Inverse Trigonometric Functions Class 12 NCERT Questions And Answers

These Inverse Trigonometric Functions Class 12 NCERT Questions And Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Inverse Trigonometric Functions Class 12 NCERT Questions And Answers will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly.

Inverse Trigonometric Functions Class 12 NCERT Questions And Answers

1. Simplified form of cos-1 (4x3 – 3x)

(A) 3 sin-1x

(B) 3 cos-1x

(C) ? – 3 sin-1x

(D) None of these

Answer: 3 cos-1x


2. cos-1 (?1/2) + 2sin-1 (?1/2)

(A) ?/3

(B) 2?/3

(C) 3?/4

(D) 5?/8

Answer: ?/3


3. If cot-1 (?cos?) – tan-1 (?cos?) = x then sin x is equal to

(A) tan² (?/2)

(B) cot² (?/2)

(C) tan ?

(D) cot (?/2)

Answer: tan² (?/2)


4. If sin(?cot x) = cos(?tan x), then cot 2x is equals to

(A) n – 1/4

(B) n + 1/4

(C) 4n + 1

(D) 4n – 1

Answer: n + 1/4


5. The value of sin{2 sin-1 (0.8)} is

(A) 1

(B) 0.96

(C) 0.80

(D) none of these

Answer: 0.96


6. If x + 1/x = 2, then the principle value of cos-1 x is

(A) ?

(B) 3?/2

(C) ?/2

(D) 0

Answer: 0


7. sin{sin-1 (1/2) + cos-1 (1/2)} is equals to

(A) 0

(B) 1

(C) -1

(D) 2

Answer: 1


8. If ?/2 ? x ? 3?/2, then sin-1 (sin x) is equals to

(A) ?

(B) x

(C) ? – x

(D) ? + x

Answer: ? – x


9. If r2 = x2 + y2 + z2 then tan-1 (yz/xr) + tan-1 (xz/yr) + tan-1 (xy/zr) is equals to

(A) ?/4

(B) ?/3

(C) ?/2

(D) None of these

Answer: ?/2


10. If tan-1 (a/x) + tan-1 (a/x) = ?/2, the x =

(A) ?a

(B) ?b

(C) ?ab

(D) none of these

Answer: ?ab


11. The value of tan-1 (1/3) + tan-1 (1/5) + tan-1 (1/7) + tan-1 (1/8) is

(A) ?/4

(B) ?/3

(C) ?/2

(D) None of these

Answer: ?/4


12. If cos 20 = k and cos x = 2k2 – 1, then the possible values of x between 0 and 360 degrees are

(A) 140 degree

(B) 40 degree and 140 degree

(C) 40 degree and 320 degree

(D) 50 degree and 130 degree

Answer: 40 degree and 320 degree


12. Domain of the function f (x) = sin-1 x is

(A) [0,1]

(B) R

(C) [ -1, 1]

(D) none of these

Answer: [ -1, 1]


14. The value of cos-1[cos(33?/5)] is

(A) 3?/5

(B) ?3?/5

(C) ?/10

(D) –??/10

Answer: 3?/5


15. The value of cos-1 (cos 3?/2) is equal to

(A) ?/2

(B) 3?/2

(C) 5?/2

(D) –7?/2

Answer: ?/2


More Questions