TOP 100+ Straight Lines Class 11 Question And Answers

These Straight Lines Class 11 Question And Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Straight Lines Class 11 Question And Answers will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly.

Straight Lines Class 11 Question And Answers

1. The locus of a point, whose abscissa and ordinate are always equal is

(A) x + y + 1 = 0

(B) x – y = 0

(C) x + y = 1

(D) none of these.

Answer: x – y = 0


2. x-intercept of the line 4x – 3y + 15 = 0 is

(A) -15/4

(B) 15/4

(C) 5

(D) -5

Answer: -15/4


3. Slope intecept form of staright line is

(A) y = x + mb

(B) x = my + b

(C) my = x + b

(D) y = mx + b

Answer: y = mx + b


4. The distance between the two parallel lines 2x + y – 5 = 0 and 2x + y + 10 = 0 is

(A) √5

(B) 3√5

(C) 3√5

(D) 4√5

Answer: 3√5


5. Given the three straight lines with equations 5x + 4y = 0, x + 2y – 10 = 0 and 2x + y + 5 = 0, then these lines are

(A) the sides of a right angled triangle

(B) the sides of an equilateral triangle

(C) concurrent

(D) none of these

Answer: concurrent


6. A line passes through (2, 2) and is perpendicular to the line 3x + y = 3. Its y intercept is

(A) 1/3

(B) 2/3

(C) 1>

(D) 4/3

Answer: 4/3


7. The point on the axis of y which is equidistant from ( – 1 , 2 ) and ( 3 , 4 ) is

(A) ( 0 , 5 )

(B) ( 0 , 4 )

(C) ( 5 , 0 )

(D) none of these

Answer: ( 0 , 5 )


8. Equation of the line passing through (0, 0) and slope m is

(A) y = mx + c

(B) x = my + c

(C) y = mx

(D) x = my

Answer: y = mx


9. What can be said regarding if a line if its slope is positive

(A) θ is an acute angle

(B) θ is an obtuse angle

(C) Either the line is x-axis or it is parallel to the x-axis.

(D) None of these

Answer: θ is an acute angle


10. The ortho centre of the triangle formed by lines xy = 0 and x + y = 1 is :

(A) ( 0 , 0 )

(B) none of these

(C) ( 1/2 , 1/2)

(D) ( 1/3 ,1/3 )

Answer: ( 0 , 0 )


11. The locus of a point, whose abscissa and ordinate are always equal is

(A) x + y + 1 = 0

(B) x – y = 0

(C) x + y = 1

(D) none of these.

Answer: x – y = 0


12. Two lines are perpendicular if the product of their slopes is

(A) 0

(B) 1

(C) -1

(D) None of these

Answer: -1


13. Equation of the line passing through (0, 0) and slope m is

(A) y = mx + c

(B) x = my + c

(C) y = mx

(D) x = my

Answer: y = mx


14. The equation of the locus of a point equidistant from the point A(1, 3) and B(-2, 1) is

(A) 6x – 4y = 5

(B) 6x + 4y = 5

(C) 6x + 4y = 7

(D) 6x – 4y = 7

Answer: 6x + 4y = 5


15. The equation of the line through the points (1, 5) and (2, 3) is

(A) 2x – y – 7 = 0

(B) 2x + y + 7 = 0

(C) 2x + y – 7 = 0

(D) x + 2y – 7 = 0

Answer: 2x + y – 7 = 0


16. y-intercept of the line 4x – 3y + 15 = 0 is

(A) -15/4

(B) 15/4

(C) -5

(D) 5

Answer: 5


17. Two lines a1x + b1y + c1 = 0 and a2x + b2y + c2 = 0 are parallel if

(A) n/(n+1)

(B) 1/(n+1)

(C) 1/n

(D) None of these

Answer: a1/a2 = b1/b2 ≠ c1/c2


18. The slope of the line ax + by + c = 0 is

(A) a/b

(B) -a/b

(C) -c/b

(D) c/b

Answer: -a/b


19. The length of the perpendicular from the origin to a line is 7 and the line makes an angle of 150 degrees with the positive direction of the y-axis. Then the equation of line is

(A) x + y = 14

(B) √3y + x = 14

(C) √3x + y = 14

(D) None of these

Answer: √3x + y = 14


20. What can be said regarding if a line if its slope is negative

(A) θ is an acute angle

(B) θ is an obtuse angle

(C) Either the line is x-axis or it is parallel to the x-axis.

(D) None of these

Answer: θ is an obtuse angle


More Questions

Comments