TOP 100+ Statistics Class 11 MCQ Questions and Answers

These Statistics Class 11 MCQ Questions and Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Statistics Class 11 MCQ Questions and Answers will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly.

Statistics Class 11 MCQ Questions and Answers

1. The coefficient of correlation between two variables is independent of

(A) both origin and the scale

(B) scale but not origin

(C) origin but not scale

(D) neither scale nor origin

Answer: both origin and the scale


2. If the S.D. of the 1,2,3,4,5,………………..10 is σ, then the S.D. of 11,12,13,14,……………..20 is none of these

(A) 10σ

(B) σ + 10

(C) σ

(D) None of these

Answer: None of these


3. Standard deviation for n observations x1 , x2 , ……….., xn given their mean is x, is

(A) ∑(xi – x)

(B) ∑(xi – x)2 /n

(C) √{∑(xi – x)2 /n}

(D) √{∑xi2 /n + x2 }

Answer: √{∑(xi – x)2 /n}


4. If Cov(X,Y ) = 0 , then ρ(X,Y) is equal to

(A) -1

(B) 0

(C) 1

(D) ±1

Answer: 0


5. The abscissa of the point of interaction of the ‘less than type’ and of the ‘more than type’ cumulative frequency curve of grouped data gives

(A) mode

(B) median

(C) mean

(D) all of the above

Answer: median


6. Construction of a cumulative frequency table is useful determining the

(A) mean

(B) mode

(C) medien

(D) all of the above

Answer: medien


7. The mean deviation of the data 3, 10, 10, 4, 7, 10, 5 from the mean is

(A) 2

(B) 2.57

(C) 3

(D) 3.57

Answer: 2.57


8. The mean of 100 observations is 50 and their standard deviation is 5. The sum of all squares of all the observations is

(A) 50,000

(B) 250,000

(C) 252500

(D) 255000

Answer: 252500


9. Consider the numbers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. If 1 is added to each number, the variance of the numbers so obtained is

(A) 6.5

(B) 2.87

(C) 3.87

(D) 8.25

Answer: 8.25


10. Consider the first 10 positive integers. If we multiply each number by −1 and then add 1 to each number, the variance of the numbers so obtained is

(A) 8.25

(B) 6.5

(C) 3.87

(D) 2.87

Answer: 8.25


11. The standard deviation of first 10 natural numbers is

(A) 5.5

(B) 3.87

(C) 2.97

(D) 2.87

Answer: 2.87


12. If the S.D. of a set of observations is 8 and if each observation is divided by −2, the S.D. of the new set of observations will be

(A) −4

(B) −8

(C) 8

(D) 4

Answer: 4


13. Let x1, x2 , …,xn be values taken by a variable X and y1, y2, …, yn be the values taken by a variable Y such that yi= axi+ b, i = 1, 2,…, n. Then,

(A) Var (Y) = a2 Var (X)

(B) Var (X) = a2 Var (Y)

(C) Var (X) = Var (X) + b

(D) none of these

Answer: Var (Y) = a2 Var (X)


14. The sum of the squares deviations for 10 observations taken from their mean 50 is 250. The coefficient of variation is

(A) 10 %

(B) 40 %

(C) 50 %

(D) none of these

Answer: 10 %


15. The mean deviation of the numbers 3, 4, 5, 6, 7 from the mean is

(A) 25

(B) 5

(C) 1.2

(D) 0

Answer: 1.2


16. A batsman scores runs in 10 innings as 38, 70, 48, 34, 42, 55, 63, 46, 54 and 44. The mean deviation about mean is

(A) 8.6

(B) 6.4

(C) 10.6

(D) None of these

Answer: None of these


17. The mean deviation from the median is

(A) equal to that measured from another value

(B) maximum if all observations are positive

(C) greater than that measured from any other value.

(D) less than that measured from any other value.

Answer: less than that measured from any other value.


18. The mean deviation of the data 2, 9, 9, 3, 6, 9, 4 from the mean is

(A) 2.23

(B) 2.57

(C) 3.23

(D) 3.57

Answer: 2.57


19. Mean deviation for n observations x1 , x2 , ……….., xn from their mean x is given by

(A) ∑(xi – x) where (1 ≤ i ≤ n)

(B) {∑|xi – x|}/n where (1 ≤ i ≤ n)

(C) ∑(xi – x)2 where (1 ≤ i ≤ n)

(D) {∑(xi – x)2 }/n where (1 ≤ i ≤ n)

Answer: {∑|xi – x|}/n where (1 ≤ i ≤ n)


20. One of the methods of determining mode is

(A) Mode = 2 Median – 3 Mean

(B) Mode = 2 Median + 3 Mean

(C) Mode = 3 Median – 2 Mean

(D) Mode = 3 Median + 2 Mean

Answer: Mode = 3 Median – 2 Mean


More Questions

Comments