TOP 100+ Relations And Functions MCQ And Answers

These Relations And Functions MCQ And Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Relations And Functions MCQ And Answers will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly.

Relations And Functions MCQ And Answers

1. Let us define a relation R in R as aRb if a ≥ b. Then R is

(A) an equivalence relation

(B) reflexive, transitive but not symmetric

(C) neither transitive nor reflexive but symmetric

(D) symmetric, transitive but not reflexive

Answer: reflexive, transitive but not symmetric


2. If the set A contains 5 elements and the set B contains 6 elements, then the number of one-one and onto mappings from A to B is

(A) 720

(B) 120

(C) 0

(D) None of these

Answer: 0


3. Which of the following functions from Z into Z are bijective?

(A) f(x) = x³

(B) f(x) = x + 2

(C) f(x) = 2x + 1

(D) f{x) = x² + 1

Answer: f(x) = x + 2


4. For real numbers x and y, we write xRy ⇔ x – y + √2 is an irrational number. Then, the relational R is

(A) Reflexive

(B) Symmetric

(C) Transitive

(D) None of these

Answer: Reflexive


5. Let R be an equivalence relation on a finite set A having n elements. Then, the number of ordered pairs in R is

(A) Less than n

(B) Greater than or equal to n

(C) Less than or equal to n

(D) None of these

Answer: Greater than or equal to n


6. The relation R = {(1,1), (2, 2), (3, 3), (1, 2), (2, 3), (1, 3)} on set A = {1, 2, 3} is

(A) Reflexive but not symmetric

(B) Reflexive but not transitive

(C) Symmetric and transitive

(D) Neither symmetric nor transitive

Answer: Reflexive but not symmetric


7. Let f : R → R be defined by f (x) = 1/x ∀ x ∈ R. Then f is

(A) one-one

(B) onto

(C) bijective

(D) f is not defined

Answer: f is not defined


8. What type of a relation is R = {(1, 3), (4, 2), (2, 4), (2, 3), (3, 1)} on the set A – {1, 2, 3, 4}

(A) Reflexive

(B) Transitive

(C) Symmetric

(D) None of these

Answer: None of these


9. Consider the non-empty set consisting of children is a family and a relation R defined as aRb If a is brother of b. Then R is

(A) symmetric but not transitive

(B) transitive but not symmetric

(C) neither symmetric nor transitive

(D) both symmetric and transitive

Answer: transitive but not symmetric


10. Let A = {1, 2, 3} and consider the relation R = {(1, 1), (2, 2), (3, 3), (1, 2), (2, 3), (1, 3)}. Then R is

(A) reflexive but not symmetric

(B) reflexive-but not transitive.

(C) symmetric and transitive

(D) neither symmetric, nor transitive

Answer: reflexive but not symmetric


11. If f: R → R defined by f(x) = 2x + 3 then f-1(x) =

(A) 2x – 3

(B) x-3/2

(C) x+3/2

(D) None of these

Answer: x-3/2


12. f: A → B will be an into function if

(A) range (f) ⊂ B

(B) f(a) = B

(C) B ⊂ f(a)

(D) f(b) ⊂ A

Answer: range (f) ⊂ B


13. If f : R → R such that f(x) = 3x then what type of a function is f?

(A) one-one onto

(B) many one onto

(C) one-one into

(D) many-one into

Answer: one-one into


14. The maximum number of equivalence relations on the set A = {1, 2, 3} are

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 5

Answer: 5


15. Let f: N → R be the function defined by f(x) = 2x−1/2 and g: Q → R be another function defined by g (x) = x + 2. Then (g 0 f) 3/2 is

(A) 1

(B) 0

(C) 7/2

(D) None of these

Answer: None of these


16. If f: R → R such that f(x) = 3x – 4 then which of the following is f-1(x)?

(A) 1/3 (x + 4)

(B) 1/3 (x – 4)

(C) 3x – 4

(D) undefined

Answer: 1/3 (x + 4)


17. If f(x) is an odd differentiable function on R, then df(x)/dx is

(A) an even function

(B) an odd function

(C) neither even nor odd function

(D) none of these

Answer: an even function


18. Let A = {1,2,3} . Which of the following relations is a function from A to A ?

(A) {(1,1),(2,1),(3,2)}

(B) {(1,1),(1,2)}

(C) {(2,3),(3,1)}

(D) {(1,1),(2,2),(3,3),(1,3),(3,1)}.

Answer: {(1,1),(2,1),(3,2)}


19. Let A = {a,b,c} and R = {(a,a),(b,b),(c,c),(b,c),(a,b)} be a relation on A, then R is

(A) symmetric

(B) transitive

(C) reflexive

(D) none of these

Answer: reflexive


20. Let ƒ : N → N be defined by the rule f (x) = 2x + 1 for all x ∈ N, then f is

(A) one – one

(B) onto

(C) both one-one and onto

(D) none of these.

Answer: one – one


More Questions

Comments