taken at random are multiplied together, then the chance that the last digit in the product is 1,3,5,7 is

(A) 16/25

(B) 16/125

(C) 16/625

(D) none of these

Answer: 16/625


11. In a non-leap year, the probability of having 53 Tuesdays or 53 Wednesdays is

(A) 1/7

(B) 2/7

(C) 3/7

(D) none of these

Answer: 2/7


12. Two fair dice are tossed. Let X be the event that the first die shows an even number, and Y be the event that the second die shows an odd number. The two events X and Y are

(A) mutually exclusive

(B) independent and mutually exclusive

(C) dependent

(D) Independent

Answer: Independent


13. On his vacation, Rahul visits four cities (A, B, C, and D) in a random order. The probability that he visits A first and B last is

(A) 1/2

(B) 1/6

(C) 1/10

(D) 1/12

Answer: 1/12


14. The probabilities that a student passes in Mathematics, Physics and Chemistry are m, p and c respectively . of these subjects, the student has a 75% chance of passing in at least one, a 50% chance of passing in at least two and 40% chance of passing in exactly two . Which of the following relations are true ?

(A) p + m + c = 19/20

(B) p + m + c = 27/20

(C) pmc = 1/10

(D) pms = 1/4

Answer: p + m + c = 27/20


15. Two cards from a pack of 52 cards are lost. One card is drawn from the remaining cards. If drawn card is diamond then the probability that the lost cards were both hearts is

(A) 143/1176

(B) 143/11760

(C) 143/11706

(D) 134/11760

Answer: 143/11760


16. One of the two mutually exclusive events must occur. If the chance of one is 2/3 of the other, then odds in favour of the other are

(A) 2:3

(B) 1:3

(C) 3:1

(D) 3:2

Answer: 3:2


17. The probability of getting 53 Sundays in a leap year is

(A) 1/7

(B) 2/7

(C) 3/7

(D) None of these

Answer: 2/7


18. Events A and B are independent if

(A) P (A ∩ B) = P (A/B) P (B)

(B) P (A ∩ B) = P (B/A) P (A)

(C) P (A ∩ B) = P (A) + P (B)

(D) P (A ∩ B) = P (A) * P (B)

Answer: P (A ∩ B) = P (A) * P (B)


More Questions

Comments