TOP 100+ Matrices Class 12 MCQ Questions And Answers

These Matrices Class 12 MCQ Questions And Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Matrices Class 12 MCQ Questions And Answers will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly.

Matrices Class 12 MCQ Questions And Answers

1. If matrix A = [aij]2×2 where aij = class 12 maths chapter 3 matrices 7 1 then A² is equal to

(A) I

(B) A

(C) O

(D) None of these

Answer: I


2. The order of the single matrix obtained from class 12 maths chapter 3 matrices 8 1 is

(A) 2 × 2

(B) 2 × 3

(C) 3 × 2

(D) 3 × 3

Answer: 3 × 3


3. Find x, y, z and w respectively such that class 12 maths chapter 3 matrices 9 1

(A) 7, 2, 1, 1

(B) 7, 5, 3, 8

(C) 1, 2, 5, 6

(D) 6, 3, 2, 1

Answer: 7, 2, 1, 1


4. class 12 maths chapter 3 matrices 10 1

(A) -7

(B) -11

(C) -2

(D) 14

Answer: -2


5. If class 12 maths chapter 3 matrices 11 1then X=

(A) ±6

(B) 6

(C) -5

(D) 7

Answer: -5


6. If A = class 12 maths chapter 3 matrices 12 1 where A² = B then the value of α is

(A) 1

(B) -1

(C) 4

(D) we can’t calculate the value of α

Answer: we can’t calculate the value of α


7. If A = class 12 maths chapter 3 matrices 13 1 and |A³| = 25 then α is

(A) ±3

(B) ±2

(C) ±5

(D) 0

Answer: ±3


8. The matrix P = class 12 maths chapter 3 matrices 14 1

(A) square matrix

(B) diagonal matrix

(C) unit matrix

(D) None of these

Answer: square matrix


9. The matrix class 12 maths chapter 3 matrices 15 1 is a

(A) diagonal matrix

(B) symmetric matrix

(C) skew-symmetric matrix

(D) scalar matrix

Answer: skew-symmetric matrix


10. If class 12 maths chapter 3 matrices 16 1 then the value of w is

(A) 3

(B) 4

(C) 8

(D) 6

Answer: 4


11. If A = class 12 maths chapter 3 matrices 17 1 then A³ – 7A² + 10A =

(A) 5I + A

(B) 5I – A

(C) 5I

(D) 6I

Answer: 5I – A


12. If A = class 12 maths chapter 3 matrices 18 1 then A-1exists if

(A) λ = 2

(B) λ ≠ 2

(C) λ ≠ -2

(D) none of these

Answer: none of these


13. If class 12 maths chapter 3 matrices 19 1 then xy equal to

(A) -5

(B) -4

(C) 4

(D) 5

Answer: -5


14. If class 12 maths chapter 3 matrices 20 1 then (x, y) is

(A) (-1, 2)

(B) (-1, -2)

(C) (-2, -1)

(D) (1, -2)

Answer: (-1, 2)


15. The matrix class 12 maths chapter 3 matrices 21 1 is a

(A) identity matrix

(B) symmetric matrix

(C) skew symmetric matrix

(D) None of these

Answer: symmetric matrix


16. The matrix A = class 12 maths chapter 3 matrices 22 1 is a

(A) unit matrix

(B) diagonal matrix

(C) symmetric matrix

(D) skew symmetric matrix

Answer: symmetric matrix


17. If A = class 12 maths chapter 3 matrices 2 1 then

(A) |A| = 0

(B) A-1 exists

(C) A-1 does not exist

(D) None of these

Answer: A-1 exists


18. A² – A + I = 0 then the inverse of A

(A) A

(B) A + I

(C) I – A

(D) A – I

Answer: I – A


19. If a matrix is both symmetric matrix and skew-symmetric matrix then

(A) A is a diagonal matrix

(B) A is a zero matrix

(C) A is scalar matrix

(D) None of these

Answer: A is a zero matrix


20. The total number of possible matrices of order 3 × 3 with each entry 2 or 0 is

(A) 9

(B) 27

(C) 81

(D) 512

Answer: 512


More Questions

Comments