TOP 100+ Statistics Class 11 Maths NCERT Questions and Answers

These Statistics Class 11 Maths NCERT Questions and Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Statistics Class 11 Maths NCERT Questions and Answers will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly.

Statistics Class 11 Maths NCERT Questions and Answers

1. If Mean = Median = Mode, then it is

(A) Symmetric distribution

(B) Asymmetric distribution

(C) Both symmetric and asymmetric distribution

(D) None of these

Answer: Symmetric distribution


2. Varience is independent of change of

(A) origin only

(B) scale only

(C) origin and scale both

(D) None of these

Answer: origin only


3. Let x1, x2, x3, ……… , xn, be n observations and X be the arithmetic mean. Then formula for the standard deviation is given by

(A) ∑(xi – mean)²

(B) ∑(xi – mean)2 /n

(C) √{∑(xi – mean)²/n}

(D) None of these

Answer: √{∑(xi – mean)²/n}


4. The sum of 10 items is 12 and the sum of their squares is 18. The standard deviation is

(A) 1/5

(B) 2/5

(C) 3/5

(D) 4/5

Answer: 3/5


5. The algebraic sum of the deviation of 20 observations measured from 30 is 2. So, the mean of observations is

(A) 30.0

(B) 30.1

(C) 30.2

(D) 30.3

Answer: 30.1


6. If mode of a series exceeds its mean by 12, then mode exceeds the median by

(A) 4

(B) 8

(C) 6

(D) 12

Answer: 8


7. If the mean of the following data is 20.6, then the value of p is
x = 10 15 p 25 35
f = 3 10 25 7 5

(A) 30

(B) 20

(C) 25

(D) 10

Answer: 20


8. Coefficient of variation of a data is

(A) Standard deviation/Mean

(B) (Standard deviation/Mean) * 100

(C) (Mean/Standard deviation) * 100

(D) Mean/Standard deviation

Answer: (Standard deviation/Mean) * 100


9. Mode of grouped data is

(A) (f1 – f0 ) *h /{(2f1 – f0 – f2 )}

(B) l * (f1 – f0 ) *h /{(2f1 – f0 – f2 )}

(C) l + (f1 – f0 ) *h /{(2f1 – f0 – f2 )}

(D) None of these

Answer: l + (f1 – f0 ) *h /{(2f1 – f0 – f2 )}


10. If the mean of a frequency distribution is 8.1 and ∑ƒixi = 132 + 5k, ∑ƒi = 20, then k = 

(A) 3

(B) 4

(C) 5

(D) 6

Answer: 6


11. If mode of a series exceeds its mean by 12, then mode exceeds the median by

(A) 4

(B) 8

(C) 6

(D) 12

Answer: 8


12. If Mean = Median = Mode, then it is

(A) Symmetric distribution

(B) Asymmetric distribution

(C) Both symmetric and asymmetric distribution

(D) None of these

Answer: Symmetric distribution


13. If the difference of mode and median of a data is 24, then the difference of median and mean is

(A) 12

(B) 24

(C) 8

(D) 36

Answer: 12


14. The median and SD of a distributed are 20 and 4 respectively. If each item is increased by 2, the new median and SD are

(A) 20, 4

(B) 22, 6

(C) 22, 4

(D) 20, 6

Answer: 22, 4


15. Mean of the first n terms of the A.P. a + ( a + d ) + ( a + 2d ) + ………is

(A) a+nd/2

(B) a + ( n – 1 )d

(C) a+(n−1)d/2

(D) a + nd

Answer: a+(n−1)d/2


16. Let x1 , x2 , x3 , x4 , x5 be the observations with mean m and standard deviation s. The standard deviation of the observations kx1 , kx2 , kx3 , kx4 , kx5 is

(A) k+s

(B) s/k

(C) k*s

(D) s

Answer: k*s


17. The mean of 1,3,4,5,7, 4 is m . the numbers 3,2,2,4,3,3, p have mean m – 1 and median q . Then, p+q =

(A) 4

(B) 5

(C) 6

(D) 7

Answer: 7


18. If a variable takes discrete values x + 4, x – 7/2, x – 5/2, x – 3, x – 2, x + 1/2, x – 1/2, x + 5 (x > 0), then the median is

(A) x – 5/4

(B) x – 1/2

(C) x – 2

(D) x + 5/4

Answer: x – 5/4


19. The measure which takes into account all the data items is

(A) Mean

(B) Median

(C) Mode

(D) None of these

Answer: Mean


More Questions

Comments