TOP 100+ Cat Quiz Questions With Answers | Facts about Cats

Cat Quiz Questions And Answers: Cats are amazing pets, if you’re a pet lover, then this is for you. Get ready for some cat quiz questions and answers. Cats are known for their agility and gracefulness, but some of them can be pretty clumsy. In this quiz, we’re going to see if you can recognize which of these hilarious photos show cats who are actually performing a graceful pose, or if you’re just looking at animals who are awkwardly trying to maintain their balance.

The questions in this quiz cover various topics about our favorite feline friends: from their behavior and lifestyle to the reasons behind their unique personalities. Whether they’re indoor or outdoor cats, whether they love playing with toys or prefer chasing after string, there’s always something new to learn about our furry little friends.

Cat Quiz Questions With Answers

Cat Quiz Questions With Answers

1. Cats have how many toes?

Answer: Most cats have 18 toes.

2. Cats spend how much time grooming each day?

Answer: Cats spend 1/3 of the day grooming themselves.

3. Cats can become pregnant at what age?

Answer: Cats can become pregnant at four months of age.

4. Do kittens born into the same litter always have the same father?

Answer: Since a female cat releases multiple eggs while she is in heat, kittens in the same litter can have more than one father.

5. What is unusual about each cat’s nose?

Answer: Each cat’s nose is unique, just like a human’s fingerprints.

6. What is a cat breeder called?

Answer: A cat breeder is called a cattery.

7. Cats use their tails for what?

Answer: Cats use their tails for balance.

8. What is a feral cat?

Answer: A feral cat is one born and living in the wild.

9. What is a group of kittens called?

Answer: A group of kittens is called a kindle.

10. What is unusual about white cats with blue eyes?

Answer: A cat with white hair and blue eyes may be deaf.

11. Do all cultures believe black cats are bad luck?

Answer: Some cultures, especially in Asia, think black cats are good luck.

12. At which age do cats become fertile?

Answer: Female cats become fertile between 5 and 7 months of age; male cats become fertile at about 6 months of age.

13. A cat is pregnant for how long?

Answer: A cat is pregnant for between 60 and 70 days.

14. How long does a mother cat care for her kittens?

Answer: A cat mother usually cares for her kittens until her milk begins to dry up when they are 9 to 10 weeks old.

15. How many kittens are in a litter?

Answer: Cats average 6 kittens in a litter.

16. How many litters of kittens can a cat have in a year?

Answer: A mature female cat can have up to three litters, producing about 18 kittens in a year.

17. Are cats able to swim?

Answer: Cats hate water and attempt to avoid it, although some of them are able to swim if necessary.

18. What is a feral cat?

Answer: A feral cat is one that is born and lives in the wild.

19. Which lives longer, domesticated cats or feral cats?

Answer: A domesticated cat lives twice as long as the feral cat, primarily because a domesticated cat lives a safer life.

20. What is the average life span of a cat?

Answer: The average lifespan of a domesticated cat averages from 12 to 15 years. A feral cat lives about half as long.

21. How many human years are in one cat year of life?

Answer: One year of a cat’s life equals 7 human years.

22. How does a cat’s vision compare to a human’s?

Answer: A cat’s vision cover 285 degrees and a human’s roughly 120 degrees, primarily because its eyes are placed more widely on its face,

23. What are the superstitions surrounding black cats?

Answer: A black cat is associated with good luck in the UK and parts oof Asia, and with bad luck in the USA.

24. What time of the day is a cat most active?

Answer: Cats are nocturnal animals by nature, but when domesticated, they can become day-active animals.

25. How long do cats sleep during the day on average?

Answer: Cats can be extremely active while they are awake, so it is not surprising that a cat spends an average of 17 hours a day sleeping.

26. Why does a cat eat grass?

Answer: When a cat cleans itself, they ingest their own fur, and eating grass helps them regurgitate ingested fur and keeps them healthy.

27. Who do cats lick each other?

Answer: Mutual licking instinctively comes from a mother’s licking her kittens, and adult cats grooming each other shows affection, confidence, and trust.

28. What do the terms “tom” and “queen” mean when used to refer to a cat.

Answer: A tom cat is an un-neutered (uncastrated) male cat and queen cat is an un-spayed female cat.

29. Why is a cat so fast and balanced?

Answer: A cat’s tail creates an extended structure for balance, plus a cat has many vertebrae in its backbone.

30. Where does a cat get its personality from?

Answer: The majority of a cat’s personality comes from the DNA of its parents (about 75%) and is also learned behavior and experiences in their early life (about 25%).

31. Which country has the largest population of cats?

Answer: Twenty-five percent of the total cat population is in the United States.

32. What is the first known domestication of cats?

Answer: Domestication of cats began in Egypt, when wild cats were allowed to live in grain barns to control bugs, rats, and mice.

33. Why do cats mark objects with their scent?

Answer: Cats scent mark people and various objects to show ownership.

34. When a cat scent marks, which part of its body does it use?

Answer: A cat uses all parts of their body to scent mark, rubbing their paws, head, scent glands, and even scratching to mark their territory.

35. Why does a cat’s eyes shine in the dark?

Answer: A cat’s eyes reflect light, making them shine in the dark.

36. Why does a cat climb down trees backward?

Answer: Climbing down a tree backward is the safest way for a cat because its claws curl forward.

37. Why does a cat have whiskers?

Answer: Whiskers help cats find their way in the dark, sense movement and temperature changes, and detect prey.

38. Why does a cat like catnip?

Answer: Catnip, also called catmint, produces a smell through the oil in its leaves which sends cats into a relaxed state of euphoria.

39. Why does a cat’s tongue have a rough texture?

Answer: A cat’s tongue is rough to aid in grooming and help them eat meat and lap milk.

40. What are cats unable to taste?

Answer: Cats are unable to taste sweetness.

Cat Quiz Questions With Answers: Facts

The domestic cat is a small, typically furry, carnivorous mammal. They are often called house cats when kept as indoor pets or simply cats when there is no need to distinguish them from other felids and felines. Cats are often valued by humans for companionship and their ability to hunt vermin. There are more than 70 cat breeds, though different associations proclaim different numbers according to their standards.

Cats are similar in anatomy to the other felids, with a strong flexible body, quick reflexes, sharp retractable claws, and teeth adapted to killing small prey. Cat senses fit a crepuscular and predatory ecological niche. Cats can hear sounds too faint or too high in frequency for human ears, such as those made by mice and other small animals. They can see in near darkness. Like most other mammals, cats have poorer color vision and a better sense of smell than humans.

Despite being solitary hunters, cats are a social species; they use a variety of vocalizations (mewing/miaowing) and types of body language for communication. Cats have a rapid breeding rate. Under controlled breeding, they can be bred and shown as registered pedigree pets, a hobby known as cat fancy.

Comments