TOP 100+ Determinants Class 12 MCQ And Answers

These Determinants Class 12 MCQ And Answers are most important for your upcoming examinations including JEE Main & JEE Advanced. These Determinants Class 12 MCQ And Answers will help you to score good marks in your exams by helping you to prepare the concepts better and hence, help you to understand the concepts more clearly.

Determinants Class 12 MCQ And Answers

1. If class 12 maths chapter 4 determinants 12 then the value of x is

(A) ±2

(B) ±1/3

(C) ±√3

(D) ± (0.5)

Answer: ±√3


2. The determinant class 12 maths chapter 4 determinants 13 equals

(A) abc(b – c)(c -a)(a – b)

(B) (b – c)(c – a)(a – b)

(C) (a + b + c)(b – c)(c – a)(a – b)

(D) None of these

Answer: None of these


3. If f(x) = class 12 maths chapter 4 determinants 14 then

(A) f(a) = 0

(B) f(b) = 0

(C) f(0) = 0

(D) f(1) = 0

Answer: f(0) = 0


4. There are two values of a which makes determinant Δ = class 12 maths chapter 4 determinants 15 = 86, then sum of these number is

(A) 4

(B) 5

(C) -4

(D) 9

Answer: -4


5. class 12 maths chapter 4 determinants 16

(A) (a + b)²

(B) (a + b + c + d)²

(C) (a² + b² – c² – d²)

(D) a² + b² + c² + a²

Answer: a² + b² + c² + a²


6. The value of class 12 maths chapter 4 determinants 17 is independent of

(A) α

(B) β

(C) α.β

(D) None of these

Answer: α


7. If class 12 maths chapter 4 determinants 18 x is equal to

(A) 6

(B) ±6

(C) -1

(D) -6

Answer: ±6


8. The value of the determinant class 12 maths chapter 4 determinants 19

(A) 124

(B) 125

(C) 134

(D) 144

Answer: 134


9. The value of the determinant class 12 maths chapter 4 determinants 20

(A) (α + β)(β + γ)(γ + α)

(B) (α – β)(β – γ) (γ – α) (α + β + γ)

(C) (α + β + γ)² (α – β – γ)²

(D) αβγ (α + β + γ)

Answer: (α – β)(β – γ) (γ – α) (α + β + γ)


10.class 12 maths chapter 4 determinants 21 is equal to

(A) 6xyz

(B) xyz

(C) 4xyz

(D) xy + yz + zx

Answer: 4xyz


11. The maximum value of class 12 maths chapter 4 determinants 22 is (θ is real number)

(A) 1/2

(B) √3/2

(C) 2√3/4

(D) √2

Answer: 1/2


12. If x, y, z are all different from zero and class 12 maths chapter 4 determinants 23 = 0, then value of x-1+ y-1 + z-1 is

(A) xyz

(B) x-1y-1z-1

(C) -x – y – z

(D) -1

Answer: -1


13. If A, B and C are angles of a triangle, then the determinant class 12 maths chapter 4 determinants 24

(A) 0

(B) -1

(C) 1

(D) None of these

Answer: 0


14. Evaluate the determinant Δ = class 12 maths chapter 4 determinants 25

(A) 15/2

(B) 12

(C) 14/3

(D) 6

Answer: 15/2


15. A = class 12 maths chapter 4 determinants 26 |A³| = 125 then α =

(A) ±3

(B) ±2

(C) ±5

(D) 0

Answer: ±3


16. If w is a non-real root of the equation x² – 1 = 0. Then class 12 maths chapter 4 determinants 27

(A) 0

(B) 1

(C) ω

(D) ω²

Answer: 0


17. class 12 maths chapter 4 determinants 28 is equal to

(A) abc

(B) ab + bc + ca

(C) 0

(D) (a – b)(b – c)(c – a)

Answer: 0


18. The value of determinant class 12 maths chapter 4 determinants 29

(A) a³ + b³ + c ³

(B) 3bc

(C) a³ + b³ + c³ – 3abc

(D) None of these

Answer: a³ + b³ + c³ – 3abc


19. If A = class 12 maths chapter 4 determinants 30 then A-1 exists if

(A) λ = 2

(B) λ ≠ 2

(C) λ ≠ -2

(D) None of these

Answer: None of these


20. class 12 maths chapter 4 determinants 31

(A) 0

(B) 1

(C) 2

(D) 3

Answer: 1


More Questions

Comments