TOP 100+ Straight Lines Class 11 MCQ And Answers

These Straight Lines Class 11 MCQ And Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Straight Lines Class 11 MCQ And Answers will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly.

Straight Lines Class 11 MCQ And Answers

1. If the sum of the distances of a point from two perpendicular lines in a plane is 1, then its locus is

(A) Square

(B) A circle

(C) straight line

(D) Two intersecting lines

Answer: Square


2. ax + by + c = 0 represents a line parallel to x–axis if

(A) a = 0, b = 0

(B) a = 0, b ≠ 0

(C) a ≠ 0, b = 0

(D) c = 0

Answer: a = 0, b ≠ 0


3. If two vertices of a triangle are (3, -2) and (-2, 3) and its orthocenter is (-6, 1) then its third vertex is

(A) (5, 3)

(B) (-5, 3)

(C) (5, -3)

(D) (-5, -3)

Answer: (-5, -3)


4. The angle between the lines x – 2y = y and y – 2x = 5 is

(A) tan-1 (1/4)

(B) tan-1 (3/5)

(C) tan-1 (5/4)

(D) tan-1 (2/3)

Answer: tan-1 (5/4)


5. The equation of straight line passing through the point (1, 2) and parallel to the line y = 3x + 1 is

(A) y + 2 = x + 1

(B) y + 2 = 3 × (x + 1)

(C) y – 2 = 3 × (x – 1)

(D) y – 2 = x – 1

Answer: y – 2 = 3 × (x – 1)


6. The locus of a point, whose abscissa and ordinate are always equal is

(A) x + y + 1 = 0

(B) x – y = 0

(C) x + y = 1

(D) none of these.

Answer: x – y = 0


7. The equation of the line passing through the point (2, 3) with slope 2 is

(A) 2x + y – 1 = 0

(B) 2x – y + 1 = 0

(C) 2x – y – 1 = 0

(D) 2x + y + 1 = 0

Answer: 2x – y – 1 = 0


8. What can be said regarding if a line if its slope is zero

(A) θ is an acute angle

(B) θ is an obtuse angle

(C) Either the line is x-axis or it is parallel to the x-axis.

(D) None of these

Answer: Either the line is x-axis or it is parallel to the x-axis.


9. The equation of the line which cuts off equal and positive intercepts from the axes and passes through the point (α, β) is

(A) x + y = α + β

(B) x + y = α

(C) x + y = β

(D) None of these

Answer: x + y = α + β


10. The sum of squares of the distances of a moving point from two fixed points (a, 0) and (-a, 0) is equal to 2c² then the equation of its locus is

(A) x² – y² = c² – a²

(B) x² – y² = c² + a²

(C) x² + y² = c² – a²

(D) x² + y² = c² + a²

Answer: x² + y² = c² – a²


11. The points (– 1, 1) and ( 1, – 1) are symmetrical about the line

(A) y +x =0

(B) y =x

(C) x +y =1

(D) None of these

Answer: y =x


12. Two opposite vertices of a rectangle are ( 1 , 3 ) , ( 5 , 1 ) . If the equation of a diagonal of this rectangle is y = 2x + c , then the value of c is

(A) -4

(B) -9

(C) 1

(D) 2

Answer: -4


13. Two lines are parallel if

(A) m1 * m2 = -1

(B) m1 * m2 = 1

(C) m1 = m2

(D) None of these

Answer: m1 = m2


14. The equation of staright line passing through the point (3, 2) and perpendicular to the line y = x is

(A) x – y = 5

(B) x + y = 5

(C) x + y = 1

(D) x – y = 1

Answer: x + y = 5


15. The equation of the line through the points (1, 5) and (2, 3) is

(A) 2x – y – 7 = 0

(B) 2x + y + 7 = 0

(C) 2x + y – 7 = 0

(D) x + 2y – 7 = 0

Answer: 2x + y – 7 = 0


16. The slope of a line which passes through points (3, 2) and (-1, 5) is

(A) 3/4

(B) -3/4

(C) 4/3

(D) -4/3

Answer: -3/4


17. The equation of a line drawn perpendicular to the line x/4 + y/6 = 1 through the point, where it meets the y-axis is

(A) 2x + 3y + 18 = 0

(B) 2x – 3y – 18 = 0

(C) 2x – 3y + 18 = 0

(D) None of these

Answer: 2x – 3y + 18 = 0


18. What can be said regarding if a line if its slope is zero

(A) θ is an acute angle

(B) θ is an obtuse angle

(C) Either the line is x-axis or it is parallel to the x-axis.

(D) None of these

Answer: Either the line is x-axis or it is parallel to the x-axis.


19. What can be said regarding if a line if its slope is negative

(A) θ is an acute angle

(B) θ is an obtuse angle

(C) Either the line is x-axis or it is parallel to the x-axis.

(D) None of these

Answer: θ is an obtuse angle


20. The area of the triangle formed by the lines y – x = 0, x + y = 0 and x – k = 0 is

(A) k

(B) k2

(C) k3

(D) k/2

Answer: k2


More Questions

Comments