TOP 100+ Inverse Trigonometric Functions Class 12 MCQ And Answers

These Inverse Trigonometric Functions Class 12 MCQ And Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Inverse Trigonometric Functions Class 12 MCQ And Answers will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly.

Inverse Trigonometric Functions Class 12 MCQ And Answers

1. sec-1(−2/√3)

(A) π/6

(B) π/3

(C) 5π/6

(D) –2π/3

Answer: 5π/6


2. cosec-1(−2/√3)

(A) –π/3

(B) π/3

(C) π/2

(D) –π/2

Answer: –π/3


3. sec-1(2)

(A) π/6

(B) π/3

(C) 2π/3

(D) 5π/6

Answer: π/3


4. tan-1 + cos-1 (−1/2) + sin-1 (−1/2)

(A) 2π/3

(B) 3π/4

(C) π/2

(D) 6/π

Answer: 3π/4


5. tan-1 (√3) + sec-1 (-2) – cosec-1 (2/√3)

(A) 5/π

(B) 2π/3

(C) π/3

(D) 0

Answer: 0


6. cot-1(1)

(A) π/3

(B) π/4

(C) π/2

(D) 0

Answer: π/4


7. tan-1(√3)

(A) π/6

(B) π/3

(C) 2π/3

(D) 5π/6

Answer: π/3


8. tan-1 √3 – sec-1 (-2) is equal to

(A) π

(B) –π/3

(C) π/3

(D) 2π/3

Answer: –π/3


9. Princal value of tan-1 (-1) is

(A) π/4

(B) −π/2

(C) 5π/4

(D) −π/4

Answer: −π/4


10. sin-1 x = y Then

(A) 0 ≤ y ≤ π

(B) –π/2 ≤ y ≤ π/2

(C) 0 < y < π

(D) –π/2 < y < –π/2

Answer: –π/2 ≤ y ≤ π/2


11. tan-11/2 + tan-1 2/11 = tan-1 a then a = ?

(A) 1/4

(B) 1/2

(C) 3/4

(D) 1

Answer: 3/4


12. The value of sin (2 tan-1 (.75)) is equal to

(A) .75

(B) 1.5

(C) .96

(D) sin 1.5

Answer: .96


13. If |x| ≤ 1, then 2 tan-1 x + sin-1(2x/1+x2) is equal to

(A) 4 tan-1 x

(B) π2

(C) 0

(D) π

Answer: 4 tan-1 x


14. cos-1(1/2)

(A) –π/3

(B) π/3

(C) π/2

(D) 2π/3

Answer: π/3


15. cos-1(√3/2)

(A) 5π/6

(B) π/6

(C) 4π/9

(D) 2π/3

Answer: 5π/6


16. cot-1(-√3)

(A) 5π/6

(B) π/3

(C) π/2

(D) π/4

Answer: 5π/6


17. The principle value of sin-1 √3/2 is

(A) 2π/3

(B) π/6

(C) π/4

(D) π/3

Answer: π/3


18. Princal value of cos-1(−1/√2)

(A) 3π/4

(B) 5π/4

(C) –π/4

(D) None of these

Answer: 3π/4


19. If y = sec-1 x then

(A) 0 ≤ y ≤ π

(B) 0 ≤ y ≤ π/2

(C) –π/2 < y < π/2

(D) None of these

Answer: None of these


20. sin[π/3 – sin-1(-1/2)] is equal to

(A) 1/2

(B) 1/3

(C) 1/4

(D) 1

Answer: 1


More Questions

Comments