TOP 100+ Decision Science MCQ With Answers PDF

Decision Science MCQ With Answers PDF: Are you a student of Management? Or job candidates preparing for government jobs and management entrance exams like CAT (MSC)? I assure you these Decision Science Multiple Choice Questions will ease your preparation and you’ll score more in exams. These MCQs are prepared by professional teachers and based on the latest pattern of questions asked in entrance exams. I guarantee, that if you practice these Decision Science MCQ With Answers, you will score more than your expectations with the same effort.

These Decision Science MCQ With Answers PDF are very useful for MBA, MMS, BBA, PGDM, and other management students to prepare for SET, UGC NET, UPSC, and MPSC competitive exams,s and Ph.D. entrance exams. The given MCQs are the combination of MCQs from various previous years’ question papers so you can also use them to revise the whole year.

Decision Science MCQ With Answers

1. Decision science approach is ___________

A. Intra disciplinary

B. Multidisciplinary

C. Uni disciplinary

D. Complex

Answer: Multidisciplinary

2. The word ______ refers to the linear relationship among variables in a model.

A. Linear

B. Programming

C. Variability

D. Sequencing

Answer: Linear

3. __________ is the technique of selecting the best possible strategy from a number of alternatives.

A. Linear strategy
B. Strategic programming
C. Linear programming
D. Nonlinear programming

Answer: Linear programming

4. _______ is not a type of assignment problem.

A. Unbalanced assignment problems

B. maximization assignment problems

C. restricted assignments problems

D. matrix assignment problems

Answer: matrix assignment problems

5. _______ is found to exist when the number of facilities is not equal to the number of jobs.

A. Maximization assignment problems

B. restricted assignment problems

C. unbalanced assignment problems

D. multiple assignment problems

Answer: unbalanced assignment problems

6. Involves sales revenue and profit data _______

A. Restricted assignment problems

B. maximization assignment problems

C. unbalanced assignment problems

D. multiple assignment problems

Answer: maximization assignment problems

7. Restricted assignment problems are also known as _______

A. Limited assignment problems

B infinite assignment problems

C. constrained assignment problems

D. stagnated assignment problems

Answer: constrained assignment problems

8. Decision science is a _______ for solving management problems in order to help managers to make better decisions.

A. Pseudo scientific approach

B. Artistic approach

C. Scientific approach

D. Astrological approach

Answer: Scientific approach

9. Decision science encompasses a number of mathematically oriented techniques such as _____

A. Natural sciences

B. Mathematics and statistics

C. Engineering

D. All of the above

Answer: All of the above

10. _______ are those statistical and operations research for programming techniques that help in the decision-making process

A. Qualitative techniques

B. Quantitative techniques

C. Assumptive techniques

D. None of the ab

Answer: Quantitative techniques

11. _____ is the characteristic of quantitative technique.

A. Objective oriented approach

B. Interdisciplinary approach

C. Scientific approach

D. All of the above

Answer: All of the above

12. _________ are used to allocate resources to activities in such a way that some measure of effectiveness is optimized.

A. Queuing models

B. Sequencing models

C. allocation models

D. simulation models

Answer: allocation models

13. ________ deals with the problem of determination of how much to order at a point in time and went to place an order

A. Waiting line model

B. Sequencing model

C. replacement model

D. inventory model

Answer: inventory model

14. ________ are used when one must decide the optimal time to replace equipment for one reason or the other

A. Replacement models

B. allocation models

C. decision-making models

D. waiting line models

Answer: Replacement models

15. _______ deals with the selection of an optimal course of action given the possible payoffs and their associated probability of occurrence

A. Simulation model

B. competitive model

C. network model

D. decision-making model

Answer: decision-making model

16. For analyzing a problem decision-makers should generally study _______ aspects

A. Quantitative

B. Qualitative

C. Paranormal

D. Both A & B

Answer: Both A & B

17. Decision variables are _______

A. Independent

B. Uncontrollable

C. Controllable

D. Qualitative

Answer: Controllable

18. Decision science is also called ______

A. management science

B. operation research

C. Quantitative analysis

D. All of the above

Answer: All of the above

19. Decision science is an approach to decision making that utilizes extensively____

A. Qualitative analysis

B. Digital analysis

C. Quantitative analysis

D. Informative analysis

Answer: Quantitative analysis

20. ______ is not an advantage of the quantitative technique.

A. Facilitates optimum allocation of resources

B. Facilitates forecasting

C. Serve as a technique to optimize complexity

D. Serve as a tool for scientific analysis

Answer: Serve as a technique to optimize complexity

21. _________ is used to characterize the behavior of two or more opponents who compete for the achievement of conflicting goals

A. allocation model

B. decision-making model

C. game theory model

D. Simulation model

Answer: game theory model

Explore More MCQs Topics Related To MBA:

Accounting For Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Business Policy And Strategic Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Business Research Methods MCQ With Answers PDF:Click Here
Consumer Behaviour MCQ With Answers PDF:Click Here
Corporate Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Cost Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Digital Business MCQ with Answers PDF:Click Here
E-Commerce MCQ With Answers PDF:Click Here
Economic Analysis for Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Enterprise Performance Management (EPM) MCQ with Answers PDF:Click Here
Financial Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Financial Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Human Resource Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Indian Ethos in Management MCQ With Answers PDF:Click Here
International Finance MCQ With Answers PDF:Click Here
International Trade MCQ With Answers PDF:Click Here
ISO 9000 and 14000 MCQ With Answers PDF:Click Here
Logistics Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Management Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Management Information System MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing 4.0 MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Mix MCQ With Answers PDF:Click Here
Material Management MCQ with Answers PDF:Click Here
World Trade Organisation (WTO) MCQ With Answers PDF:Click Here
MS Excel MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Organizational Behaviour MCQ with Answers PDF:Click Here
Principles of Management MCQ With Answer PDF:Click Here
Product And Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Research Design MCQ With Answers PDF:Click Here
Strategic Planning MCQ With Answers PDF:Click Here
Supply Chain Management MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Working Capital Management MCQ With Answers PDF:Click Here

Comments