TOP 100+ Financial Accounting MCQ With Answers PDF

Financial Accounting MCQ With Answers PDF: Are you preparing for UGC NET, SET, MPSC, SSC, UPSC, and other competitive exams? Given below are the financial accounting MCQ with answers updated in 2022. Please read this financial accounting quiz and answer them. These quizzes are helpful if you are preparing for MBA, BBA, B COM, M Com, MMS or any other professional entrance qualification.

Students who are preparing for competitive exams check their financial accounting quiz questions with answers for the year 2022. Now you are provided financial accounting MCQs which are related to financial accountancy and which will help you in competitive exams. You are also can use these multiple-choice questions in your research topic or as a part of article writing. Given below financial accounting multiple choice questions is useful for all students who want to prepare for competitive exam, bank, and other exams. Financial Accounting Multiple Choice Questions With Answers PDF

Financial Accounting MCQ With Answers

1. Financial accounting statements are subject to ______

A. Cost audit

B. Forensic audit

C. Statutory audit

D. Nonstatutory audit

Answer: Statutory audit

2. The annual reports are to be prepared and published for circulation among the external end-users such as __________

A. Company, competitors, contributors and colleagues

B. Customers. creators, collaborators and contractors

C. Government, competitors, owners and top management

D. shareholders, investors, bankers, debenture holders and creditors

Answer: shareholders, investors, bankers, debenture holders and creditors

3. ____________ is a structured representation of the financial performance and financial position of a business and changes over a period of time.

A. Profit and loss account

B. Financial statement

C. Balance sheet

D. Internal audit

Answer: Financial statement

4. ________ are the components of financial statements.

A. profit and loss account and balance sheet

B. cash flow and fund flow statement

C. notes and schedules

D. All of the above

Answer: All of the above

5. _______ explain the financial position of the reporting entity at the end of the accounting period.

A. Balance sheet

B. Income statement

C. ledger

D. Notes & schedules

Answer: Balance sheet

6. _______ helps to find out the profit made on the loss sustained in a particular accounting period through transactions and events.

A. Income statement

B. Profit and loss account

C. Trading account

D. None of the above

Answer: Profit and loss account

7. ______ is not a primary source of long-term debt financing.

A. Accounts payable

B. notes payable

C. Leases

D. Bonds

Answer: Accounts payable

8. Cash flow is also known as _____

A. balance sheet flow

B. profit and loss account

C. fund flow statement

D. notes and schedules

Answer: fund flow statement

9. ______ is used to analyze the pattern of movement or activity during the period to identify the way the enterprise has generated cash and the way they have been used in an accounting period.

A. Balance sheet

B. Cash flow

C. Profit & Loss a/c

D. income statement

Answer: Cash flow

10. Notes and schedules are used to present supplementary information explaining different items of financial statements.

A. balance sheet flow

B. profit and loss account

C. fund flow statement

D. notes and schedules

Answer: notes and schedules

11. ______ is written evidence in support of a business transaction.

A. Ledger

B. Voucher

C. Ledger Posting

D. Journal

Answer: Voucher

12. Notes and schedules include disclosures about the risk and uncertainties affecting the enterprise and such items as disclosure of _______

A. accounting policies segment reports

B. report of operations in the process of discontinuation

C. Both A & B

D. None of the above

Answer: Both A & B

13. Trademark, Copyrights & Patents are _____ assets.

A. Intangible

B. Fixed

C. Current

D. Tangible

Answer: Intangible

14. Capital increases if ______

A. cost increases

B. Expenses increases

C. Revenue increases

D. Interest on capital increases

Answer: Revenue increases

15. Current assets minus current liabilities is equal to ______

A. losing capital

B. gaining capital

C. fixed capital

D. working capital

Answer: working capital

16. A _______ can also be referred to as a tangible asset.

A. liquid asset

B. fixed asset

C. current asset

D. other asset

Answer: fixed asset

17. __________ is a specialized branch of accounting that keeps track of a company’s financial transactions.

A. Cost accounting

B. Management accounting

C. Financial Accounting

D. Corporate accounting

Answer: Financial Accounting

18. Financial accountancy is governed by ___________

A. local standards only

B. international standards

C. local as well as international accounting standards

D. company’s internal top management only

Answer: local as well as international accounting standards

19. _____ is the scope of financial accounting.

A. Collection and processing of data

B. Verifying or auditing data

C. Publishing data

D. All of the above

Answer: All of the above

20. Which is not a benefit of financial accounting?

A. Maintaining systematic records

B. Protecting and safeguarding business assets

C. Historical in nature

D. Facilitates rational decision making

Answer: Historical in nature

21. Which is not a limitation of financial accounting?

A. Inadequate information to fix up the price of products manufactured

B. Lack of data for comparison of cost of operation of the firm with other firms in the industry

C. The data available is historical in nature

D. Complies with the various legal requirements

Answer: Complies with the various legal requirements

22. The overriding purpose of financial accounting is to summarize financial activity in business in the ______

A. profit and loss statement

B. balance sheet

C. cash flow statement

D. all of the above

Answer: all of the above

23. _________ are the basis of the business’s financial accounting.

A. Accounting records

B. Bookkeeping

C. Sales Volume

D. Both A & B

Answer: Both A & B

24. Financial accounting provides accounting information to the ________ though the information is useful for internal purposes also.

A. external users

B. internal users

C. company

D. competitors

Answer: external users

25. Financial accounting reports to the ________ after the completion of the accounting year.

A. internal management

B. external parties

C. Media

D. rivals

Answer: external parties

26. Financial accounting reports include _____

A. profit and loss account

B. directors report

C. balance sheet and auditors report

D. all of the above

Answer: all of the above

27. Financial accounting cover the overall performance of the _______

A. Competitors

B. Market

C. Company

D. Finance department

Answer: Company

28. Financial accounting reports lay greater emphasis on the _______

A. objectivity of data

B. Flexibility of data

C. Relevancy of data

D. Subjectivity of data

Answer: objectivity of data

29. Presentation of of financial accounting reports is mandatory under the provisions of of section 209 (1), 210 (1) and 216, 217 of __________

A. the business act 1956

B. the companies act 1956

C. the company act 1965

D. the company 2016

Answer: the companies act 1956

30. Select the correct answer.

A. financial accounting reports generally govern accepted accounting principles

B. Generally accepted accounting principles governing financial accounting reports

C. Generally accepted accounting principles does not govern financial accounting reports

D. There is no relation between Generally accepted accounting principles and financial accounting reports

Answer: Generally accepted accounting principles governing financial accounting reports

Explore More MCQs Topics Related To MBA:

Accounting For Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Business Policy And Strategic Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Business Research Methods MCQ With Answers PDF:Click Here
Consumer Behaviour MCQ With Answers PDF:Click Here
Corporate Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Cost Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Decision Science MCQ With Answers PDF:Click Here
Digital Business MCQ with Answers PDF:Click Here
E-Commerce MCQ With Answers PDF:Click Here
Economic Analysis for Business Decisions MCQ With Answers PDF:Click Here
Enterprise Performance Management (EPM) MCQ with Answers PDF:Click Here
Financial Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Human Resource Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Indian Ethos in Management MCQ With Answers PDF:Click Here
International Finance MCQ With Answers PDF:Click Here
International Trade MCQ With Answers PDF:Click Here
ISO 9000 and 14000 MCQ With Answers PDF:Click Here
Logistics Management MCQ with Answers PDF:Click Here
Management Accounting MCQ With Answers PDF:Click Here
Management Information System MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing 4.0 MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Marketing Mix MCQ With Answers PDF:Click Here
Material Management MCQ with Answers PDF:Click Here
World Trade Organisation (WTO) MCQ With Answers PDF:Click Here
MS Excel MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Organizational Behaviour MCQ with Answers PDF:Click Here
Principles of Management MCQ With Answer PDF:Click Here
Product And Brand Management MCQ With Answers PDF:Click Here
Research Design MCQ With Answers PDF:Click Here
Strategic Planning MCQ With Answers PDF:Click Here
Supply Chain Management MCQ Questions and Answers PDF:Click Here
Working Capital Management MCQ With Answers PDF:Click Here

Comments